fbpx

HARDI nemzetközi bemutatkozás Cserkeszőlőn

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 24.

Többnapos nemzetközi Hardi-bemutató színhelye volt Cserkeszőlő március végén, az évszakhoz képest meglehetősen mostoha körülmények között. Villám Ferenc hazai képviselő szervezésében és vezetésével azonban sikeresen mutatkoztak be a cég zászlóshajói.

Bár kétségkívül a maximális termelékenységű, 9000 literes Rubicon gép volt a sztár a rendezvényen (tudjuk, nem a méret a lényeg, de azért mégis…), illetve a Hellios III-as „kisgépe” is bemutatkozott, cikkünk mégis elsősorban a hazai piacon komoly lehetőségekkel bíró Alpha evo szériával foglalkozik.

A 60 éves születésnapját ünneplő Hardi a cég indulásától az innováció élvonalában foglal helyet. Gépeik, megoldásaik eleget tesznek a legszigorúbb jogszabályi követelményeknek is, miközben a termelők számára a felhasznált növényvédő szerek maximális hasznosulását igyekeznek biztosítani. A bevezetőben is említett ALPHA evo önjáró permetezőgép-család megújult. Fontos, hogy a 3500 és 4100 literes tartály mellett még az 5100 literest is elérhetővé tette a cég, még komolyabb teljesítményt biztosítva az eszköz használóinak. Az alacsony össztömeggel rendelkező gép eleje és hátulja megfelelő egyensúlyt mutat, optimális tömeg/kapacitás arányt és magas teljesítményt biztosít. Nagy hasmagassága (120-175 cm) rugalmas felhasználhatóságot garantál magas állományokban is, gondolunk itt a napraforgóra, vagy pl. a csemegekukoricára.

EVOCAB FÜLKE

Új a menetvezérlési rendszere, az EcoDrive az új 245 LE-s motorral nagy motorrugalmasságot biztosít, az üzemanyag-fogyasztásnál pedig közel 30% megtakarítást tesz lehetővé, elsősorban közúti üzemmódban.

A tesztvezetés során rögtön feltűnt az új fülkekialakítás. Az EvoCab 3-oszlopos kialakítása optimális kilátást garantált, több mint 320°-os akadálytalan látómezejével.


A SprayCenter permetezésvezérlő

A HARDI egyedi fejlesztésű kabinja túlnyomásos rendszerrel, tisztalevegő-porszűrő rendszerrel, aeroszol- és páraszűrővel rendelkezik, maximálisan figyelve a kezelő védelmére. A légkondicionáló rendszer is teljesen megújult. Megfigyelhettük a kezelői ergonómia új szintjét is: minden kapcsoló, amelyet menet közben kell kezelni, a vezetőhöz a lehető legközelebb került elhelyezésre. Az elsődleges kapcsolófunkciók az új SprayCenter permetezésvezérlőre kerültek, az ülés közvetlen közelében. A másodlagos kapcsolók a kezelő feje felett, a tetőpanelben nyertek elhelyezést. A 12,1”-os érintőképernyővel felszerelt permetezésvezérlő egység nagy teljesítményű, minden funkciót magában foglaló precíziós gazdálkodási eszközt jelent, amelyet használhatunk sorvezetéshez, adatrögzítéshez, jobb áttekintést adó, osztott képernyős megjelenítéshez, kijuttatási jelentések készítéséhez, automata kormányzáshoz, vagy még sok más funkcióhoz.

HIDRAULIKUS NYOMTÁVÁLLÍTÁS

A FloatRide rugózással rendelkező ALPHA evo EcoDrive hidraulikus nyomtávállítási funkcióval is felszerelhető. Az ilyen híd alkalmazása esetén a nyomtáv a gumiabroncsmérettől függően 180-320 cm közötti távolságban állítható. A kezelő a fülkében elhelyezett kijelző segítségével menet közben állíthatja a nyomtávot. Így megoldható a nyomtávváltoztatás a közútról szántóföldre menet, vagy kalászos gabonáról kukoricára, zöldségnövényre történő átállás esetén is.

FLOATRIDE RUGÓZÁS

Opcióként az ALPHA permetezőgépek FloatRide légrugózással is felszerelhetők, a megszokott spirálrugós felfüggesztés helyett. Ennek kiemelt szerepe van a még jobb szórókeret-stabilitás érdekében. A vázszerkezet magassága a tartálytérfogattól függetlenül változatlan marad. A független kerékmozgás a 185 mm-es kitérési mozgástartománynak köszönhetően biztosítja az ALPHA maximális kényelmét, még nagy munkasebességnél is.


Az ALPHA úgynevezett FloatRide légrugózással is rendelhető

DYNAMIC FLUID4 FOLYADÉKRENDSZER

Az ALPHA folyadékrendszere egy új, 4-szenzoros technológiára épülő koncepción alapul, amely rövidebb reakcióidőt biztosít, így precízebb kijuttatást tesz lehetővé a szántóföldön. Az ALPHA evo erősebb motorjai és a hidrosztatikus járószerkezet új vezetési stílust jelenítettek meg, gyakrabban változó sebességgel és agresszívebb gyorsítással. Ezek olyan tényezők, amelyek a GPS-alapú szórókeretszakasz-vezérléssel együtt komoly kihívásokat jelentenek a folyadékrendszer teljesítménye szempontjából. A hagyományos folyadékrendszerben a szabályozás olyan adatok visszacsatolása alapján történik, amelyek pillanatok alatt elavulttá váltak, például időközben megnövekedett a fordulatszám, és röviddel ezután a tér fogatáram már túl nagy lesz a fúvókáknál. Ezt érzékelve a permetezőgép vezérlőegysége leszabályozza a nyomást, de közben a kijuttatási mennyiség túl nagy lett.


A hidraulikus nyomtávállítási funkció 180-230 cm közötti tartományban állítható

A Dynamic Fluid4 folyadékrendszer kiszámítja a megnövekedett fordulatszám következményeit, és azonnal végrehajtja a szabályozást. A DynamicFluid4 megelőző beavatkozása a folyadékrendszerbe épített 4 érzékelőn alapul, amelyek mérik a fordulatszámot, a szabályozó szelepek pozícióját, a térfogatáramot és a nyomást. Ennek köszönhetően az új szoftverrel és az egyedülálló kerámia szabályozószeleppel együtt a DynamicFluid4 a kijuttatási mennyiség olyan precíz szabályozását nyújtja, amely a legjobb teljesítményt kínálja a piacon.

SZERZŐ: FODOR