fbpx

Agroázis szántóföldi gépbemutató

Írta: Szerkesztőség - 2015 szeptember 28.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkányban tartott gyakorlati gépbemutatót március közepén az Agroázis Kft. A helyszínt és a munkaeszközöket működtető erőgépeket Rácz Imre helyi gazdálkodó biztosította.

Osgyán László, az Agroázis ügyvezetője köszöntötte a rendezvény résztvevőit, majd elmondta, hogy a vállalkozás több mint húsz éve foglalkozik öntözőberendezések és szivattyúk értékesítésével, víztechnikai telepek generálkivitelezésével.

Az elmúlt évben tevékenységi körüket szántóföldi növénytermesztési gépek értékesítésével – HARDI permetezőgépek, Dondi talajlazítók és árokásók, MaterMacc sorközművelő kultivátorok és vetőgépek –, valamint az ahhoz tartozó alkatrészellátással és szervizszolgáltatással bővítették. Az előrelépésnek köszönhetően létszámuk és forgalmuk is megduplázódott.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviseletében Máté János tartott előadást, s hangsúlyozta, hogy a térség mezőgazdasági területének nagy részén kifejezetten öntözésigényes növényeket termesztenek. Az elmúlt években ráadásul akár nyolc métert is süllyedt a talajvíz szintje, és a szélsőséges időjárás még szükségesebbé teszi az öntözést. Ezek miatt az Agrárkamara tavaly az egész megyét érintő öntözésivíz-igény felmérést végzett. Ennek az értékelése most folyik, s a szakember bízik abban, hogy az eredmény hatására a jövőben kiemelt támogatás jut az öntözés melioráció számára.

Kiváló minőség és műszaki színvonal

A rendezvényen felsorakoztatott szántóföldi munkaeszközöket Rajtik Mihály, az Agroázis északkelet-magyarországi értékesítője mutatta be.

Az olasz MaterMacc cég több mint harminc éve gyárt szemenkénti vetőgépet, gabonavetőgépet és sorközkultivátort. A gépbemutatón ismertetett alapkivitelű MS 8130 típusú hatsoros szemenkénti vetőgépet csúszókéses műtrágya-kijuttatóval, egyszerű rögtörővel és tárcsás nyitócsoroszlyákkal kínálja a gyártó. A MaterMacc MS 8130 vetőgépet az Agroázis soronként 70 literes magtartállyal, valamint kettő darab rozsdamentes, egyenként 210 literes, szilárd műtrágya kijuttatására alkalmas tartállyal kínálja, utóbbi opcionálisan 850 liter kapacitásig növelhető.

A MaterMacc vetőkocsijainak sortávolsága egyszerűen, széles intervallumban beállítható, valamint a vetőelem tárcsáinak cseréje, a munkamélység és a tömörítőkerekek szögének beállítása is gyorsan elvégezhető.

A vetőgép kétoldali vetőtengely meghajtással szerelt, hogy tökéletes legyen a vetés akkor is, ha az egyik kerék nem hajt. Alapfelszereltség esetén a sorelzárás mechanikusan végezhető, de az MS 8130-hoz opcionálisan elektromos sorelzárás is rendelhető.

A MaterMacc UNICA PVI sorközművelő kultivátor 4-, 6-, 8-, 12 soros kivitelben kapható.

A rendezvényen bemutatott hatsoros kivitelű UNICA PVI alapfelszereltséggel 75 cm sortávolságú, soronként öt kapával, fém támasztókerekekkel és 1 000 literes rozsdamentes műtrágyatartállyal szerelt, ahonnan a tápanyag ejtőcsövön keresztül jut a talajba.

Az UNICA PVI kultivátor folyékony műtrágyaegységgel is rendelhető. A kocsik mélységének azonos beállítása egy csavarorsó és a gép oldalán található skála segítségével egyszerűen elvégezhető, szükség esetén a kocsik soronként kiiktathatók.

Könnyű kezelhetőség, egyszerű karbantartás

A HARDI több mint 50 éve kizárólag permetezőgép gyártásával foglalkozó specialista. Kínálatában a legkisebb kézi és háti permetezőtől, a kommunális gépeken át, a szántóföldi függesztett, vontatott és önjáró permetezőgépekig minden növényvédelmi munkára nyújt megoldást.

A HARDI RANGER 2500/18 vontatott permetezőgép a gyártó termékkínálatának alapkivitelű kategóriáját képviseli, amelyet könnyű kezelhetőség és egyszerű karbantartás jellemez.

A RANGER 2 500 literes, UV- és ütésálló polietilén tartálykialakításának köszönhetően a gép súlypontja mindig egy pontra esik, ami állandó stabilitást ad a permetezőnek, így a tartályban minimális a folyadék hullámzása.

A RANGER kényszermozgatású nyomkövető vonórúddal szerelt, aminek köszönhetően a vontató a traktor nyomvonalát közel 90%-os pontossággal képes követni.

A HARDI egyedülálló módon saját gyártású szivattyút épít permetezőgépeibe, ami rendkívül könnyű karbantartású, hiszen csak időszakosan zsírozni kell.

A RANGER szórókeretének stabilitását a torziós rugók és a hidraulikus teleszkópok csillapítása adja. Mágnesmotoros szakaszvezérlőinek köszönhetően – az elektromotorral ellentétben – a permetezést akkor is be tudjuk fejezni, ha a traktoron elektromos meghibásodás lép fel.

A RANGER permetezőgép nagy szabad hasmagassággal és alacsony tömegközépponttal rendelkezik, utóbbit a vázszerkezet mellett elhelyezett 250 literes technológiai tartály is segíti.

A program zárásaként Martin Kornél, az Agroázis Kft. ügyvezetője mutatta be cégük öntözés- és víztechnikai üzletágát, valamint néhányat az általuk forgalmazott gépek közül.

Cs Zs

CÍMKÉK dondihardi