fbpx

Július 2-tól közel háromszorosára emelkedik a mezőgazdasági erőgépek, lassú járművek és pótkocsik műszaki vizsgadíja

Írta: Szerkesztőség - 2012 június 29.

B

ár senkit nem ért meglepetésként, de mégis kiveri biztosítékot sok gazdálkodónál és járműtulajdonosnál a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium régóta lebegtetett tervezetének elfogadása és érvénybe lépése. A műszaki vizsgadíjak emelkedése a legdrasztikusabban a mezőgazdaságban dolgozó erőgépeket, lassú járműveket, illetve pótkocsikat érinti, mivel ezek felülvizsgálati díja 7760 forintról közel háromszorosára, 21 ezer forintra emelkedik. Néhány könnyítést is tartalmaz az új kormányrendelet.
Többek között annak sem kell trélerrel szállíttatnia járművét, aki esetleg megfeledkezett a vizsgáról, s csak annak lejárata után jelentkezett be a revízióra, a vizsgára jelentkezés papírja ugyanis az üzembentartó telephelye és a vizsgaállomás közötti út megtételére feljogosít, nincs szükség sem külön útvonalengedélyre, sem autószállításra.
Amennyiben az időszakos vizsgálatot még az előző érvényességi idő alatt, pontosabban a lejárta előtti 30 napon belül végzik el, akkor a forgalmi engedély érvényességét nem a vizsgálat idejétől, hanem az eredeti vizsga lejáratát követő naptól hosszabbítják meg. Minden bizonnyal a fentebb olvasható néhány kedvező változást sem fogja érdemben értékelni az a gazdálkodó üzembentartó, ill. tulajdonos, aki a vizsgabázison kifizeti majd a 21 ezer forintot, a korábbi elfogadhatónak ítélhető összeg helyett.