fbpx

Míg a hazai traktorpiac volumene eddig csökkent, a lengyel szárnyal

Írta: Farkas Imre - 2020 október 19.

Közelmúltban számoltunk be az első félév hazai géppaci értékesítési számairól, amelyek, ha nem is drasztikus, de azért érzékelhető visszaesést mutattak.

Ezen belül a traktorértékesítés is visszaesett, amelyet általában a járvány kedvezőtlen hatásának tudnak be. Lengyelországban viszont idén januártól augusztus végéig a gazdák 6643 új traktort regisztráltak, ami 1166 géppel több, mint az előző év azonos időszakában, ami több mint 21%-os növekedést jelent.

A három legnépszerűbb traktortípus idén eddig a Zetor Major 80, a John Deere 6155M és a Kubota M5111- fotó: gyári illusztrációk

 

A CEPiK kormányzati adatszolgáltató rendszer adatai alapján a lengyeleknél a New Holland vezeti a mezőnyt, amely 20%-os piaci részesedéssel rendelkezik, és értékesítése több mint 32%-kal jobb, mint tavaly. A John Deere továbbra is a második legvásároltabb márka, míg a Kubota, a dobogó harmadik helyét tudhatja ott magáénak. A legtöbbet vásárolt és ezáltal legnépszerűbb traktortípus a Zetor Major 80, míg a második legkeresettebb modell a John Deere 6155M. A harmadik legtöbbet értékesített típus a 113 lóerős Kubota M5111 volt. Egyébként a Zetor az ötödik legnépszerűbb márka a lengyel gazdák körében.