fbpx

Második generációs Steyr® Terrus CVT

Írta: GÉPmax - Hirdetés - 2021 szeptember 28.

Új vezetőfülke, kezelőszervek és csatlakoztathatóság

A Steyr jelentős újdonságokkal rukkolt elő a közelmúltban. Friss fülkekialakítással, átdolgozott formavilággal, újragondolt kezelőszervekkel és fejlett csatlakozási technológiával a Terrus CVT traktorok új generációja egészíti ki a STEYR-termékcsaládot. A megújult, 250–300 lóerős termékkör bevezetése a márka folyamatos törekvését jelzi, hogy a legmagasabb szintű minőséget, kényelmet és technológiát nyújtó modelleket kínáljon, s hogy a gazdálkodás könnyebbé, hatékonyabbá és termelékenyebbé váljon.

 

STEYR® Terrus CVT

 

A2015-ben bemutatott előző termékcsaládhoz hasonlóan a Terrus CVT termékcsalád – amely az ausztriai St. Valentin üzemben készül – három modellből áll (250/270/300 LE névleges teljesítmény), amelyek mindegyike a STEYR CVT sebességváltót használja. Ezen túlmenően azonban a traktorok számos jellemzője egyedülálló az új generációs Terrus CVT-nél. Idetartozik a teljesen átdolgozott belső térrel rendelkező új fülke, beleértve az új Multicontroller III kartámaszt, a konfigurálható kezelőszerveket, az Infomat 1200 érintőképernyős monitort, a motor/váltóműszereket és – most először – a STEYR S-Fleet telematikai rendszert azonnali kétirányú adatátvitellel.

 

STÍLUS ÉS TARTALOM KOMBINÁCIÓJA

A megjelenés és a stílus fontos eleme a modern traktoroknak. Az új Terrus CVT külsőleg a STEYR „avantgárd” formatervezési filozófiájának hatását mutatja, azért, hogy egy prémium kategóriás traktorhoz prémium kategóriás fedélzeti élményt teremtsen. A külső megjelenéshez illeszkedő korszerű kezelési funkciók kaptak helyet a fülkében, amelyek a kezelői élményre, a kezelhetőségre, a munkagépek vezérlésére, a precíziós gazdálkodásra összpontosítanak, és amelyek mindegyike összekapcsolható, a különböző alkalmazásokhoz testre szabható. A vezetőfülkében az egyik legfontosabb újdonság a teljesen új Multicontroller III kartámasz. Ez magában foglalja az újratervezett többfunkciós Multicontroller kart, a testre szabható kezelőszerveket, beleértve a LED-színjelzéssel ellátott távvezérelhető szelepeket – amelyek lehetővé teszik a Terrus CVT beállítását – és az új ISOBUS-kompatibilis Infomat 1200 érintőképernyős monitort. A nagy felbontású Infomat 1200 érintőképernyő áttekintést nyújt a traktor összes funkciójáról, és lehetővé teszi a hidraulika, a TLT, a motor és a sebességváltó kezelését és optimalizálását, az új kódolós forgótárcsa vagy a gyorsbillentyűk segítségével. Ezenkívül képes kameraképek megjelenítésére, például a hátsó munkagépek vagy az útkereszteződések elülső nézetének megfigyelésére. Az Infomat 1200 nemcsak a következő generációs S-Guide vezetésmenedzsmentet, hanem az új S-Fleet telematikai képességeket is magában foglalja, kiküszöbölve a kézi/USB-adatrögzítés/átvitel szükségességét. A traktor és a munkagépek működési adatai azonnal és automatikusan rögzítésre kerülnek, mindezek után a MySTEYR.com webportálon keresztül a gazdaság PC-jén vagy az S-Fleet mobilalkalmazáson keresztül a vezető/tulajdonos okoseszközén elérhetők. Lehetőség van a gépek helyének megtekintésére és a teljesítménymutatók monitorozására is, így például megfigyelhető, hogy mikor lehet szükség üzemanyag-utánpótlásra. A kétirányú adatátvitel azt jelenti, hogy az adatok és utasítások, például a tereptérképek is elküldhetők a traktorra egy intelligens eszközről vagy PC-ről. Ha a tulajdonos úgy dönt, hogy engedélyt ad rá, a STEYR-kereskedője az S-Fleet rendszerrel felszerelt traktorokat is figyelemmel kísérheti. Ez lehetővé teszi a kereskedő számára, hogy például a hibák korai figyelmeztető jeleit észlelje, és az S-Fleet Remote Supportnak köszönhetően távoli szervizelérést biztosítson. Ezzel a funkcióval a kereskedők szükség esetén még a szoftverfrissítéseket is távolról szállíthatják. Ezenkívül az S-Fleet Remote View segítségével a kezelőnek a fülkében is tudnak támogatást nyújtani, közvetlenül csatlakozva az Infomat 1200 képernyőjéhez, bármikor és bárhol.

 

STEYR® Terrus CVT fülke

 

A KÉNYELEM ÉS AZ IRÁNYÍTÁS ÚJ SZINTJEI

A vezetőülésből az új stílus a láthatóságot is javítja. A négyoszlopos panorámafülke kialakítása nagy ablakokat, süllyesztett hátsó sárvédőket, jól látható tetőnyílást, és egy darabból álló első szélvédőt tartalmaz, amelynek felső éle ívelt. Az alacsonyan elhelyezett ablaktörlő-kialakításnak köszönhetően 27%-kal megnövekedett a letörölhető felület. A látást LED-es közúti- és munkalámpacsomagok segíthetik, akár 14 lámpával a tetőn, néggyel a fülke elején, kettővel a hátsó sárvédőkön, és néggyel a motorháztetőn. Az új klímaberendezés több lamellával és automatikus zónavezérléssel rendelkezik. A zajszintet 66 decibelre csökkentették, amit a prémium kategóriás, autóipari, puha belső anyagok is elősegítenek. Az új ülések hűtést, fűtést és elforgatható háttámlát tartalmaznak, a kényelmet pedig tovább növeli az új gázpedál, amely a pontos irányítást teszi lehetővé az ingázástól a terepjáráson át a közúti közlekedésig. Több hely és tárolóhely is rendelkezésre áll, többek között egy beépített hűtődoboz az ülés alatt, amely elegendő egy uzsonnás doboz és két 2 literes palack számára. A fülkében található több aljzat támogatja a csatlakoztathatóságot, mind a munkagépmonitorok, mind a média csatlakoztathatóságát. Az új Terrus CVT két felszereltségi csomagban kapható, emellett a „Custom” modellek a STEYR-re jellemző módon, a pontos igényeknek megfelelő „à la carte” funkciókkal testre szabhatók. Az első csomag, az „Evolution” olyan funkciókat tartalmaz, mint a 165 vagy 220 l/perc hidraulika, négyfokozatú TLT, elektronikus rögzítőfék, Deluxe vagy Active Luxury fülkeopció, légkondicionálóval, utasüléssel és fülkefelfüggesztéssel, elsőtengely-felfüggesztéssel, Easy Tronic II és S-Guide automatikus vezetés opcióval, valamint ISOBUS Class II vagy III opcióval. A legmagasabb, „Excellence” felszereltség ugyanazokat a funkciókat kínálja, de prémium hangszórókkal, öt elektrohidraulikus hátsó távvezérlő szeleppel és a széria Power Beyond funkcióval is kiegészül. „2015 óta a Terrus CVT hatalmas sikert hozott számunkra a 250–300 lóerős kategóriában – mondta Peter Friis, a STEYR európai kereskedelmi üzletágának vezetője. – Most egy olyan új termékcsaláddal rendelkezünk, amely még előrébb visz minket a technológia, a kapacitás és a képességek terén.”

 

STEYR® Terrus CVT
STEYR® MULTI

 

A STEYR® ÚJ MULTI ÉS KOMPAKT TERMÉKCSALÁDDAL BŐVÍTI A KÍNÁLATÁTA

Multi és Kompakt sorozat, a STEYR® termékcsalád legkelendőbb traktorai, amelyek a márka kínálatának legsokoldalúbb modelljei közé tartoznak, mostantól új, 3,6 literes motorral kerülnek piacra. Ez az erőforrás, amely az újonnan kifejlesztett, fejlett Stage V emissziós technológiával rendelkezik, nagyobb teljesítményt és nagyobb nyomatékot biztosít. ÚJ MOTOR A MULTIHOZ Az általános mindenes és az alpesi mezőgazdaság specialistájaként jól bevált, az automatikus tartományváltóval ellátott 32 × 32-es sebességváltótól az alacsony súlypontig terjedő jellemzőkkel, valamint a STEYR kiváló minőségű „Made in Austria” védjegyével rendelkező, három modellből álló 100–120 lóerős Multi termékcsaládot most egy új, 3,6 literes FPT F5 négyhengeres motor hajtja. Ez a motor a közös nyomócsöves üzemanyag-befecskendezés előnyeit, hengerenként négy szelepet kínál a korábbi modelleknél alkalmazott kettővel szemben, és nagyobb lökettérfogatot biztosít, mint a leváltott Stage IV 3,4 literes motor. A megnövekedett hengerűrtartalom ellenére a motor méretei és a hűtési csomag nem változott, így ezek a traktorok megtartották kompakt formájukat. Ezt tovább segíti az új károsanyag-kibocsátás utókezelési technológia, amely a motorháztető alatt egyetlen egységbe integrálja a dízeloxidációs katalizátort, a karbantartásmentes dízelrészecske-szűrőt, és a szelektív katalitikus redukciót, ami a kiváló láthatóságot és a jármű könnyű manőverezhetőségét biztosítja. A 4100 Multi és 4110 Multi modellek a motor teljesítményének kismértékű növekedését élvezik, és minden új modell 5%-kal nagyobb nyomatékot kínál, a jobb teljesítmény érdekében. A maximális forgatónyomatékot az erőforrás most 1 500 helyett már 1 300 fordulat/percnél éri el, ami tovább javítja az üzemanyag-hatékonyságot. Ezenkívül a Multi traktorok elektronikus vezérlésű első hárompont függesztéssel rendelkeznek, elülső TLT-hajtással vagy anélkül, míg a mechanikus hátsó távvezérlőkhöz elektroproporcionális középső szelepek állnak rendelkezésre. Mostantól minden modell a nagyobb testvérekhez hasonló luxuskabinnal rendelkezik, beleértve a padlószőnyeget és a bőrkormányt, ezzel átveszi a többi új STEYR traktor stílusát. A jobb láthatóság és biztonság érdekében a további felszereltséghez tartozik két további LED-es munkalámpa a fülke hátsó oszlopain, míg a nagyobb fékteljesítmény érdekében hidraulikus- és légpótkocsifékeket is felszereltek.

 

STEYR® Terrus CVT
STEYR® KOMPAKT

 

KOMPAKT SOROZAT – FRISSÍTVE

A könnyű, fordulékony és rugalmas, ugyanakkor a nagyobb traktorok számos előnyét kínáló, 80–120 lóerős STEYR Kompakt sorozat öt modellje mostantól a Stage V specifikációnak is megfelel, ugyanannak az új FPT F5 3,6 literes motornak köszönhetően, amelyet a Multiban is használnak. A motor teljesítménye megnőtt, a nyomaték szintje pedig típustól függően akár 10%-kal nagyobb, a maximális nyomatékot pedig ismét az üzemanyag-takarékos alacsonyabb, 1 300-as fordulatszámon érik el. A Multi traktorokhoz hasonlóan a Kompakt sorozat is karbantartásmentes dízelrészecske-szűrővel és szelektív katalitikus redukcióval rendelkezik, amely a motorháztető alatt egyetlen kompakt elrendezésben található, így kiváló láthatóságot és manőverezhetőséget biztosít. A szervizelhetőség is javult, mivel a motor üzemanyag- és olajszűrője a traktor egyik oldaláról érhető el.

 

Fodor M.