fbpx

Motorvonat és mezőgazdasági járműszerelvény ütközött

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 15.

Andráskereszttel jelzett vasúti átjáróban ütközött egy motorvonat és egy traktorból, illetve mezőgazdasági munkagépből álló járműszerelvény hétfőn, kora délután Nagyszénás közelében.

Mezőgazdasági szerelvény
Nem ért át időben a mezőgazdasági szerelvény az átjárón (Fotó: MÁVINFORM)

Személyi sérülés nem történt

A Mezőhegyesről Mezőtúrra tartó vonat érte el egy traktor által vontatott mezőgazdasági munkagép végét a vasúti átjáróban. A traktoros nem mérte fel helyesen a távolságokat és a sebességet, így nem ért át időben az átjárón.

Személyi sérülés nem történt, viszont az anyagi kár jelentős.

„Még átérek” gondolkodásmód

A vasúti átjárókban történt baleseteket jellemzően az oda behajtók figyelmetlensége és a KRESZ előírásainak megszegése okozza.

„A legtöbb vasúti átjárós balesetet a gyorshajtás („még átérek” gondolkodásmód), az agresszív vezetési stílus, a vezetés közbeni telefonálás és a vasúti fényjelző tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása okozza” – sorolja a MÁV-Csoport tájékoztatásában a leggyakoribb problémákat.

Vonat és mezőgazdasági szerelvény
Személyi sérülés nem történt (Fotó: MÁVINFORM)

A tavaszi munkákkal nagyobb munkagép-forgalommal kell számolni

Alsóbbrendű utakon, földutakon előfordulhatnak olyan vasúti átjárók, melyek biztosító berendezéssel nincsenek ellátva, vagy nem működnek.

Ilyenkor minden esetben meg kell állni, csak azután szabad továbbhaladni, ha a sofőr meggyőződött arról, hogy nem jön vonat.

Fokozott figyelem, körültekintés kell, hogy elkerüljük a hasonló baleseteket.

Forrás: MÁVINFORM
Összeállította: Barna Ferenc