fbpx

Speciális növények kultivátorai

Írta: GÉPmax-2024/II. lapszám cikke - 2024 április 14.

A kultivátorok használatával a kijuttatott növényvédő szerek mennyisége jelentősen csökkenthető, a talaj levegőellátottsága, tápanyag-mobilizáló, -feltáró képessége nő, ami kedvezően hat a talajéletre. A mechanikai gyomirtás az ökológiai gazdálkodásban és a kiskultúrákban elsődleges fontossággal bír. Egyrészt számos zöldség, gyógy- és fűszernövény nem rendelkezik engedélyezett gyomirtó szerrel, másrészt alapvető piaci elvárássá vált a herbicidmentes termelés. Következzen néhány, itthon kevésbé ismert cég, amelyek kimondottan ennek az egyre bővülő réspiacnak kínálják termékeiket.

A brit Garford a kultivátortechnika legrégebbi reformere, legnagyobb múltú specialistája, itthon talán ez a cég a legismertebb. A kameravezérelt kultivátortechnika pionírja 1986-ban alakult, már 1987ben megkezdték a kameravezérlés kifejlesztését, amit 2001-ben dobtak piacra. Újabb nagy újításuk a sor között és a sorban is szép munkát végző Robocop Inrow volt, 2008-ban. A kezdetek óta folyamatosan fejlesztik és tökéletesítik kultivátoraikat. Az RGB-kameráknál a felismerendő növény színe állítható, a fémházas, strapabíró kezelőpanelen munka közben élőképet látunk.

Garford frontkultivátor
A brit Garford a kultivátortechnika legrégebbi reformere, legnagyobb múltú specialistája, itthon talán ez a cég a legismertebb (fotó: garford.com)

A kamerák nem egy, hanem több sort pásztáznak, ennek köszönhetően akár 18–20 km/h sebesség érhető el. A kiegyenlítőkeretek nagyon közeli súlypontot tesznek lehetővé a traktor függesztőszerkezetéhez. Kiviteltől függően oldalirányban 30–50 cm korrekcióra van lehetőség, hidraulikateljesítmény-igénye pedig csak 10 l/perc. A márkát olyan előremutató fejlesztések fémjelzik még, mint például a hidraulikus rugózású paralelogrammafelfüggesztés vagy az ISOBUS-vezérelt Section Control. A Garford szinte minden növényhez, minden munkaszélességben gyárt kultivátort, egészen 27 méterig. A vállalkozásban 2019-ben a vágóasztalairól ismert Zürn többségi tulajdont szerzett.

Garford frontkultivátor
A Garford a kezdetek óta folyamatosan fejleszti és tökéletesíti a kultivátorait (fotó: garford.com)

RÉGI ESZKÖZHORDOZÓKRA IS

A német K.U.L.T., azaz a Kress Umweltschonende Landtechnik 1985-ben kezdte meg működését. Walter Kressbio gazdaként és gépészmérnökként olyan eszközöket keresett, amelyekkel az ökológiai gazdálkodás során felmerülő technológiai problémákat tudja megoldani. A céget 1997-ben Christian Kirchoff vette át, aki ma már az egyedüli tulajdonos. A K.U.L.T. 2012 óta kizárólag a mechanikai gyomirtásra koncentrál, saját fejlesztésű kultivátorai magas színvonalú mechanikai gyomirtási feladatokat tudnak ellátni speciális kultúrákban.

Kult kultiovátor
A K.U.L.T. ujjas kapái hosszabb élettartammal, nagyfokú rugalmassággal és optimális ujjformával rendelkeznek (fotó: kult-kress.de)

Természetesen az általános szántóföldi kultúrákra is ajánlanak gépet, de fő szakterületük a zöldség, a szőlő és gyümölcs, a gyógy- és fűszer-, valamint a dísznövény-kultivátorozás. A cég személyre szabott megoldásokkal, egyedi igények kiszolgálásával, egyedi gépgyártással is foglalkozik, közel 40 év tapasztalatát kamatoztatva. A gyártó keresi az új irányokat; a Naio francia kapálórobotjainak egyik fő beszállítója. A K.U.L.T. számtalan kultivátort kínál (Habicht, iSelect, Tripple Select stb.). Az Argus kultivátorsorozatukat front-, középső és hátsó függesztésben üzemeltethetjük, a gépeket a megrendelő igényei szerint módosítják. A munkagépek szinte minden régebbi típusú eszközhordozóra felszerelhetők. A gép sortávolsága 20 és 150 cm között módosítható, munkaszélessége maximum 6 méter, a támasztókerekek szintén állíthatók. Számtalan kombinációs lehetőséggel rendelkezik, bakhátak és ágyások művelésére is alkalmas, kézi és kameravezérléssel egyaránt elérhető. A váz a kultivátorkapákon kívül számos művelőelemmel szerelhető fel, amelyek külön megvásárolhatók, akár más gyártmányú vázhoz is. A cég ujjas kapákból széles portfólióval rendelkezik. Az egy-, három- és ötkapás művelőegységekhez védőtárcsák és védőlemezek szerelhetők fel, az adott növényfaj igényeinek megfelelően. A kameravezérelt változat a KULTiVision paralelogramma felfüggesztésű kiegyenlítőkerettel rendelkezik, amely szintén használható más gyártók kultivátoraihoz. Teherbírása 3500 kg, a maximális kezelhető munkaszélesség 12 m, hátsó függesztéssel.

KULTiVision kultivátor
A KULTiVision PV kultivátor kamerarendszere a dupla és tripla sorokat már 3,5 cm-es sortávtól felismeri (fotó: kult-kress.de)

A NÖVÉNY SZÍNE BEÁLLÍTHATÓ, KALIBRÁLHATÓ

A KULTiVision PV kultivátor munkaszélessége 1,5–6 m között válaszható. A művelőeszközök gyors cserélhetőségének köszönhetően szántóföldön és ágyásokban is használható. A kamerarendszer a dupla és tripla sorokat (pl. répa, hagyma) már 3,5 cm-es sortávtól felismeri, a kiegyenlítőkeret nagyon precíz működésű. Az RGB-kameráknál a növény színe beállítható, kalibrálható. A robusztus érintőképernyővel a kabinból kényelmesen beállíthatjuk a gépet, a rendszer a gabonákat már 3, a cukorrépát és a szóját már 4 leveles mérettől megbízhatóan felismeri. A javasolt munkasebesség a gyomviszonyoktól és a talajtól függően 4–15 km/h. A kultivátor könnyű, laza talajoknál+/-2,5 cm-es, heterogén, kötöttebb talajoknál +/-4 cm-es pontossággal képes dolgozni. Sok hasznos kiegészítőt rendelhetünk hozzá, pl. vagy a tábla végi kiemelést segítő magasságszenzort, illetve az éjszakai munkavégzést lehetővé tevő fényszórókat.

A K.U.L.T. Duo bakhátakban és sorba vetett kultúráknál is használható, 8 cm-es távolságú dupla sorokhoz25 cm-es sortávolságnál. A hagyma, póréhagyma, a répa és számos fűszernövény gyomszabályozását megoldhatjuk vele, kialakításának köszönhetően a bakhát tetején és oldalán azonos minőségű munkát végez. A K.U.L.T. Tandem alapvetően szántóföldi kultivátor (cukorrépa, kukorica, szója), de bakhátra is átszerelhetjük. Sortávolsága 40 cm-től állítható, felépítése szintén moduláris, számtalan eszközzel alakítható át vagy egészíthető ki. Az egyik legelterjedtebb az ujjas kapa.

UJJAS ÉS CSILLAGKAPÁK

A K.U.L.T. ujjas kapái hosszabb élettartammal, nagyfokú rugalmassággal és optimális ujjformával rendelkeznek, és három különböző méretben, három eltérő keménységi fokozatban, négyféle felfogatási móddal készülnek. Szinte minden növényfajra és sortávolságra találunk megoldást. Az átmérőjük 24, 31 és 37 cm között változik, mindegyik kapható kemény (piros), közepes (sárga) és puha (narancs) kivitelben. A szőlő- és gyümölcstermesztők részére nagyobb, 54, 70 és 95 cm-es változatok is készülnek. A legtöbb, a gépre vonatkozó tapasztalat a következő növényekkel gyűlt össze: articsóka, babfélék, cékla, cukorrépa, dohány, eper, káposzta, kukorica, levendula, szója, napraforgó, paradicsom, póréhagyma, saláta, tök. Ezeken kívül sok gyógy- és fűszernövénynél (pl. körömvirág), lágy és fás szárú dísznövénynél, valamint virágoknál (pl. rózsa) használhatjuk az ujjas kapát, amivel a sorban lévő gyomok nagy részét eltávolíthatjuk. A K.U.L.T. csillagkapái bakhátas kultúrákhoz és ágyások szegélyeihez használhatók. 60 cm-es sortávolságra ajánlják őket, és nyomlazítóként is üzemeltethetők. Akár 30 mm vastag anyagból is rendelhetjük ezeket, átmérőjük 40 cm, a 2-3 tagból álló elemek talajmeghajtásúak, nem igényelnek sem hidraulika-, sem kardánhajtást. További érdekes kiegészítő elem még a kengyelkapa.

ROTÁLÓ CSIPKÉS TÁRCSÁK

A szintén német Feldklasse még 2017-ben mutatkozott be az Agritechnica kiállításon, akkor még DULKS néven. Hivatalosan 2018-ban alapította a céget André Dülks. 2021-ben vették fel a Feldklasse nevet, és fiatalosabb dizájnra váltottak. A gépek a mezőgazdaságban szokatlan citromsárga és lila színben készülnek. Termékkínálatuk négy kultivátorcsaládból áll.

Feldklasse Pacorel
A dupla soros Pacorel a pasztinák (csillagtök) és a sárgarépa specialistája, a növények 11 cm-es magasságáig használható bakhátas művelésmódban (fotó: feldklasse.de)

A Feldklasse gépek különlegessége, hogy nem kultivátorkapával, hanem speciális kialakítású, rotáló munkát végző csipkés tárcsákkal szereltek, ezek a kultúrnövényhez nagyon közel, 1,7 cm-re képesek dolgozni, a munkasebességük pedig 1,5–6 km/h. A Rukaby sárgarépában, salátákban, tépősalátákban (baby leaf, rukkola, római saláta stb.) és további zöldségkultúrában (pl. hagymafélék) használható, főként ágyásos művelésmódban. Minimális sortávolsága 5 cm. A gép különlegessége, hogy vetés előtt vakmagágy készítésére is alkalmas. A dupla soros Pacorel a pasztinák (csillagtök) és a sárgarépa specialistája, a növények 11 cm-es magasságáig használható bakhátas művelésmódban. A Felbyco szintén zöldségágyásokra optimalizált, ezt a típust, a rendkívül kicsi, 2 cm-es sortávolsággal, olyan növények művelésénél is alkalmazhatjuk, mint pl. a cikória.

Feldklasse Zurama
A Zurama hagyományos kapákkal és pneumatikus vezérlésű késekkel dolgozik (fotó: feldklasse.de)

A Zurama a legújabb innovációjuk: a munkagép a sorok között és a sorokban egyaránt kiváló munkát végez, így főként a regeneratív és a hibrid gazdálkodók figyelmébe ajánlják. Ez a gép hagyományos kapákkal és pneumatikus vezérlésű késekkel dolgozik, striptill művelésben is használható. Főként gyógy- és fűszernövényekben alkalmazható (pl. citromfű, gyermekláncfű, gyűszűvirág, koriander, petrezselyem, turbolya).

Samo VarioCHOP kultivátor
A Samo VarioCHOP kultivátoránál a sortávolság 45 és 75 cm között, a fülkéből állítható (fotó: samo-gmbh.at)

FÜLKÉBŐL ÁLLÍTHATÓ SORTÁVOLSÁG

Az elmúlt időszakban számos új gyártó is megjelent a piacon. Az osztrák Samo cég VarioCHOP kultivátorának a fő különlegessége, hogy a sortávolság a fülkéből állítható, 45 és 75 cm között. A művelőelemek felfüggesztése dupla rugós kivitelű, nagyon finom csillapításra képes. A kapák Hardox acélból vagy különféle keményfémekből készülnek, és természetesen minden megszokott kiegészítő rendelhető az ujjas kapáktól kezdve egészen a kameravezérlésig. A konstrukció a 2019-esAgritechnica kiállításon ezüstérmet nyert.

PNEUMATIKUS VEZÉRLÉSŰKÉSEK

A cseh Ullmann a főleg a cukorrépa-termesztők részére alkotta meg azt a kultivátorát, amely ezenkívül rengeteg növénynél használható (pl. burgonya, fokhagyma, kukorica, tök stb.). Fő különlegessége, hogy kapák helyett pneumatikus vezérlésű késekkel dolgozik, és a kameravezérlésen kívül öntanuló mesterséges intelligenciával vértezték fel. Néhány óra alatt egy teljesen új növényfajra szabhatjuk a szoftvert. Az All-In-One Box nevű gép a sorok között és a sorokban egyszerre végzi a gyomirtást, a munkasebessége 5 km/h, ami kb. 1 hektár óránkénti teljesítményt jelent.

WIFO DSD kultivátor
A WIFO DSD-Z-300-as keret oldalirányban legfeljebb 30 cm-t képes korrigálni, de a DSD-Z-500-as már 50 cm-es intervallumban tud dolgozni (fotó: www.wifo.nl)

A holland WIFO kultivátorokat nem gyárt ugyan, de kiegyenlítőkereteivel régi kultivátorunkat alkalmassá tehetjük a kameravezérelt üzemre. A DSD-Z-300 önsúlya 400 kg, és maximum 4000 kg tömeggel terhelhető. A keretek oldalirányban legfeljebb 30 cm-t képesek korrigálni. A DSD-Z500-as típus már 50 cm-es intervallumban tud dolgozni. A DSD 500 és DSD 600-as termék kardánhajtású gépekhez használható kiegyenlítőkeret, a korrekció 50, illetve 60 cm. Kiegyenlítőkeretet egyébként a legtöbb kultivátorgyártótól külön egységként is vásárolhatunk.

Söjtöri Andor