fbpx

Már a Portugálok is új agrár robotot mutattak be

Írta: Farkas Imre - 2024 március 16.

A Portugál Herculano az INESC-TEC-vel együttműködve kifejlesztette a Modular-E robotot, amelyet a World FIRA 2024 mezőgazdasági robotikai szakvásáron mutattak be, ahol az „Év legjobb robotja” ezüstéremmel jutalmazták.

A Modular-E autonóm moduláris robotot ültetvényes termesztés feladataihoz fejlesztették, magas szintű navigációs képességekkel. A megfigyelő rendszere lehetővé teszi vizuális és 3D adatok gyűjtését a döntéstámogató rendszerek táplálásához. A fejlett irányítási rendszerekkel felszerelve a Modular-E hatékonyan tud haladni különféle terepen és akadályok között.

Herculano Modular-E robot
World FIRA 2024 mezőgazdasági robotikai szakvásáron mutattak be, ahol az „Év legjobb robotja” ezüstéremmel jutalmazták

A robot számos érzékelővel rendelkezik, köztük kamerákkal, LIDAR érzékelővel és GPS antennákkal, amelyek elősegítik a körülötte lévő környezet részletes érzékelését. Változtatható dózisú technológiát és NPK-érzékelőket használó műtrágya kijuttatóként is működik. Ezenkívül egy rendkívül hatékony elektromos eszközzel rendelkezik a növényzet növekedésének szabályozására soros és sorközi kultúrákban. Jövőre már a szőlőbetakarításhoz szükséges eszközökkel és képességekkel is felvértezik, később pedig a betakarítás mellett metszés is lehetséges majd.

forrás és kép: https://herculano.pt/