fbpx

Szőlészeti permetezőgépek a Bartifarm kínálatában

Írta: Szerkesztőség - 2016 június 02.

A Bartifarm Kft. az egyedüli olyan gépforgalmazó Magyarországon, amely kizárólag kertészeti és szőlészeti munkagépek eladásával foglalkozik.

Kínálatunkban többek között olyan márkák találhatók, mint a LOCHMANN, LIPCO, FISCHER, KMS és FAUSTINI.

Ebben a cikkben a szőlészetben használható permetezőgépeink fejlődését mutatjuk be.

A Bartifarm Kft. 15 éve kezdte meg működését, és az első képviselt márkája a LOCHMANN volt, amely azóta is az egyik legmegbízhatóbb termék a magyar piacon.

Akkoriban még csak a hagyományos, hátulról szívó, axiálventilátoros gépeket kínáltuk, mára azonban ezeket a típusokat is egyedi porlasztási rendszerrel szerelték fel. A fúvókák nem a kilépő levegő kellős közepén vannak elhelyezve (ezzel rontva a porlasztási minőséget), hanem a permetszert a megfelelő nyomáson – semmiféle testtel sem érintkezve – kívülről fújják a levegő közepébe. Ezzel a technikával már 250 liter/ha permetlémennyiséggel is biztonságosan lehet védekezni. Nagyon fontos, hogy a fúvókákat – az ültetvény sajátosságainak megfelelően – egyenként egy sínen elhelyezve le-föl lehet mozgatni.

A LOCHMANN már 2003-tól kínálta a fordított áramú levegőkezelést is, amelyet nagyon sok gyártó manapság mint újdonságot kínál. Ezeket az UQ elnevezésű gépeket elsősorban a keskeny, modern, nagy tőszámmal rendelkező ültetvények tulajdonosai választják.

2004-ben a német LIPCO Recycling (permetlé visszanyeréses) alagút permetezőgépeit kezdtük ajánlani. Ez a technika azonban akkor még túl korai volt Magyarországon, így a gazdák nem bíztak benne eléggé. Két év munka után azonban sikerült az első ilyen gépeket is eladni. Először még csak a régebbi axiálventilátoros gépekre építettünk alagútegységeket, mára azonban ezeket felváltotta az egysoros, illetve kétsoros kialakítású önálló Recycling permetezőgép.

Az akkori LIPCO TSG típusú gépek még 1,3 méter széles alagutakkal rendelkeztek, amelyekben a szórócsövön elhelyezett fúvókákból még csupán nyomásporlasztással távozott a permetszer. A szőlőn le nem rakódott permetlé pedig a szemben levő alagútfalon lecsorgott, azt szűrték, majd visszavezették a tartályba. Ez a hagyományos, régi nyomásporlasztás is biztonságot ad – amennyiben a lombfalat megfelelő szélességben tartjuk, és az nem túl tömör. A nagyobb gazdaságoknál azonban ezt a feltételt nem tudták folyamatosan biztosítani, így számukra ez a védekezési eljárás nem volt kielégítő.

A németek erre gyorsan reagálva továbbfejlesztették az alagútrendszert. Így a LIPCO cég 2010 óta már keskenyebb, jobban manőverezhető, és ventilátorral ellátott – levegőrásegítéses –, LIPCO GSG típusú permetezőgépeket is tud kínálni. Ezek a gépek már nem érzékenyek a lombfal kialakítására, a tangenciális olajhajtású ventilátor elegendő tartalékot kínál.

A palettán azonban továbbra is megmaradtak a sima TSG típusok, hiszen a gazdák azokat is keresik még.

Magyarországon van olyan nagyüzem, ahol mindkét típusból dolgozik egy-egy darab kétsoros permetezőgép, és a mai napig nehéz eldönteni melyik a jobb.

Ezekben az időkben a LOCHMANN fejlesztései a szerkezetek kifinomultságára (jobb szerelhetőség, csúcsminőségű alkatrészek) és a széleskörű, az egyedi felhasználók igényeit is jobban kielégítő – többféle méretű, formájú – szórókeretek kialakítására koncentrálódtak. Ezek alapjaiban az elismert kiváló minőséget és konstrukciót vitték tovább.

2011-től kezdtünk kínálni az UQ típusokhoz egy 2 soros, utólag is ráépíthető kiegészítő gépegységet. Ezek a vázra épített 2 sor közé belógatott egyszerű szórókeretek, szintén nyomásporlasztással, 1-1 fél sort kezelnek, így a permetezés időigénye a felére csökken. Ezeket a kereteket csak sima, jó talajadottságú, nem oldaldőléses területeken célszerű használni, és csak a fordított légáramú (elölről szívó) UQ gépekre kínáljuk. Azért csak az UQ típusokhoz, mivel a kétoldalt belógatott nyomásporlasztással dolgozó szóróív az elölről szívó ventilátor szívási irányában lett elhelyezve, ezzel támogatva a permetlé jobb fedését.

Egy másik német gyártócégünk, a KMS RINKLIN fennállása óta szőlőültetvényekhez kínál ápológépeket. 2011-től – főleg a francia piacra – olyan permetezőgépeket kezdett gyártani, amelyek a nagyon szűk szőlőültetvényekben is hatékonyan dolgozhattak. Ebben a szegmensben számunkra ezek – a LOCHMANN gépei jelenléte miatt – nem voltak érdekesek, ezért még nem is kínáltuk ezeket a magyar piacon.

A tavalyi évben a KMS cégnél olyan HYDRO S típusú permetezőgépet építettek, amelyet nem hagyhatunk figyelmen kívül, ezért 2016-ban már felvettük a termékpalettánkra.

Ez egy radiálventilátoros alapgép továbbfejlesztése, amelyet olajhajtású, külön szerelt radiálventilátorok segítségével 2- vagy 3-soros permetezésre alakítottak ki.

A működési elv kiváló, és mivel a levegőmennyiséget a pontos felhasználási helyen állítjuk elő, véleményünk szerint ezt a kialakítást a gazdák szívesebben fogadják, mint az irányított gégecsöves technikákat.

Ennek a gépnek a német és osztrák tapasztalatai rendkívül kedvezőek voltak. Mi, Magyarországon csak az idei évtől győződhetünk meg minderről, de a gép felépítését, konstrukcióját és stabilitását látva biztosak vagyunk az itthoni sikerében.

Szabadi Gábor
ügyvezető
+36-30/268- 9824, www.bartifarm.hu