fbpx

Az intenzív szántóföldi zöldségtermesztés gépesítése

Írta: Szerkesztőség - 2011 május 01.

Mint minden egyéb szektorban, úgy a piaci nehézségek miatt ma már a szántóföldi zöldségtermesztés területén is kiemelkedően fontos a területegységenkénti terméshozam, az árbevétel növelése, illetve a termesztési költségek, elsősorban az alkalmazott emberi élőmunka csökkentése.

A probléma kettős, de a megoldása nem követel egymásnak ellentmondó intézkedéseket, hiszen korszerű gépi technológiák alkalmazása esetében alacsonyabb élőmunka-ráfordítás mellett biztosítható a magasabb terméshozam, illetve a korábbi betakarítás esetén a magasabb árbevétel. Az alábbiakban a teljekörűség igénye nélkül bemutatjuk e gépi technológia néhány elemét.

A talaj előkészítése aktív meghajtott ágyáskészítővel történhet; a MAS AF SUPER 140 duplarotoros gép vagy szimpla rotoros testvére, a MAS AI MAXI 140, illetve passzív AF-1 bakhátformázó gép segítségével.

Miután a talaj előkészítése megtörtént, úgy kultúrától, illetve koraiságtól függően a bakhátat a következő menetben az FF-1400 síkfólia-fektetővel vagy az AF-l-hez csatlakoztatva a bakhátformázással azonos menetben lehet síkfóliával lefedni, a talaj megfelelő hőmérsékleten való tartása, illetve a gyomosodás visszaszorítása érdekében.

A síkfóliával takart ágyasba kizárólag a csészés palántaültető gép, a SFOGGIA PLANTEC ONE képes palántát helyezni a vezérelt csészék segítségével, amelyek a palánta talajba helyezésének helyén a takarófóliát kilyukasztják. A gép csak tápkockás palántát tud ültetni, maximum 6×6-os méretig. Teljesítménye: 3000 tő/óra/sor.

A nem talajtakart területeken a más adagolórendszerű palántázó-gépek használhatóak alacsonyabb beruházási költség mellett, illetve nagyobb teljesítménnyel. A SFOGGIA ITALA fogóujjas palántaültető gép a szálas- vagy maximum 3,5><3,5 cm-es földlabdás palánták kihelyezésére alkalmas. Teljesítménye: 2000 tő/óra/ sor. A SFOGGIA CALIFORNIA forgóadagolós ültetőgép a szivar, illetve kúp alakú, maximum 3,5×3,5 cm-es földlabdás palánták nagy teljesítményű (4000 tő/óra/sor) ültető gépe. Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a SFOGGIA F-18 ültetőgép is, amelynél egy forgóadagoló, illetve adagoló személyzet segítségével két sort lehet egyidejűleg ültetni.

Mindezek mellett léteznek a kínálatban speciális ültetőgépek — például a 4×4 cm-es tápkockás salátapalánta ültetésére a HORTECH DUE AUTO-MATICA –, amelyek az adott növény által támasztott követelményeknek specifikusan megfelelnek.

Persze nem minden zöldségnövényt ültetnek palánta formájában, hanem egyeseket közülük helyre vetik. Az apró zöldségmagok vetésére kifejlesztett gép a SFOGGIA CALIBRA pneumatikus aprómagvető gép, amely a nagy átmérőjű vetőtárcsája, fejlett pneumatikus rendszere, illetve egyedi műszaki megoldásai által a kategória legjobbjai közé tartozik. A gép lehetőséget kínál a normál egysoros, ikersoros vagy a háromsoros vetésre, illetve szórva vetést is végrehajthatunk vele.

A palántaültető gépek, illetve a vetőgépek is felszerelhetőek számos a termesztési technológia által megkövetelt eszközzel: tövenkénti öntöző adapterrel, víztartállyal, műtrágya- és talajfertőtlenítő szóróval, nyomjelzővel, stb.

Amennyiben az adott növényi kultúra megköveteli, illetve a piaci értékesítési viszonyok lehetővé teszik, egyes növényeket alagútfóliával is letakarnak a termelők a koraiság elősegítése érdekében. Erre a célra hazánkban az Auditker Kft. fejlesztett ki és gyárt gépet, az AFF-1000 alag-útfólia fektetőt. A gép effektív 2 fő munkaerő segítségével lehetővé teszi, hogy naponta nagy felülteket lehessen letakarni.

A szezont, a betakarítást követően a területre tavasszal lefektetett fóliát el kell távolítani. Ehhez nyújt segítséget a szintén az Auditker Kft. által kifejlesztett FF-1000 fóliafelszedő gép, amely egyszerre akár 3-5 sorról képes a fóliát eltávolítani, majd azt ügyes emelőmechanizmusának segítségével szállítójárműre rakodni.

Az intenzív zöldségnövények jövedelmezőségének kényes területe a betakarítás. A HORTUS RAPID vontatott vagy önjáró káposzta-, salátabetakarító gépek kevés élőmunka felhasználása mellett nagy területteljesítményt tesznek lehetővé. A paprika-, dinnye-, stb. növények termésének betakarítását a pótkocsira rögzíthető BEETS szántóföldi begyűjtőszalag teszi hatékonyabbá, amely 6-9-12 m munkaszélességgel rendelkezhet.

ifj. Kis Pál