fbpx

A Bobcat új R-szériás teleszkópos rakodója utolérhetetlen a munkavégzésben

Írta: - 2022 május 31. -Hirdetés

A Bobcat mezőgazdasági rakodógépei már eddig is rendkívül termelékenynek számítottak a gazdálkodók és gépkezelők körében, azonban az újabb generáció érkezésével tovább nőtt a gépek produktivitása és vezetői komfortja.

Megkapta az R szériás besorolást a kompakt méretű 26.60-tól egészen a 43.80-ig a teljes Bobcat teleszkópos szortiment.

Bobcat TL-R rakodó szilázsrakodásban
Mindenféle munkára bevethetőek az új R szériás Bobcat teleszkópos rakodók

Lássuk tehát, hogy mik is ezek az újdonságok!

A teljesen újratervezett vezetőfülke számos meglepetést tartogat. A modern stílusú belső, kiegészítve a személyautó gyártásból vett kezelőszerv design-nal és visszajelzőkkel olyan érzést kelt, mintha egy prémium gépjárműben foglalnánk helyet. A mezőgazdasági gépekben megszokott színkódolást kapták meg a kezelőszervek, amelyek intuitívabb és otthonosabb érzést keltenek a gépkezelőkben, hiszen ösztönösen meg tudják találni a megfelelő művelet bekapcsolásához szükséges gombokat, karokat.

Ezáltal gyorsabban és biztonságosabban tudják a munkát elvégezni és a gép működtetésének elsajátításához szükséges időtartam is jelentősen lerövidül. Opcióként elérhető a Grammer-gyártmányú légrugós, fűthető-hűthető vezetőülés, mely akár csillapított könyöktámasszal és beépített joystick vezérléssel is kombinálható a maximális kényelemért.

Bobcat TL-R rakodó vezetőfülke
Modern stílusú, kényelmes belső, intuitív kezelő felület a 7 colos érintőkijelzővel

Az új 7 colos érintőkijelző tiszta és éles képet ad, valamint segíti a visszajelző rendszerek által közvetített információk gyors értelmezését, gyorsabb reakcióidőt biztosítva a kezelőnek.

A „kanál-rezegtetés” (bucket-shaking) funkció a joytsick-on kapott helyet, ahonnan könnyen aktiválható. Segítségével egyenletesen tudjuk az anyagot kiüríteni a kanálból, de jól jöhet, ha ragadós matériával dolgozunk, vagy ha merítésnél egyenletesen szeretnénk eloszlatni az anyagot a kanálban.

Ha beltérben dolgozunk, akkor még nagyobb figyelmet kell fordítanunk a munkavégzésre. Az R-szériás gépeinknél rögzíteni tudjuk a rakodógém emelési magasságát, ezáltal nem kell állandóan a „plafonmagasságot” figyelnünk. A beállított érték később bármikor könnyen deaktiválható, így újra a maximális kinyúlással vagy az újabb beállítással dolgozhatunk.

Szinkódos gombok
Színkódot kaptak a különböző gombok és kapcsolók

Különböző szerelékek használatánál előfordulhat, hogy változatlan menetsebesség mellett magasabb motorfordulatszámra van szükség a munkaeszköz teljesítményének növeléséhez. Ilyenkor tud elengedhetetlen segítséget nyújtani a Flex-drive funkció, mely lehetővé teszi a fenti működtetést.

A már jól megszokott 3-féle kormányzási mód (első kerék, összkerék, és oldalazó „kutya” mód) mellé a Bobcat egy negyedik módozatot is kínál (semi-crab), mellyel fixálni tudjuk a hátsó kerekek bekormányzott pozícióját, míg az első tengely kerekei szabadon kormányozhatók maradnak. Ez nagyban megkönnyíti a szűk helyeken való munkavégzést (például istálló fal melletti sáv kitakarítása). Ez a kormányzási mód rendkívül különlegesnek számít a piacon.

trágyarakodás közben
A már jól megszokott 3 féle kormányzási mód mellé, a Bobcat egy negyedik megoldást is kínál (semi-crab)

Új, meredekebb kialakítást kapott a motorháztető, mely kiképzésének köszönhetően jobb szellőzést biztosít, valamint úgy oldalra, mint hátrafelé nagyban javult az amúgy is kiváló kilátás, mely sokkal biztonságosabb munkavégzést tesz lehetővé.

A fentieken kívül még számos újdonságot tartalmaznak a Bobcat R-szériás teleszkópos rakodói.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, forduljon bizalommal műszaki szaktanácsadó kollégáinkhoz!

 www.dmker.hu

Szilárdi Miklós
üzletágvezető
DM-KER Nyrt.

DM-Ker