fbpx

Mezőgazdasági gépesítés: Egy globálisan is összetett helyzetben

Írta: Fodor Mihály - 2024 július 10.

Mariateresa Maschio, a FederUnacoma elnöke a mezőgazdasági gépgyártók képviselői körében felvázolta a piac adta lehetőségeket, valamint azokat a gazdasági és geopolitikai változókat, amelyek a kereskedelem működését hátráltathatják. Mindeközben felhívta a figyelmet arra is, hogy az ágazat számára egy érzékenyebb és rugalmasabb támogatási politikára lenne szükség.

A mezőgazdasági gépek iránti kereslet trendszerűen világszerte folyamatosan növekszik, ugyanakkor a piacok széttöredezettek, és a kezelésükhöz szükséges változók egyre összetettebbek. Mariateresa Maschio, az olasz mezőgazdasági gépgyártók szövetségének, a FederUnacomának az elnöke a Zola Predosa-i (Bologna) Palazzo Albergatiban tartott éves közgyűlésen ezt a témát vizsgálta részletesen.

A traktorok világméretű kereskedelme az elmúlt 15 esztendő során évente átlagosan 4,7%-kal növekedett, a 2024-2027-es időszakra vonatkozó előrejelzések pedig évi 4,9%-os átlagos bővülésről szólnak – magyarázta a FederUnacoma elnöke. Eközben az egyéb mezőgazdasági gépek és berendezések esetében egy ennél is jobb tendencia figyelhető meg: ezek az elmúlt 15 évben évente átlagosan 5%-os növekedést mutattak, ami 2027-ig várhatóan átlagosan 5,4 %-os emelkedést eredményez.

Ahhoz azonban, hogy ez az előrejelzés megvalósulhasson, reménykednünk kell például abban, hogy az időjárási viszonyok – amelyek az elmúlt években a folyamatban lévő éghajlatváltozás miatt egyre kiszámíthatatlanabbá váltak – kedvezőbben alakulnak, és így a termelés volumene és a mezőgazdasági jövedelmek olyan mértékűvé válhatnak, ami ösztönzőleg hat a beruházásokra. Az ipar területén szintén alattomosan meghúzódó változóként jelennek meg a nyersanyag- és energiaárak – hangzott el a közgyűlésen. Ezek tovább emelkedhetnek, amennyiben a közel-keleti konfliktus eszkalálódik: ez felhajtja a gépek árát.

Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy egyre nagyobb befolyást gyakorolnak az olyan tényezők is, mint például a geopolitikai dinamika – az Oroszországgal szembeni szankcióktól kezdve a számos ország által bevezetett importvámokon át az olyan feltörekvő gazdasági hatalmak, mint India és Kína protekcionista politikája. Mindez korlátozhatja az olasz ipar exportlehetőségeinek mozgásterét is. A geopolitika a kereskedelmi útvonalakat és a logisztikai költségeket ugyancsak befolyásolja – emlékeztetett a FederUnacoma elnöke. Gondoljunk csak arra, hogy a jemeni hutik által a Bab el-Mandeb-szoroson és a Szuezi-csatornán (az euro-ázsiai kapcsolatok kulcsfontosságú csomópontjai) áthaladó teherhajók ellen elkövetett rendszeres támadások máris a tranzitforgalom összeomlásához vezettek (konktétan –65% a Bab el-Mandeb-szorosnál és –50% a Szuezi-csatornánál). A hajók emiatt alternatív útvonalakra kényszerültek, aminek következtében a szállítási költségek idén májusban több mint kétszeresére emelkedtek a 2023-as időszakhoz képest. Azonban egy új forgatókönyv esetén még mindig vannak fejlődési lehetőségek az agrárgépipar számára – hangzott el a FederUnacoma közgyűlésén.