fbpx

F 3010 – Az elektromos metszőollók új generációja

Írta: Szerkesztőség - 2010 október 10.

A metszés az egyik legfontosabb folyamat a gyümölcs- és szőlőművelésben. Ez határozza meg a tárgyévi termésmennyiséget és befolyásolja a következő év alapjait képező vesszők, ágak fejlődését.

 

A metszés szakértelmet és nagy élőmunka-ráfordítást igényel, nem beszélve a fizikai megterhelésről, így, érthető módon, a hagyományos metszési munkákat egyre többen gépek használatával próbálják megkönnyíteni. A gépi előmetszések már mind a szőlő-, mind a gyümölcsültetvényekben megjelentek.

Az előmet-szés után azonban szükség van egy finomító, valóban szakszerű végmetszésre, amelyet már szintén a kézi erő kímélésével, pneumatikus, illetve az utóbbi időben egyre népszerűbb elektromos metszőollókkal végzik.

Nézzük, miért is kerülhet előtérbe az elektromos metszőolló a pneumatikus ollóval szemben?

Az elektromos metszőolló előnyei, csupán a tények alapján:

  • nem igényel egyéb gépi beruházást,
  • nincs károsanyag-kibocsátása,
  • nem igényel kenőanyagokat,
  • nincs hosszú tömlőrendszer, sokkal kényelmesebb a munkavégzés,
  • alacsonyabb üzemeltetési költség,
  • kisebb sérülési kockázat,
  • gyors, előkészítést, szervezést nem igénylő munkakezdés.

Nem hallgathatjuk el az elektromos metszőollók hátrányait sem:

  • egyszeri nagyobb beruházási igény,
  • nagyobb súly; kb. 100-120 g-mal nehezebbek,
  • időnkénti, de rendszeres feltöltést igényelnek,
  • korlátozott működési-használati idő. A mai korszerű technika segítségével ezek az ollók már egy egész napi működést gond nélkül biztosítanak!

A Bartifarm Kft. 2005 óta kínálja a francia Infaco cég eszközeit. Ez a gyártó készítette a világ első elektromos metszőollóját, még 1984-ben. A most kiadott új F 3010-es sorozat már a 7. elektromosmetszőolló-generáció . Az olló kialakítása, tudása, használati lehetőségei láttán a vevő könnyen meggyőződik arról, hogy ezzel az ollóval csak jól járhat.

Az előző, F 3005-ös típusból is már rengeteg talált vevőre (Magyarországon is!); most összesen úgy a 130.000. darabnál tart az értékesítés. Az új F3010-es olló azonban számtalan előnnyel rendelkezik az előddel szemben:

– Elsőként a világon cserélhető fejegységek is rendelhetőek az ollóhoz, ami azt jelenti, hogy az alap 40 mm-es fejegységhez rendelhetünk 35 mm-es (Light Kit), 45 mm-es (Medium Kit) és 55 mm-es (Maxi Kit) kiegészítőket. Ezáltal egy ollótesttel többféle munkát is elvégezhetünk, úgy, hogy az átszerelési idő csak 1 perc.

– Az új vezérlőboxot töltöttségi szintjelzővel és vágásszámlálóval is ellátták. A vezérlőbox segítségével a tulajdonos is automatikusan a legjobb helyzetbe tudja pozícionálni a vágópengét.

– Az akkumulátor még kényelmesebb mellényben lett elhelyezve. A jobb súlyelosztás és a vékonyabb kialakítás következtében a munkavégzés ideje tovább növelhető, hiszen a dolgozó nem fárad el annyira.

– Óriási előnyként jelentkezik, hogy az akkumulátorra egy elektromos fűrész, a POWERCOUP is csatlakoztatható Ahol már nem elég Maxi Kit használata, ott a POWERCOUP biztos és gyors munkavégzést kínál. A fűrészhez többféle fogazatú pengék is rendelhetőek, így ezeket nem csak gyümölcsösökben lehet használni.

– Már a régi F 3005-ös típushoz is rendelhettünk különböző méretű hosszabbítókat. A mostani típushoz az új hosszabbítók már könnyebbek, gyorsabban szerelhetők, és 3,5 méteres hosszúságig rendelhetőek.

A végén egy kis magyarázattal szolgálunk arról, hogy miért is növekszik a nyugati világban ugrásszerűen az elektromos metszőollók piaca a pneumatikus ollókéval szemben: – Az ottani jövedelmezőségi szint mellett nem gond az 1400 _ körüli árú ollók megvásárlása. – Az ültetvények integritása (még) nem érte el az itteni szintet, így a kisebb területekhez nem kell annyi ollót megvásárolni (számítások szerint 4 db olló vásárlásáig hosszú távon az elektromos olló a gazdaságosabb). A kisebb területeken általában a tulajdonos maga dolgozik, aki nem sajnálja önmagától a kényelmesebb munkavégzés eszközét. A közepes gazdaságok már stabil, állandó létszámmal dolgoznak, akikre szintén rá tudják, rá merik bízni a drága munkaeszközöket (tudatában vannak annak, hogy ez nagyobb teljesítményt is eredményez).

Megismerve a fenti megállapításokat, gyorsan rájöhetünk arra, hogy Magyarországon jelenleg miért a pneumatikus ollók terjedtek el sokkal jobban.

Az új F 3010-es ollók bevezetésével azonban minden lehetőség megvan arra, hogy ezt az ellentmondást csökkenteni tudjuk. Az olló, műszaki paraméterei és sokoldalú használhatósága alapján, alkalmas erre.

Hogy mindez meg is tudjon valósulni, ahhoz már csak nyereséges gyümölcsszezonokat kell megtapasztalnunk. Bízunk továbbá abban is, hogy eljön az az idő, amikor a gazdákhoz befolyó összegekből már gond nélkül jut a termelést korszerűsítő beruházásokra is, és nem másnak kiszolgáltatva – kizárólag az uniós pályázatokra várva történnek a beruházások.

Szabadi Gábor

[boilerplate plate=”ceg-bartifarm”]