fbpx

Odisys kertészeti gépbemutató

Írta: Szerkesztőség - 2015 szeptember 28.

A kecskeméti székhelyű Odisys Bt. két helyszínen tartott szőlészeti és gyümölcsültetvény-művelő gépbemutatót április elején. A Zsikla János Bócsa külterületén található szőlészetében tartott rendezvényen Hernek Zoltán, a cég ügyvezetője és tulajdonosa mutatta be a munkaeszközöket.

Kimagasló minőségű Arrizza ültetvényápoló gépek

Az idei évtől az Odisys az Arrizza professzionális ültetvényművelő eszközöket is forgalmazza.

Az Arrizza gépeket is az a kimagasló minőség jellemzi, amit már korábban a Campagnola metszőrendszereknél megszokhattunk. A két cég, a Campagnola és az Arrizza a közelmúltban egyesült.

A bemutató során először a teleszkópos vázzal ellátott Arrizza kétoldali professzionális soraljművelővel ismerkedhettek meg az érdeklődők. A gép oldalanként állítható teleszkópos váza lehetővé teszi, hogy 2,5-től akár 5 méteres sortávolságú ültetvényekben is lehessen vele dolgozni.

Arrizza kétoldali soralj művelő joystick-vezérléssel

A bemutatott gép sajátossága a hidromotor hajtású hűtőrendszer mellett a joystick-vezérlés, aminek segítségével tudjuk állítani a gerendely kinyúlását, valamint szükség esetén be tudunk avatkozni a munkafolyamatba. A gép többféle ültetvényápolási munkálatra alkalmas, hiszen fejegysége mintegy húszféle művelőfejre cserélhető. Az Arrizza soraljművelő gépnek ikerfejes változata is kapható, aminek köszönhetően megnő a munkaszélesség.

Az Arrizza sorköz műtrágya-kijuttató gépet a gyártó szőlő- és gyümölcsültetvényekhez fejlesztette ki. Az Arrizza minőséget jól tükrözi az anyag és a hegesztési varratok minősége. A műtrágya-kijuttató gép egyediségét adja, hogy elöl található egy vágótárcsa, ami megnyitja az utat a lazítókés előtt, e mögé helyezték el a műtrágya-kijuttató egységet, ahonnan a műtrágya közvetlen a gyökérzónába jut. Végül egy tömörítőkerék – ami egyben a mankós kerék szerepét is betölti – visszazárja a talajt.

Arrizza sorköz műtrágya-kijuttató gép és Goldoni STAR 90

BFM talajművelők – piacvezető ár-érték arány

Az Odisys Bt. közel 16 éve forgalmazza a BFM talajművelő gépeit.

Az automata kitérésű BFM tőközművelő tárcsa rendkívül gazdaságos, alacsony munkasebesség mellett kitűnő eredmény érhető el vele. A gép kitérésének érzékenysége és a művelőfej dőlésszöge szabályozható, a gép talajmaró fejjel is szerelhető.

A háromkéses rendszerű, változtatható munkaszélességű BFM kaszát 150-250 cm sortávolság között használhatjuk. A kasza hátulján anyagterítő részt alakítottak ki, aminek köszönhetően egyenletes kaszálékterítés érhető el.

A teleszkópos gerendelyen állítható BFM EV ültetvénykultivátor 5, 7, 9 és 11 kapás változatban kapható. Munkaszélessége manuálisan állítható, a talajbahatolás és rezgés egy rugó feszítésével szabályozható. A gépre háromféle kopórész szerelhető: saraboló kapa, lándzsa, valamint sekély műveléshez és felületi gaztalanításhoz lúdláb kapa. A BFM kultivátorhoz opcionálisan szélező tárcsa is rendelhető, ami gátolja a talaj oldalra kidobódását.

Nobili szár- és nyesedékzúzók

A Nobili BNU 195 típusú szár- és nyesedékzúzót a gyártó 8-10 cm vastag ágak aprítására fejlesztette ki, de természetesen fű, kukorica- és napraforgószár, valamint nagytömegű szalma zúzására is kiválóan alkalmas. A BNU 195-ös szárzúzó az Y-késeknek köszönhetően jobb munkaminőséget és mintegy 30% üzemanyag-megtakarítást eredményez a kalapácsos kivitelhez képest.

A BNE 120 típusú többcélú szárzúzó ideális olyan rétek, parkok, kertek és ültetvények karbantartására, ahol vékony nyesedékek, szőlőhajtások és fűfélék finomaprítását kell elvégezni. A BNE szárzúzók 120-210 cm munkaszélesség között vásárolhatók, és a traktor mellső vagy hátsó hárompont-függesztéséhez egyaránt illeszthetőek. Kérésre oldalazó, hidraulikusan vezérelt körkasza a BNE és a BNU típusokhoz egyaránt rendelhető.

Nobili BNE 120 többcélú szárzúzó és Goldoni EURO 40 RS

Gazdaságos Nobili permetezőgépek

Az alacsony dózisú Oktopus permetezőgépek vontatott és függesztett kivitelben egyaránt rendelhetők. Míg az axiálventilátoros permetezőgépek nagy nyomáson, viszonylag alacsony sebességgel dolgoznak, a radiálventilátorral szerelt Oktopus levegőszállítása kisebb a hagyományos ventilátorral szerelt permetezőgépekénél, a permetlé kilépő sebessége azonban sokkal nagyobb, ami kiemelkedő porlasztást és fedést eredményez.

A bemutatott 43-1001 T Oktopus nyolc csápja minden irányban állítható, így a vegyszer pontosan a védendő területre irányítható.

Az OKTOPUS tartálya három, egymástól független részre tagolt polietilénből készül. A gép stabilitását tűzihorganyzott váz biztosítja, a kétállású fúvókák réz tartókon helyezkednek el. Az opcionálisan rendelhető és utólag is felszerelhető elektrosztatikus feltöltőrendszerrel akár 50%-os növényvédőszer-megtakarítás is elérhető.

A Nobili Jet 455-600 P permetezőgép is a rendkívül takarékos radiálventilátorral szerelt, a ventilátor azonban egy nagy ágyúba pumpálja a levegőt. A Jet növényvédőgép-család egyediségét a 40-50 méteres hatótáv és a hidraulikusan állítható vetőcső adja. A függesztett kivitelben kapható Jet vonóerőigénye 60-90 lóerő, így az egység többek között szúnyogirtásra is alkalmas, belvízzel sújtott területeken és minden olyan helyen, ahol nagy hatótávolságra van szükség.

A Nobili Ventis 502-1500 T vontatott kivitelű permetezőgép az akár 105 m/s kilépőlevegő-sebességnek köszönhetően talán még precízebb, mint az Oktopus. A Ventis OTF és OTFF változata egy konzol segítségével gyakorlatilag átöleli a sort, és a növényvédő szert így kijuttatva nem kell tartani a permetlé elsodródásától.

Goldoni traktorok

A gépbemutatón a munkaeszközöket Goldoni traktorok üzemeltették. A Goldoni traktorok specialitása a robusztusság mellett a bennük rejlő igen magas műszaki tartalom.

A Goldoni EURO gépcsalád három taggal rendelkezik. A 30 RS típus kéthengeres léghűtéses, míg a 40 és 45 modellek háromhengeres folyadékhűtéses Lombardini-motorral szereltek. Az EURO 45 törzscsuklós kivitelben is rendelhető.

A Goldoni Cluster 70 REV megfordítható kormányzású traktor átszerelési ideje mindössze néhány perc. Háromhengeres Lombardini-motorja 66 lóerős, vízhűtéses.

A Goldoni STAR 90 az elmúlt 10 év talán legsikeresebb hazai kertészeti traktora. 4-hengeres, folyadékhűtéses VM Detroit-motorja 81,3 lóerő leadására képes. A hengerenkénti porlasztásnak köszönhetően a korábbi adagolós porlasztáshoz képest a motor nyomatéka 8%-kal növekedett.

MR