fbpx

BUSA Bt.-nél minőségben nincs kompromisszum

Írta: GÉPmax-2022/II. lapszám cikke - 2022 március 31.

Az 1991-ben alapított BUSA Bt.-nél a termékfejlesztés a kezdetektől folyamatos, amit napjainkban már a több évtizedes saját és a partnerektől gyűjtött tapasztalatra alapoznak. A citromsárga gépek ugyan nem tartoznak a legolcsóbbak közé, de a minőség eladja magát.

BUSA KS-12 forgókapás sorközművelő kultivátor
BUSA KS-12 forgókapás sorközművelő kultivátor

ÚJRAÉLESZTETTÜK A FORGÓKAPA GYÁRTÁSÁT

A BUSA Bt. garázscégből vált a hazai mezőgépgyártás egyik meghatározó szereplőjévé, a vállalkozást Horváth Benedek és felesége indított útjára immár három évtizede. Napjainkban gyakran hallani a generációváltás problémájáról is, de nem a kecskeméti vállalkozásnál, hiszen a cégalapítók gyermekei, Bence és Benedek is aktív résztvevői a vállalkozás életének. Az ifjabb fiút, Bencét kérdeztem a BUSA Bt. termékeiről, a terveikről, nehézségekről és sikerekről, de mindenekelőtt a kezdetekről.

– Édesapám a kecskeméti Mezőgépnél dolgozott, ahol a sorközművelő kultivátorok fejlesztésével foglalkozott. Közben már a nyolcvanas években üzemeltetett gmk (gazdasági munkaközösség) keretében saját fejlesztői irodát, ami bedolgozott a Mezőgépnek. Ennek eredménye például a forgókapa is, amit édesapám tervezett, és ami alapján a Mezőgép elkezdte annak gyártását. Emellett saját gyárat is alapított, ahol mintegy 50 fő dolgozott, s különféle alkatrészeket gyártottak. A Knorr-Bremse számára például fékrendszereket.

A BUSA Bt.-t 1991-ben édesanyámmal közösen alapította a családi házunknál kialakított műhelyben, ahol az első években 5-10 fő dolgozott. A kezdetekben kisebb, MTZ méretű traktorokhoz gyártottak kultivátorokat, különféle alkatrészeket, tárcsalapokat, később pedig komplett tárcsákat is.

A jelenlegi, Kecskemét-Felsőcsalánosban lévő telephelyünket 1994-ben vásárolták meg, ahol a forgókapa gyártását is „újraélesztették”. A jelenlegi 30 főnyi létszámot a kilencvenes évek közepére érték el. Ezt azóta is viszonylag stabilan tartjuk. Idővel folyamatosan bővítették a portfóliót, miközben bátyám és én is mezőgazdasági gépészmérnöki szakra jelentkeztünk, majd az egyetem elvégzése után, a 2010-es évek elejétől mi is főállásban dolgozunk a családi vállalkozásunkban. Előtte sem állt persze távol tőlünk az üzemben zajló munka, hiszen már 3-4 éves korunktól sokat jártunk a műhelyben, később egyre többet segítettünk is. Az egyetemi évek alatt versenyautós projektek keretében pedig különféle alkatrészeket is gyártottunk itt. Sőt, abban az időben versenyautókhoz is gyártottam rugókat több versenyző számára is. Benedek anyagismeretben, én inkább konstrukcióban vagyok erősebb, így jól kiegészítjük egymást.

Horváth Benedek, a BUSA Bt. alapítója
Horváth Benedek, a BUSA Bt. alapítója

AZ EXPORTPIACRA IS NAGY HANGSÚLYT FEKTETÜNK

– Említette, hogy eleinte az MTZ kategóriához gyártottak munkaeszközöket. Most hol tartanak?

– Ahogy teltek az évek, mindinkább tapasztaltuk, hogy a kisebb méretű gazdaságok kevésbé fektetnek új munkaeszközökbe, ezért az igényeket követve a nagyobb kategóriákhoz is elkezdtünk munkaeszközöket gyártani, ma pedig már az akár 600 lóerős szintet is kiszolgáljuk.

– Milyen a hazai és külföldi értékesítésük aránya?

– A kezdetekben jellemzően Magyarországon értékesítettük a gépeinket. Nagyjából a kétezres évek közepétől kezdtünk más országokba is eladni, ami akkor körülbelül 10 százalékot tett ki a teljes volumenből. Külföldön a forgókapával vetettük meg a lábunkat, köszönhetően annak, hogy kiváló magágykészítő. Románia volt az első külföldi ország, ahová értékesítettünk munkaeszközöket, majd következtek a nyugati országok: Franciaország, Németország, illetve a Benelux államok. Folyamatosan keressük az új piacokat, igyekszünk erősíteni az exportirányú értékesítésünket, ami jelenleg már a forgalmunk 3040 százalékát teszi ki. Ha nem robban be a világjárvány, akár már Ausztráliában is jelen lehetnénk, ahonnan komoly érdeklődés mutatkozott gépeink iránt.

Horváth Benedek a forgókapás sorközművelő kultivátor munkáját követi
Horváth Benedek a forgókapás sorközművelő kultivátor munkáját követi

ÉSZSZERŰ ÉS OKSZERŰ TECHNOLÓGIÁKAT KÍNÁLUNK

– Milyen új, illetve hamarosan piacra kerülő termékekről tud beszámolni?

– A BUSA Bt.-nél a fejlesztés egy perce sem áll le, ezt a több évtized alatt megszerzett saját és a partnereinktől gyűjtött növénytermesztési tapasztalatra alapozunk, miközben a korszerű trendeket sem hagyjuk figyelmen kívül. Ezek alapján Magyarország jellemző talajviszonyaihoz különböző termelési technológiákkal, termelési módszerekkel rendelkezünk. Termékeink között mára a magágykészítőktől a tárcsákon át a kultivátorok, a lazítók és a hengerek is megtalálhatók. Ami köré mindezt rendezzük, az a forgókapa. Úgy is mondhatjuk, hogy mi vagyunk a „Forgókapa Bt.”… Nagyon sok energiát és pénzt fektettünk abba, hogy a 10 évvel ezelőtt még nehezen eladható forgókapa napjainkra egyre népszerűbb nemcsak hazánkban, de külföldön is.

Azért is fordítunk kiemelt figyelmet a gazdálkodók igényeire, hogy fejlesztéseinkkel gyorsan reagálhassunk az elvárásokra. Ennek eredménye például a szőlők és gyümölcsösök soraljművelői, amelyekkel a jellemzően a külföldi igényekre válaszolunk. A komoly kihívást jelentő 10 méteres magágykészítőnket jelenleg fejlesztjük, aminek piacra vezetése azért még várat magára. Az utóbbi években több sorközművelő kultivátorral is megjelentünk a piacon, illetve a Precision Planting vetőgépvázzal, a fagykárvédelmi eszközünkkel, valamint a folyadékinjektorral.

A termékfejlesztéseink során mindig szem előtt tartottuk és tartjuk, hogy annak eredményeként ésszerű és okszerű technológiákat, termékcsaládokat kínálhassunk a gazdálkodók számára. A fő filozófiánk, hogy munkaeszközeink hozzáadott értéket teremtsenek, a beruházás a partnerünk számára belátható időn belül térüljön meg. A mi forgókapás kultivátorunkkal nem kell árversenybe bocsátkoznunk számos előnye miatt: ha a beruházás gyorsan megtérül, a gazdálkodót kevésbé érdekli a gép ára. A mi forgókapáink kései prémium minőségűek, speciális svéd rugóacélból készülnek, s a kovácsolási technikának köszönhetően erősek, szívósak, ugyanakkor rendkívül kopásállók is. A forgókapánk minden funkcióban és élettartamban többet nyújt a hagyományos munkaeszközöknél. Nagy- és biogazdaságok számára szinte kötelező, de másoknak is megéri a beruházás.

Horváth Bence fejlesztőmérnök
Horváth Bence fejlesztőmérnök

– Infrastrukturális fejlesztéseket hajtottak végre az utóbbi években?

– Két évvel ezelőtt új csarnokot építettünk, s az utóbbi években vásároltunk több NC-gépet és megmunkáló központokat is a forgácsoláshoz. A jövőt az automatizálásban látjuk, már csak a munkaerőhiány miatt is. Manapság nehéz olyan jó szakembert találni, aki a monoton munkát is jól tolerálja. Emiatt merült fel bennünk az a gondolat, hogy a későbbiek során lézervágóba és -hegesztőgépbe is beruházzunk.

MEGTANULTUNK EGYÜTT ÉLNI A HIÁNYGAZDASÁGGAL

– A pandémia miként hatott az értékesítésükre?

– Az eladásra szerencsére nem hatott, a piac boldogan zakatol. Nagyon erősek vagyunk például Kelet-Magyarországon a legújabb fejlesztésű forgókapánkkal, ami 7 éve jelent meg, de utána is folyamatosan finomítottuk. A letisztult változattal 3 évvel ezelőtt óriási kampányba kezdtünk, aminek eredményeségét az értékesítési számok is igazolják. Keresett meg bennünket gazdálkodó azzal, hogy a BUSA forgókapás magágykészítőnek köszönhetően a szomszédja kétszer annyi napraforgót takarított be, így neki is kell egy.

A gazdaságot, az ipart viszont még mindig erősen rengeti a világjárvány. Az alapanyagárak jelentős emelkedése, de még inkább annak hiánya okoz gondot. Emiatt tavaly és tavalyelőtt is jelenős késésekkel küzdöttünk, s csak nehezen értük utol magunkat. A beszállítói oldal mellett a karantén is jelentős problémát okozott cégünk működésében, ami miatt volt, hogy a dolgozók fele kényszerült otthon maradásra. A mai napig hosszú előrendelésekkel dolgozunk, de már megtanultunk együtt élni a hiánygazdasággal: raktározunk, és előregondolkodunk.

A nehézségek ellenére csak a jövőbe tekintünk. Szüleink három évtizede elindították a vállalkozásukat. Rengeteget dolgoztak azért, hogy a hazai mezőgépgyártás élvonalába kerüljenek, de sikerült. Most testvéremen és rajtam a sor, hogy folytassuk, és előrevigyük mindazt, amit felépítettek.

BUSA forgókapás magágykészítő
BUSA forgókapás magágykészítő

Csomor Zsolt