fbpx

Faustini zúzógépek, kertészeti, kommunális használatra

Írta: Szerkesztőség - 2012 december 31.

A Faustini márkanév itthon még nem túlságosan ismert, de a Bartifarm Kft. már 12 éve szállítja ezeket a gépeket a magyar szőlő-gyümölcstermelő gazdák megelégedésére. 2000-től még Fischer néven érkeztek az országba, majd 2004-től saját, Faustini márkanéven kínáltuk az addigra már kedvező felhasználói tapasztalatokkal rendelkező zúzógépeket.

 

 

A gyártó háromféle típussorozatot készít. Minden sorozatot lehet „Y” késekkel, illetve zúzókalapácsokkal rendelni. A könnyű kivitelű gépek 3 cm vastagságig, a középnehéz gépek 5 cm átmérőig, a nehéz típusok 8-9 cm átmérőig dolgozhatnak. A Bartifarm Kft. – a célkitűzése alapján – a szőlő-gyümölcsültetvények tulajdonosainak ajánlotta ezeket a gépeket, és alkalmazkodva a magyar körülményekhez – kizárólag csak a nehéz kivitelű FTP típusokat hoztuk az országba. Ekkor a legszélesebb méret még 240 cm volt, amely a gazdák igényeit ki is elégítette.

A nehéz kivitelű gépeket erősített házszerkezettel és hajtóművel szerelik, ezáltal a többéves kíméletlen munka sem okoz elváltozásokat a gép palástján, ez a felület még rendszeres csonthéjas metszési „hulladék” felaprítása után is sima marad.

Az első beérkezett gépekhez képest 2005-től a gyár tovább erősítette a konstrukciót, amivel kizárólag a felhasználó érdekeit tartotta szem előtt. A talajkopírozó henger csapágyazását, a rotor csapágyházát és annak csapágyazását is megerősítették, a könnyebb szerelhetőség és a terhelhetőség érdekében.

 

 

A zúzórotor meghajtásáról az átlagostól eltérő – nagyobb tapadófelülettel rendelkező – SPB ékszíjak gondoskodnak. A forgórotoron elhelyezett zúzókalapácsok egyenként 1,6 kg súlyúak, és a zúzandó anyagot a ház belsejében fixen behegesztett ellenfogazásnak verik neki. Az eredmény már az első menet után egy meggyőző aprítás lesz.

Természetesen lehetőségünk van az aprítás mértékét változtatni, mégpedig a gép hátulján elhelyezett, teljes szélességben végigvezető, állítható ajtón keresztül, amelyen minél kisebb nyílást hagyunk, annál kisebb aprítékot kapunk. Ez esetben azonban ügyelni kell a traktor sebességére, nehogy „bezabáljon” a gép. A hátsó ajtó teljes kinyitását általában lágyszárú anyagok zúzása esetén ajánljuk.

 

 

A zúzógépeket általában vagy fix központos vagy hidraulikus lineáris kitolással forgalmazzuk. Az opciós listában nagyon érdekes lehet még a zúzógépre szerelhető venyige-/ágbesöprő szerkezet, amellyel a lombkorona alól a gép elé terelhetjük a lemetszett ágakat, illetve leveleket. Ennek az egységnek a munkaszélessége 1 méter.

Ezen kívül még 60 cm átmérőjű, hidraulikus működésű kaszával is ki lehet egészíteni a zúzógépet.

 

 

Időközben a méretválaszték is kibővült, jelenleg már 300 cm munkaszélességig tudunk jó ár/érték arányú zúzógépet kínálni. Ezek a gépek is megőrizték az erős szerkezeti kialakítást, és méretüknél fogva már szántóföldi kultúrákhoz is javasolhatóak.

Néhány éve több gazda keresett nálunk olyan gépeket, amelyeket teljesen a traktor mellé lehet kihelyezni, hogy a nagyobb lomkoronák alá is be tudjunk vele nyúlni. A Faustini gyárnak mindig is voltak árokpartnyíró gépei, de addig ezekkel mi nem foglalkoztunk. Ekkor azonban a gyárral egyeztettük a gazdák igényeit, és kialakítottunk egy egyszerűbb árokpartnyíró szerkezetet, amelyet éppúgy ki lehet rakni a traktor mellé, csak nem lehet forgatni.

Ezek a gépek a gyümölcsössel rendelkező gazdák számára tökéletesek, és árukat tekintve is kedvezőbb megoldási lehetőséget jelentenek, mint a hagyományos árokpartzúzók!

 

 

E területet jobban megismerve azonban úgy döntöttünk, hogy a Faustini árokpartzúzóit is a palettára vesszük. Ezek a gépek ugyanolyan erős, nehéz felépítésűek, mint az FTP-sorozat, azonban a szélesebb típusoknál az alapgép nagy súlyát nem szerencsés forgatni, ezért ezeket a típusokat csak 2 méter munkaszélességig ajánljuk. A munkaeszközt +90°, illetve -45° között forgathatjuk.

A FAUSTINI termékei közül szeretnénk még kiemelni a cég új sorozatú BIO-kaszáit, amelyeket szőlő-/gyümölcsültetvényben a tőközök kaszálására használunk. Ezek egyszerre két oldalon dolgoznak, és hidraulikusan vezéreltek vagy rugókitérítésesek lehetnek.

Szabadi Gábor

www.bartifarm.hu