fbpx

A KUHN nem tétlenkedett a fejlesztések terén

Írta: GÉPmax-2023/V. lapszám cikke - 2023 október 06.

A KUHN Franciaországban szervezett sajtótájékoztatót és gyakorlati bemutatót, amelyen 20 ország több mint 120 szakújságírója vett részt. A több mint egy tucat újdonság közül cikkünkben négyet mutatunk be részletesebben, de érdemes fellapozni az augusztusi MezőHírt is, amelyben további KUHN-újdonságokat ismertetünk.

OPTIMER RÖVIDTÁRCSÁK: EGY ÚJABB MODELL ÉS ÚJ FELSZERELÉSEK A KÍNÁLAT BŐVÍTÉSÉRE

Az 510 és 620 mm-es tárcsákkal rendelkező OPTIMER L és XL termékcsalád az OPTIMER L 12500-as munkagéppel bővül. A 3 és 12,5 méter közötti, független tárcsás tarlóművelők választékával a KUHN minden gazdaság igényeit kielégíti.

A megfelelő berendezések a tarlóművelés teljesítményének javításához

A talajművelés egyik kulcsfontosságú szakaszát, a tarlóhántást jól át kell gondolni, hogy a következő növény élettani indulása a lehető legjobb legyen. Ennek érdekében a KUHN új eszközöket kínál a felhasználóknak az OPTIMER termékcsalád bővítésére:

– A takarónövények vagy növényi maradványok megmunkálásához rendelkezésre áll az aprítóhenger. A 400 mm átmérőjű henger nagy forgási sebességet biztosít a rendkívül hatékony vágási hatás érdekében. A levágás után a növények sokkal gyorsabban lebomlanak, és a nitrogént természetes módon juttatják vissza a talajba.

– A szintező segít a barázdák kiegyenlítésében és a rögök aprításában, mielőtt a tárcsák áthaladnának rajta. A munkamélység folyamatos hidraulikus beállítása és a hántáshoz történő behúzás lehetősége valódi használati kényelmet biztosít.

KUHN OPTIMER L 12500 rövidtárcsa
A KUHN új eszközöket kínál a felhasználóknak az OPTIMER termékcsalád bővítésére

– A KUHN a takarónövény-vető gépekkel és az elülső tartállyal az OPTIMER termékcsaláddal két műveletet végez egyetlen menetben. Ez kettős nyereség a felhasználó számára:

– gazdaságilag: időmegtakarítás és a költségek csökkentése,

– agronómiai szempontból: a vetőmagot a talajba helyezzük, és közvetlenül takarjuk, nedvességveszteség nélkül. Ez biztosítja az optimális csírázást.

– A hengerek igen széles választéka áll rendelkezésre, hogy a talajtípustól és a kívánt munkacéltól függően ideális tömörítési megoldást kínáljon.

– Továbbfejlesztett talajkövető rendszer a munkamélység tökéletes szabályozásához, függetlenül a talajviszonyoktól. Az OPTIMER olyan talajkövető rendszerrel rendelkezik, amely még nagy sebességnél is egyenletes munkaminőséget biztosít az egész táblán. A nagyobb pontosság érdekében a 6–12,5 méteres alvázak felszerelhetők a KUHN által kifejlesztett Steady Control innovációval a talajviszonyokra való azonnali reagálás érdekében.

Új OPTIMER L 12500 modell a talajtömörödés csökkentésére

A megművelt talajok tömörödése kedvezőtlen hatással van a terméshozamra. Ennek orvoslására a KUHN egy 12,5 méteres munkaszélességű modellt vezet be az OPTIMER termékcsaládban. A cél az, hogy a szántóföldön rögzített nyomvonalakat alakítsanak ki az összes gép és berendezés számára, így minimálisra csökkentve a tömörített talaj százalékos arányát. E technika alkalmazásával javul a talaj minősége, a jobb beszivárgás és vízvisszatartás nagyobb terméshozamot eredményez. Ez az új modell csak L változatban (510 mm-es tárcsa), dupla U hengerrel kapható.

AXENT 90.1 VONTATOTT MŰTRÁGYASZÓRÓ

A KUHN kiegészíti a műtrágyaszórókínálatát az új, nagyméretű vontatott modellel, az AXENT 90.1-gyel. Ennek tartálykapacitása 9400 liter, és36 m-en, több mint 20 km/h sebességgel, precízen képes akár 400 kg/ha mennyiséget szórni. Maximális munkaszélessége akár 50 m is lehet. Az AXIS Power Pack szórási modullal van felszerelve, mechanikus meghajtással, amihez elegendő egy kis hidraulikateljesítmény is. Ezekkel a tulajdonságokkal a traktorok széles skálájához igazodik, 180 LE teljesítménytől.

KUHN AXENT 90.1 műtrágyaszóró
KUHN AXENT 90.1 műtrágyaszóró

Az AXENT 90.1 műtrágyaszóró számos csúcstechnológiával rendelkezik, mint például az EMC, CDA, VARISPREAD 8 vagy PRO, és teljesen automatikus szállítóegységet használ.

Az exkluzív EMC technológia (Electronic Massflow Control) lehetővé teszi a kijuttatott műtrágyamennyiség másodpercenkénti, egymástól független és automatikus beállítását a bal és jobb oldalon. Az ötlet egyszerű: a műtrágya áramlását minden egyes tárcsán mérik, így eltömődés vagy dugulás esetén az érintett kimenet áramlási sebessége azonnal és automatikusan korrigálódik, hogy mindkét oldalon a megfelelő adag műtrágyát juttassa ki.

A CDA elosztórendszer pontosabbá és állandóbbá teszi a szórást, még akkor is, ha a kijuttatási mennyiség, a munkaszélesség és a munkasebesség változik. Egy rendkívül lassan forgó keverő (17 fordulat/perc 360°-on) szabályozza a szórótárcsa előtolási sebességét, és elősegíti a műtrágya áramlását, miközben kíméletes a szemcsékkel. A három ponton elhelyezett adagolónyílások különleges kialakítása biztosítja a szórótárcsák fokozatos és egyenletes adagolását. Annak biztosítására, hogy a műtrágya a tárcsa megfelelő helyére kerüljön kiadagoláskor, egy speciális fedél irányítja a műtrágyaáramot, amíg a lapátok fel nem fogják.

A VARISPREAD berendezés lehetővé teszi a munkaszélesség beállítását közvetlenül a traktor ISOBUS-termináljáról. A VARISPREAD 8 berendezéssel a műtrágya mennyisége fokozatosan csökkenthető 8 szakaszon (oldalanként 4). A VARISPREAD PRO szakaszvezérlés két elektromos motorból, úgynevezett SpeedServókból áll, amelyek 2,5-szer gyorsabbak a hagyományos aktuátor motornál. A SpeedServók lehetővé teszik a nagysebességű és folyamatos munkaszélességszabályozást az ejtési pontok és a műtrágya kijuttatási mennyiségének egy méteres szakaszokon történő módosításával. Ennek eredményeképpen a szóráskép tökéletesen alkalmazkodik a parcella alakjához, optimális fedettséggel, még nagy sebességnél is.

A teljesen automatikus szállítóegység a szórótárcsák feletti előkamrában található. A szórómodulok pontos és rendszeres műtrágyaellátása garantált!

Az AXENT 90.1 műtrágyaszóró számos kényelmi funkcióval is büszkélkedhet, amelyek javítják a felhasználói élményt. Az elektronika tekintetében a gépet a CCI 800 vagy CCI 1200 ISOBUS terminálokkal vagy bármely más, a gazdaságban rendelkezésre álló ISOBUS-terminállal lehet vezérelni. Ezek a terminálok számos funkcióval rendelkeznek, mint például a kijuttatási mennyiség kijuttatási térképekhez való hozzárendelése, biomassza-érzékelővel és automatikus szakaszvezérléssel a VARISPREAD 8 vagy PRO segítségével.

Lehetőség van AUX-N joystick használatára is, mint például a CCI A3 színes érintőképernyővel. Végül a KUHN Connect megoldások és a MyKUHN portál optimalizálja a felhasználói élményt, lehetővé téve például az adatok átvitelét a gépről az irodába. Az első gépek a 2024-es trágyázási szezonra lesznek elérhetőek.

SZERETNÉ ÁTVINNI A TÁBLATÉRKÉPÉT, FELADATAIT, MINDEZT TÁVOLRÓL?

Az egy parcellán belüli változó dózisú kijuttatás a gazdák gazdasági és környezetvédelmi feladatainak középpontjában áll. Nitrogéntrágyázás, alaptrágyázás, vetés, permetezés… Bármilyen ok jó, hogy pénzt takarítson meg, és biztosítsa a termékek legjobb megtérülését, vagy növelje a terméshozamot, a minőséget! A KUHN folytatja a táblatérképek ISOBUS CCI 800 és CCI 1200 termináljaival való kompatibilitás tesztelését és validálását. Az egyes országokban különböző formátumok vannak jelen: SHAPE és ISOXML (az ISOBUS-szabvány által meghatározott).

CCI Connect monitor
A KUHN folytatja a táblatérképek ISOBUS CCI 800 és CCI 1200 termináljaival való kompatibilitás tesztelését és validálását

A CCI 800, CCI 1200 terminálokat és a KUHN EasyMaps mobilalkalmazást azonban összehangolták, így, ha egy gazdálkodó el akarja menteni a táblatérképét a terminálján, semmi sem lehet egyszerűbb. Mindenekelőtt megszabadulhat a hagyományos USB-pendrive-tól, amelyet gyakran elveszítenek, az összes adattal együtt… A KUHN a KUHN EasyTransfer megoldást kínálja, amellyel az összes táblatérképet egyetlen kattintással közvetlenül az irodából a fülkében lévő terminálra lehet átvinni. A KUHN EasyTransfer a MyKUHN ügyfél platformon keresztül érhető el, és kompatibilis az összes CCI 800 és CCI 1200 terminállal.

Az agrirouternek köszönhetően az adatcsere garantált a terminálok, a DST-k (döntéstámogató eszközök) és a gépek között. Ebben az esetben a térképek közvetlenül a fülkében lévő terminálra kerülnek át, kockázat nélkül. Az agrirouter nélkül az egyes megoldások szolgáltatói között egyedi kommunikációt kellene kialakítani, amit lehetetlen lenne kezelni a különböző országok gépmárkái között. Eddig több mint 80 tag csatlakozott az agrirouter kezdeményezéshez. A közelmúltban néhány ország előírta a gép által végzett munka (műtrágya, növény-egészségügyi termékek stb. alkalmazási térképe) dokumentumainak átvitelét a gazdaságirányítási szoftverbe. A gazdálkodónak képesnek kell lennie arra, hogy 5 éven keresztül igazolja minden ezzel kapcsolatos információját. Minden CCI 800 és CCI 1200 terminál és KUHN gép (ISOBUS) készen áll és csatlakozik az agrirouterhez, a nyomon követhetőség és a távoli adatátvitel így könnyebbé válik.

METRIS 2 VONTATOTT PERMETEZŐGÉP

A METRIS 2 permetezőgép-család most még több felszereléssel rendelkezik. A METRIS 2 vontatott permetezőgép a KUHN vontatott termékcsaládjának a „szíve”, amely tökéletesen alkalmas a szántóföldi növénytermesztők számára. A gép 3200 vagy 4100 literes tartállyal és 18–38 méteres szórókerettel rendelkezik.

A METRIS 2 permetezőgép 4,40 m hosszú, 2,55 m széles és 3,40 m magas (36 m-es kerettel), rendkívül kompakt és stabil. A METRIS 2 négypontos felfüggesztési rendszere stabil helyzetben tartja a gépet, és kiváló lengéscsillapítást biztosít az úton és a terepen is, és a pontos munkavégzés érdekében a lehető legközelebb tartja a keretet a permetezendő növényhez. A METRIS 2 permetezőgép olyan élvonalbeli precíziós permetezési technológiákkal szerelhető fel, mint az AUTOSPRAY, a BOOM ASSIST talajkövető rendszer új változatai és a TRACK ASSIST, amely biztosítja, hogy a permetezőgép kerekei tökéletesen kövessék a traktor nyomvonalát.

A TR4 keret mostantól 24 és 30 m között kapható, és hozzáférést biztosít olyan további technológiákhoz, mint például a MULTISPRAY DUO keringtetés. A TR4 a METRIS 2 vontatott permetezőgépek kínálatában az RHPA kerethez (18 és 24 m között kapható) csatlakozik. Ezek az alumíniumból készült szórókeretek könnyű és tartós megoldást jelentenek.

KUHN METRIS 4102 permetezőgép
KUHN METRIS 4102 permetezőgép RHA3 szórókerettel

A kompakt összecsukható rendszerrel ellátott 3 karú METRIS 2 keretek sorozatának új tagja az RHA3 alumínium szórókeret. Ez egy LEH3 nevű hibrid keret, amely egy acélból készült első karból áll, amely biztosítja a tökéletes merevséget, a következő karok pedig alumíniumból készültek. A KUHN kipróbált és bevált festési eljárásával az acél kiváló korrózióállóságot nyer. Ezeknek az anyagoknak a kombinációja optimális ár-érték arányt biztosít a 27 és 36 m közötti szélességű permetezőgépeknél. A METRIS 2 permetezőgéphez kapható valamennyi szórókeret intenzívebb munkakörülményekre lett tervezve. A vontatott permetezőgépek VF gumiabroncsokkal rendelkeznek. A nagyobb teherbírásra tervezett „Very High Flexion” gumiabroncsok alacsony nyomáson dolgoznak, korlátozzák a talajtömörödést, megőrzik a talaj szerkezetét, és fenntartják a jó terméshozamot! Az ISOBUS CCI terminálok mostantól a KUHN CCI Connect Lite verzióval vannak felszerelve, amely tartalmazza a Wi-Fi modult, a Remote View és az Online CCI Update funkciót a különböző távoli szolgáltatások eléréséhez. Ezek az új funkciók kiegészítik a KUHN METRIS 2 vontatott permetezőgépek kínálatát, hogy megfeleljenek a piaci igényeknek, és megoldást nyújtsanak az olyan agronómiai kihívásokra, mint például a talajtömörödés.

Összeállította: Fodor Mihály