fbpx

Csúcson az üzemanyagár, de még magasabbra lép

Írta: Barna Ferenc - 2021 szeptember 28.

A múlt héten összesen 11 forinttal emelték a gázolajat, most újra emelik, nem is kevéssel. A gázolaj literenkénti árát 9 forinttal, a benzinét 4 forinttal növelik szerdán. Így a gázolaj újabb csúcsot ér el a 471 forintos átlagárral, de a benzin ellenértéke is elérte a Covid előtti időszakot a 459 forinttal.

 

Üzemanyagár, mezőgazdasági munkagép
Mennyibe kerülhet egy tele tank? (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A jelenlegi legalacsonyabb és legmagasabb ár a holtankoljak.hu szerint:

  • benzin – 424,90Ft / 514,90Ft;
  • gázolaj – 428,00Ft / 518,90Ft.

A maximális ár közelít az 520 forinthoz; és megvan a 90 forintos különbség a két szélsőérték között, ezért érdemes megnézni a holtankoljak.hu adatbázisát, melyik töltőállomást részesítsük előnybe kis vagy nagy munkagépünkkel.

Az elmúlt héten két alkalommal emelkedett a gázolaj ára, közben a benzin pár forintot csökkent, de ez az előny a szerdai árváltozással elúszott.

 

Csúcson a nyersolaj ára

A Brent olaj hordónkénti ára 78 dollár felett van, legutoljára 2018-ban a pandémia előtt volt ilyen magas szinten. A forint sem erősödött, 304 forint a dollár árfolyama.

Ezek hatására emelkednek a hazai kutakon az üzemanyagárak, elemzők szerint a szerdai árváltozást még továbbiak is követhetik.

Mivel ilyen magas a nemzetközi nyersolajár, jövedéki adóváltozás nem lesz ezen a területen: benzin esetében a 120 forint/liter, míg a gázolaj kapcsán 110,35 forint/liter a jövedéki adó (ez október 01-től érvényes a következő negyedévre vonatkozóan).

 

Forrás: holtankoljak.hu