fbpx

Új beruházások a JOSKIN-nál

Írta: GÉPmax-2022/V. lapszám cikke - 2022 szeptember 25.

A pandémiás és geopolitikai helyzet ellenére a mezőgazdaság továbbra is kiemelt terület, és a JOSKIN termékei iránti kereslet is tovább növekszik, így a vállalatnak meg kellett találnia a módját annak, hogy többet termelhessen. Mivel nehéz jól képzett szakemberekkel bővíteni a gyártócsapatot, a JOSKIN igyekszik nagymértékben az automatizálásra támaszkodni.

gyár
A többi feladatra a JOSKIN-nak máshol kell beruházási megoldásokat keresnie

A JOSKIN termelési struktúrájában nem újdonság, hogy a high-tech eszközökre összpontosít. A cégalapító fia, Didier Joskin, aki társelnökként irányítja a vállalatot és a gyártásért felel, az alábbiakat nyilatkozta erről: „Feltétlenül a lehető legjobb minőségben akarjuk kiszolgálni ügyfeleinket, miközben az à la carte-gépek szállítási idejét csökkentjük, és néhány Advantage sorozatot raktáron tartunk, a partnerek számára vonzóbb áron. Ennek érdekében a legmodernebb gyártógépekbe fektetünk be. A magas kezdeti költségek ellenére ezek a beruházások a minőség és a gyártási folyamatok javulását, következésképpen pedig a felhasználói elégedettség növekedését eredményezik.”2022-ben a szerszámgépekbe történő beruházások Soumagne-ban újraindultak.

Először is egy új, 41 m3-es nitrogéntartályt telepítettek az 5 db CO2-lézervágóasztal ellátására, amelyek a hét folyamán 3 műszakban működnek. Ugyanebben az ágazatban két 15 kW-os optikai szálas lézervágógépet telepítettek vastag, 4 × 2 m-es acéllemezek vágására. Ezt az optikai szálas technológiát lényegesen nagyobb megmunkálási sebesség és sokkal alacsonyabb energiafogyasztás jellemzi, miközben a megmunkált acéllemez felületén szinte semmilyen deformáció nem jelentkezik.

A lemezhajlító részlegben végre lehetővé vált egy új, 3 m-es DAVI automata lemezhajlító telepítése. Ezenkívül jelenleg egy új, 1000 tonnás, 9 m-es asztallal és az alkatrészek pontos pozícionálásához szükséges öszszes berendezéssel, valamint egy hajlítási szöget szabályozó rendszerrel ellátott új, 1000 tonnás prés telepítése van folyamatban.

A franciaországi létesítmény elsősorban a hegesztési munkálatoknak ad majd otthont, de egy impozáns automata homokfúvó gép is helyet kap benne

A megmunkálási oldalon a JOSKIN partnerei nem hagyhatják figyelmen kívül az Armin kezelőrobotokat, amelyek az esztergák és megmunkálóközpontok be- és kirakodásában helyettesítik az embert. Az új Iemca CNC eszterga automata rúdadagolóval viszont valószínűleg kevésbé feltűnő a műhelyben jelen lévő 20 gép között. Ami a vágást illeti, várják egy harmadik, csövek és profilok vágására szolgáló lézergép érkezését.

Végül a hegesztőrészlegben a Belgiumban és Lengyelországban már működő 14 robotot 3 újjal egészítik ki, és a Kardex automata függőleges karusszelrendszerrel bővítenek a hegesztési sablonok és kis sorozatú alkatrészek tárolására.

heggesztés
A franciaországi létesítmény elsősorban a hegesztési munkálatoknak ad majd otthont, de egy impozáns automata homokfúvógép is helyet kap benne

BŐVÍTÉSEK TÖBB HELYSZÍNEN

Ami a soumagne-i telephelyen rendelkezésre álló helyet illeti, a JOSKIN kénytelen tetrist játszani, hogy megtarthassa ottani központját és a fent említett, magas hozzáadott értéket képviselő technológiákat. A csoport központi fejlesztéséért, a gyártásért és az informatikáért felelős munkatársak egy szűkös épületben voltak összezsúfolva. Ezért logikusan megduplázták azt egy további 600 m²-es alapterülettel. A befejezést követően a műszaki irodák csapatai kényelmes és ergonomikus munkakörnyezetet kapnak, amely lehetővé teszi, hogy további munkatársakkal erősítsék meg őket.

A műhelyek további kisebb bővítéseire is sikerült helyet találni: 600 m² a pótkocsik karosszériáit hegesztő részleg számára, 595 m² a gyárba érkező kis szállítmányok kirakodására, 90 m² a fent említett új Kardex karusszelek számára és 210 m² az alkatrészek festés előtti előkészítésére. Ezt a 4 épületet 2022-ben kell felépíteni.

A többi feladatra a JOSKIN-nak máshol kell beruházási megoldásokat keresnie. A lengyelországi Trzcianka telephelyen például márciusban megkezdődött egy 12 000 m²-es pufferraktár építése a gyártóüzem és a galvanizáló egység között. Egyrészt az a cél, hogy a raktárhelyiségeket a lehető legnagyobb mértékben kivonják a gyártási területekből, hogy azokat maximálisan ki lehessen használni a gyártás és az összeszerelés számára. Másrészt a szabványos sorozatban gyártott késztermékek tárolása és befejezése a megrendelő által választott kialakításnak megfelelően történhet. A telephely mintegy 9 hektáros bővítése is napirenden van.

építkezés
Pillanatkép a lengyelországi beruházásról

Franciaországban, a normandiai Leboulch telephelyen egy új, 5900 m²-es csarnok építésére vonatkozó engedélykérelem vár jóváhagyásra. Ez a létesítmény elsősorban a hegesztési munkálatoknak ad majd otthont, de egy impozáns automata homokfúvógép is helyet kap benne a telephely történelmi homokfúvógépével nehezen megmunkálható nagyméretű alkatrészek legyártására. A csarnok elhelyezése a telephely belső folyamatainak jobb megszervezését is lehetővé teszi, ami várhatóan növeli a termelékenységet.

Végül a luxemburgi gazdasági minisztérium engedélyével a JOSKIN a nagyhercegség déli részén, Esch-surAlzette-ben egy 6 hektáros területen vadonatúj, 15 700 m²-es egységet tervez. Ez egy nagyméretű billenő pótkocsik és trágyaszórók összeszerelésére szolgáló gyár lesz, amely magában foglal majd egy felületkezelő vonalat is, automatikus porszórással, festéssel és szállítással. A pótkocsik összeszerelése távirányítású szerelőkocsik segítségével történik majd. Ez a projekt az engedélyezési szakaszban van, és 2023-ban épül meg.

A JOSKIN további fejlesztéseket is tervez. Jelenleg tanulmányok készülnek más gyárprojektekről, lehetőség szerint a történelmi Wergifosse telephely közelében, Soumagne-ban. Tekintettel azonban a város helyzetére és a belgiumi munkaerő-felvétel nehézségeire, külföldön is keresnek új lehetőségeket.

Szerző: Fodor Mihály