fbpx

A 90-es évek technikája köszön vissza az új 230 lóerős kínai traktorban

Írta: Farkas Imre - 2022 szeptember 25.

A Wuzheng Group a gépgyártás egyik kulcsszereplője Kínában, 1961-ben alakult. 1984-ben alapította meg a mezőgazdasági jármű üzletágat. Széles erőgépkínálatuk csúcsgépét nemrég mutatták be.

Az új zászlóshajó erőgépük a PH 2304 típus, sok tekintetben a keleti gépekben 90-es években tapasztalt színvonalat nyújtja. A vezetőfülke ergonómiája legalább is ezt tükrözi. Kopogós, sorjás műanyag elemek, billenő és tekerő kapcsolócsokor, égtelen nagy karok. Viszont van színes TFT monitor és állítható kormányoszlop.

traktor
A külső megjelenés is 10-15 évet visszarepít az időben de még megállja a helyét – fotó: https://www.chinawuzheng.com/

A nyomatékot is a 90-es évek (Euro II-III) emissziós normáját teljesítő, 7150 cm3-es hengerűrtartalmú, hat hengeres, 230 LE teljesítményű kínai Weichai dízelmotor nyújtja. A gyártó tájékoztatása szerint 228 g/kWh fajlagos fogyasztással üzemel, és 1008 Nm nyomatékot állít elő, amit egy elektromosan vezérelt, nedves többtárcsás tengelykapcsoló továbbít a váltó felé.

A nyomaték átalakításáért a kínai erőgépben egy előre és hátra egyaránt 40/40 fokozatot biztosító szinkronizált, manuális kapcsolású sebességváltó fele, amely elektro-hidraulikus kapcsolású irányváltóval is ki van egészítve. A kínai traktorgyártás büszkeségét egy nedves többtárcsás fékrendszer lassítja, ha szükség van rá.

Vezetőfülke
A 90-es évek keleti erőgépeinek ergonómiája egy idei kínai erőgépben – fotó: https://www.chinawuzheng.com/

A hátsó teljesítmény leadó tengely 750/1000 fordulatszámot biztosít, de a 750-es fordulat elektromos kapcsolójának helye olyan, mintha késsel belefaragták volna a jobb oldali konzolba. A hátsó hidraulikus munkagépműködtető hidraulikus rendszer emelő képessége 38,4 kN, és felszereltségben is egész jó színvonalat nyújt. A kínai nehézuniverzális erőgép ára – ha átszámítjuk – 55 millió forintnak fele meg, és az erőgépről olyan adatot is olvashatunk, hogy komolyabb nagyjavítás nélkül akár 6-10 évet is képes teljesíteni.