fbpx

Az európai mezőgépgyártás készül a sci-fi korszakra

Írta: Szerkesztőség - 2023 július 07.

Az új gépekre vonatkozó, nemrég megjelent európai uniós rendelet új követelményeket támaszt a mesterséges intelligenciával bíró gépekkel szemben.

Fontos változások

A gépekről szóló rendelet célja, hogy jobban lefedje az olyan új technológiákat, mint az autonóm mobil gépek (robotok), a dolgok internete hálózatához csatlakozó vagy mesterséges intelligenciával működtetett (MI) technológiák, továbbá, amelyek az MI révén tanulási technikákat használnak.

A rendelet főbb változásai közt szerepel például, hogy nagyobb harmonizációt és közvetlen alkalmazást biztosít az EU-ban. A gyártóknak nem kell megvárniuk, amíg az egyes országok átültetik a(z esetleg szigorúbb követelményeket támasztó) nemzeti jogszabályokba. Másfelől több a szigor, mert a rendelet az úgynevezett Új Jogszabályi Keret alapelveit követi, vagyis előírja az új eszközök megfelelőségének értékelését végző testületek akkreditációját – vagyis a rendeletben szereplő listán feltüntetett gépeket bejelentett szervezeteken (külső akkreditált központokon) kell érvényesíteni. Továbbá bevezetik a „lényeges módosítás” fogalmát, ami a végfelhasználó által előidézett fejlesztéseket/módosításokat érinti, ha azok megváltoztatják, hatnak a módosított géppel kapcsolatos jelentős veszélyekre.

Gépi tanulás – kell a szigor, a kontroll

A rendelet kitér a gépi tanulás világára. A gépi tanulással működő, teljesen vagy részben önfejlődő viselkedést tartalmazó rendszerek most már szerepelnek azon gépek listáján, amelyeknél a ugyancsak hitelesítésre van szükség. (A közelgő EU-s mesterségesintelligencia-rendelet ezeket magas kockázatú mesterséges intelligenciának tekinti, és további követelményeket ír majd elő – erősítette meg közleményében az Európai Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége, a CEMA.) A rendelet kiterjeszti emellett a kiberbiztonságot érintő védelmet a külső hatásokkal szemben, ha azok a gép veszélyes viselkedését/működését okoznák. A gyártó ezért köteles azonosítani a kulcsfontosságú adatokat vagy kulcsszoftvert, a telepített szoftver verzióit, a beavatkozások igazolását. Emellett számos más, másodlagos biztonsági előírás is szigorodik akár az önjáró permetezőgépeket kezelők védelmében, akár a borulás vagy szándékolatlan elindítás, elektromos légvezetékekkel való érintkezés elhárítására.

Automata üzemmód közben…

Az autonóm mobil gépekre vonatkozóan egy sor új követelményt vezettek be. Például előírásos lesz a

felügyeleti funkció, aminek célja, hogy figyelemmel kísérje a robot működését (autonóm üzemmódban). A robotnak információkat és figyelmeztetéseket kell küldenie a felügyelő személynek, akinek lehetősége van a gépet autonóm üzemmódban is beavatkozni (leállítani, újraindítani, vagy biztonságos helyzetbe hozni a gépet).

A rendelet kitér a teljesen vagy részben önfejlődő logikával vagy viselkedéssel felszerelt gépekre is, aminek az egyik legfontosabb eleme, hogy a kockázatértékelésnek figyelembe kell vennie a gép viselkedését a forgalomba hozatal után. A gyártónak biztosítania kell a problémamentes működést, működtetés lehetőségét a kezelő és a gép között.

Kohout Zoltán