fbpx

Új 8 tonnás E88 kotrógép bővíti a Bobcat R2-sorozatú kínálatát

Írta: Fodor Mihály - 2022 június 20.

A Bobcat kibővítette a vállalat R2-sorozatú gépeinek kínálatát az új, 8 tonnás E88-as, Stage V kibocsátási normának megfelelő modellel, amely a korábbi E85-ös M-sorozatú gépet váltja fel. Az E88 kiemelkedő teljesítményt nyújt egy kompakt méretű géppel, kiváló kezelői kényelmet és stabilitást biztosít, nagy teljesítmény mellett.

Bobcat

Az E88 a kezelő számára az R2 sorozatú kotrógépektől elvárt teljes élményt nyújtja, olyan új funkciókkal és opciókkal kiegészítve, mint az opcionális negyedik AUX4 kiegészítő hidraulikavezeték, az ötödik AUX5 hidraulikavezeték és a hosszított futómű. A Bobcat elismert termelékenysége a kis erőkifejtést igénylő joystickoknak és az intuitív 5 vagy 7 colos kijelzőknek köszönhetően zökkenőmentes irányíthatósággal, a kategóriájában vezető láthatósággal és a méretosztályához képest kivételes szállíthatósággal párosul. A nagyméretű, könnyen nyitható fedelek kényelmes hozzáférést biztosítanak az összes szervizponthoz és a karbantartási ellenőrzésekhez.

A bevált Bobcat D24 Stage V 4 hengeres motor 48,5 kW (65 LE) maximális teljesítményt nyújt, és a legnagyobb teljesítményt és maximális megbízhatóságot biztosítja. A Stage V-ös kibocsátási szinteknek való megfelelés érdekében a motor dízeloxidációs katalizátort (DOC) és dízel részecskeszűrőt (DPF) használ a szelektív katalitikus redukció helyett a maximális megbízhatóság, hatékonyság és környezetvédelem érdekében.  

Csúcskategóriás kezelői kényelem

A korábbi Bobcat R2-sorozatú gépekhez, például a 2020 végén bemutatott E60-hoz hasonlóan az új E88 is továbbfejleszti a „kezelő köré épített” filozófiát. A tágas, bőséges fej- és lábtérrel rendelkező fülke megtartja az E60-as modell fülkéjének bevált kialakítását. A széles ajtóknak, az egyedi 3D fogantyúnak, a csúszásgátlós fellépőnek, a nagyobb lábtérnek köszönhetően a fülkébe könnyen ki vagy be lehet szállni, így a kialakítás a vezető mindennapi életét megkönnyíti.

A kényelmes, szövetből készült, magas háttámlájú ülés hosszirányban és függőlegesen állítható, és alapfelszereltségként fejtámlával van ellátva, opcionálisan pedig fűthető. Az ülés beállítása független a joystick és a kartámasz beállításától, és bármilyen testsúlyú és magasságú kezelőhöz alkalmazható. A joystickok és az összes vezérlő kapcsoló és gomb logikusan és ergonómiailag a kezelő körül van elhelyezve, és könnyen elérhető. Minden fontos információ világosan megjelenik a standard 5 colos kijelzőn vagy az opcionális, kategóriájában vezető 7 colos érintőképernyős kijelzőn.

A kényelmes munkakörnyezetet a külső hőmérséklettől függetlenül a fülke erőteljes fűtése és légkondicionálása biztosítja, amely pontosan szabályozható, és az ablakok gyors páramentesítésére is használható. Az E88 opcionálisan automatikus hőmérséklet-szabályozással (Auto HVAC) is felszerelhető.

Bobcat

Panoráma kilátás a kategória csúcsán

A páratlan kiláthatóság miatt a gép pontosabb, könnyebb és termelékenyebb használatot tesz lehetővé, miközben a munkaterület biztonsága is megmarad. Az új E88 kotrógépet keskenyebb, de masszívabb fülkeoszlopokkal és bőséges üvegfelülettel tervezték.

A hátsó kilátás, valamint a lefelé lejtő jobb oldali burkolat, amely nem korlátozza az oldalra való kilátást, az iparágban a legjobb kilátást biztosítja a gépkezelő számára a gémre és a tolólap vágóélére, valamint a gép egész környezetére.

Az olyan funkciók, mint az erőteljes páramentesítés elöl állítható fűtőnyílásokkal, a nagyméretű hátsó fűtőnyílások, az elülső és a gém LED-es (sérülés ellen védett) lámpái, valamint az optimalizált munkaterülettel rendelkező ablaktörlő biztosítják, hogy a kiláthatóság minden körülmények között és a nap különböző szakaszaiban vagy esős, ködös időben is kompromisszumok nélkül megmaradjon. A hátsó LED-es lámpa opcióként kapható.

A munkaterület jobb áttekintése érdekében, különösen a szűk helyeken történő munkavégzéshez, az E88 felszerelhető tolatókamerával. Ez a kamera az 5 vagy 7 hüvelykes kijelzőhöz csatlakoztatható, mindkettő nagy felbontású képet biztosít.

Kiváló termelékenység és nagy teljesítmény

Az új generációs vezérlőszeleppel párosított, alacsony erőkifejtést igénylő joystickok révén a gémet a kezelő a karja meghosszabbításának érzi, és minden pontos mozdulat teljes mértékben a kezelő irányítása alatt áll.

Akár egy munkaterületen való áthaladásról, akár visszatöltésről vagy ásásról van szó, az E88 intelligens hidraulikarendszere egyenletesen osztja el az áramlást a maximális teljesítmény biztosítása érdekében. Az optimalizált tolólapot öntisztuló formával tervezték. 

Az úsztatás funkció leegyszerűsíti a földmunkákat, minimális, egyenletes leszorítóerőt fejt ki a tolólapra, minimális kezelői beavatkozással.

Nagyfokú sokoldalúság

Az új R2-sorozatú E88 standard kanálszáras és hosszú kanálszáras konfigurációban is kapható. Az akár 5 karra szerelt hidraulikus segédvezeték és a díjnyertes A-SAC (Advanced Selectable Auxiliary Control) technológia lehetővé teszi a gép széles körű testreszabhatóságát bármilyen munkagépigényhez, így ez a kotrógép kiváló munkaeszköz hordozóvá válik.

Az AUX1 általános célú hidraulikavezeték és a hidraulikus gyorscserélők vezérlésére szolgáló AUX5 az E88 alapfelszereltségéhez tartozik. Az AUX2 hidraulikavezeték az olyan támogató funkciókhoz, mint a forgatás, és az AUX4 hidraulikavezeték a billenésvezérléshez opcionálisan rendelhető. Az AUX3 vezeték a csipegetőkanalak működtetéséhez a Bobcat átfogó készletlistájának része.

Bobcat

Kiváló stabilitás

Mint minden R2-sorozatú gépet, az E88-at is úgy tervezték, hogy minden helyzetben kiváló 360 fokos stabilitást érjen el, még oldalirányú ásáskor vagy nehezebb terhek kezelése esetén is. Ez minden helyzetben magabiztosságot biztosít a kezelőknek, még az opcionális kiegészítő ellensúly nélkül is. A 407 kg-os kiegészítő ellensúly biztosítja, hogy az E88 a 8 tonnás kategóriában a kategória vezető stabilitását kínálja, így a munkagépek teljes skálája gond nélkül használható.

Robusztus kialakítás és egyszerű szervizelés és karbantartás

Az új R2-sorozatú E88-as gépet teljesítmény és stabilitás szempontjából kiegyensúlyozott gépként tervezték. A hátsó túlnyúlás mindössze 327 mm (kiegészítő ellensúly nélkül), így ez a 8 tonnás gép szűk helyeken is használható. A masszív és robusztus kialakítás csökkenti a munkából való kiesés kockázatát, mivel a nagy teherbírású acél oldalsó elemek és az ellensúly egyfajta lökhárítóként védi az alapvető alkatrészeket, valamint az összes tömlőt, csövet, szelepet, világítást és egyéb érzékeny alkatrészt, amelyek fontosak a kotrógép működése szempontjából.

Az R2-sorozatú gép koncepciója bevált, megbízható alkatrészeket használ (mint például a motor, a joystickok, a fülke stb.), és ha karbantartásra vagy szervizelésre van szükség, a széles nyílású burkolatok, amelyek lehetővé teszik az összes karbantartási ponthoz való hozzáférést a talajszintről, azt jelentik, hogy ez könnyen elvégezhető a munkaterületen. A jobb oldali burkolat alatt egy jól elhelyezett és hozzáférhető üzemanyag-szivattyú is található, automatikus kikapcsolási funkcióval, amely az E88 alapfelszereltségéhez tartozik, és amely gyors, tiszta és egyszerű folyamatot tesz lehetővé a tankoláshoz.

Az E88 nagy külső sík felületei leegyszerűsítik ezen elemek tisztítását, és segítenek a gép tökéletes állapotban tartásában. A belső térben használt vízálló anyagoknak és a sima felületeknek, valamint a kivehető, kétrészes padlószőnyegnek köszönhetően a fülke belseje is könnyen tisztítható.

Szállíthatóság

Ahogy fentebb már említettük, az új E88 egy nagy teljesítményű gép egy kompakt csomagban. A korábbi E85 M-sorozatú modellhez képest az új gép 100 mm-rel keskenyebb (de nagyobb emelőkapacitással stabilabb), maximális szélessége 2200 mm. A 2540 mm-es maximális teljes magasság lehetővé teszi, hogy a gépet konténeres teherautón szállítsák anélkül, hogy az EU-ban megengedett maximális teherautómagasságot meghaladná. A futóművön belüli és kívüli rögzítési pontok, ahol a gépet szállítás közben rögzíteni lehet, könnyen hozzáférhetőek és túlméretezettek, bármilyen jóváhagyott rögzítési módszerrel használhatóak.