fbpx

Itt az új PUMA, akár relaxálhatsz is benne

Írta: Sándor Ildikó - 2023 március 08.

Megérkezett a legerősebb és a leghalkabb. Januárban, az AGROmashEXPO-n mutatkozott be a nagyközönség előtt a PUMA új modellje, a 260 CVXDrive. Az AGRI CS Magyarország Kft. sajtótájékoztatóján a traktoróriás mellett a precíziós gazdálkodást alátámasztó AFS Connect rendszert is bemutatták az újságíróknak.

Több mint egy évtized telt el a PUMA traktorok debütálása óta, a CASE IH azóta jelenik meg újabb és újabb modellekkel. Ezúttal – épp a felhasználókra hallgatva – olyan paraméterekre fókuszáltak a fejlesztők, mint a hatékonyság (lóerők és munkaórák), a kényelem (rugózás és zajszint) és a fenntartási költségek – hallhattuk Szollinger János kereskedelmi igazgatótól.

Mit tud az eddigi legerősebb PUMA?

  • maximális teljesítménye 302 LE, azaz 11%-kal több erő (az előző modellekhez képest),
  • maximális emelési kapacitása 14 500 kg,
  • tapadása kiváló,
  • kíméletes a talajjal a 2,05 m-es hátsó gumiknak köszönhetően,
  • +3 óra munkaidő-teljesítmény (az előző modellekhez képest), a plusz 15%-os üzemanyagtartály-kapacitás okán.
  • személyre szabható kezelőfelület az új színkódolt hidraulikus csatlakozókkal és kioldókarokkal,
  • 25%-kal hosszabb szervizintervallum (az előző modellekhez képest).

Összehangoltuk fülkefelfüggesztést, a hátsó függesztőkart és a mellső híd rugózását, így extra kényelmes lett a fülkénk, illetve a szabadalmaztatott intelligens pótkocsifék segítségével a pótkocsik „bebicskázása” is elkerülhető már – tudtuk meg a konkrét részleteket a kereskedelmi igazgatótól. Az új modell kabinja is egyedülálló, szinte relaxálni lehetne benne, ugyanis mindössze 66 dBA külső zajt lehet a fülkében hallani, ezzel a piac legcsendesebb kabinját kaptuk. Az új kabin mérete az előző modellekéhez képest 8%-kal nőtt, a plusz 11%-kal megnövelt üvegfelület pedig a jobb kilátásban segít. Végezetül a beépített CVXDrive fokozatmentes sebességváltója is testre szabható, ezzel is kényelmesebb és élvezhetőbb vezetést garantálva.

A gépparkot, az üzemanyagfogyasztást és persze az elvégzett munkát is nyomon követi

A sajtótájékoztatón mutatták be az új AFS Connect rendszert is, amely 3 moduljának segítségével folyamatos üzemi paraméterekkel, figyelmeztetésekkel, adatgyűjtéssel segíti a valóban precíz gazdálkodást.

Az AFS Connect android alapú kezelőfelülettel rendelkezik, amit komoly feldolgozó teljesítmény támogat a háttérben. A rendszer globális helymeghatározó rendszereket és mobil kommunikációs technológiát használ a gép helyének és azonnali teljesítményinformációinak fogadására. Segítségével 40-80 gépi paraméter (a traktortól vagy a kombinált modelltől függően) figyelhető meg. Ezek az adatok szigorúan az AFS Connect portálon belül helyezkednek el, minden percben frissülnek, és rugalmasan hozzáférhetők PC-n vagy mobil eszközökön keresztül.

Mit tud az AFS Connect?

  • Pontos meghatározást kaphatunk az adott gép helyzetéről, annak üzemanyag-mennyiségéről, az üzemóra pontos idejéről, az olajhőmérsékletről, a fordulatszámról, továbbá hogy milyen táblával végzett az erő- vagy munkagép.
  • A Farm modul térinformatikai rendszerbe táblastruktúrákat, határvonalakat és nyomvonalakat is exportálhatunk, azokat szerkeszthetjük.
  • A Flotta modullal információkat kaphatunk az erőgépeink állapotáról, üzemóraszámról, üzemanyagszintről és -fogyasztásról, motorterhelésről stb.
  • A felhő alapú adatcserére épülő Adat menedzsment modulban az adatok szerkeszthetők és kiexportálhatók, továbbíthatók a kompatibilis rendszereken belül.

„Az AFS Connect végső célja, hogy partnereink egy felületen el tudják végezni a gépflottával kapcsolatos precíziós irányítási műveleteket. A rendszer fejlesztése folyamatos, így hamarosan újabb funkciókkal találkozhatnak a felhasználók” – a folytatás garanciájával zárult a CASE IH sajtótájékoztatója.

Ez is érdekelheti a témában: Az Alpok lábainál gazdálkodó Schmalzel Antal elégedett a traktoraival (is)