fbpx

KRONE vontatott tárcsás kaszák

Írta: Szerkesztőség - 2011 május 01.

A KRONE az EasyCut-, valamint a korábbi fejlesztésű AM-sorozattal különböző igényeknek megfelelően, 2,00 m és 13,20 m munkaszélesség között különböző felszereltségű változatokkal van jelen kaszáival a piacon.

A kínálat magában foglalja a függesztett, front, vontatott, valamint a tripla kombinációban használatos kaszákat és az önjáró nagyteljesítményű kaszát, a BiG M-et. A különböző takarmánynövények betakarításához eltérő felszereltséget kínál, mint a “V” acél verőujjas és bordázott gumihengeres szársértőt, valamint a rendösszerakó, keresztben hordó szállítószalagot.

A vontatott kaszák munkaszélessége 2,80 métertől 6,20 méterig terjed. Mivel önálló futóművel rendelkeznek (mind munka-, mind szállítási helyzetben), kisebb teljesítményű erőgép kell hozzájuk, mint az azonos munkaszélességű és felszereltségű függesztett kaszákhoz. A vontatott f üggesztő-és szállítókeret oldalsó vagy középen elhelyezett vonórúddal csatlakozik a traktorhoz.

Minden kaszának a “lelke” a kaszatest, valamint ennek kialakítása, stabilitása, illetve függesztése és megvezetése a vázhoz képest.

A kaszatest

A zárt, teljesen hegesztett kaszatest megbízhatóan és szivárgásmentesen működik nehéz üzemeltetési viszonyok között is. A masszív és olajfürdőben futó homlokfogaskerekek csendes és megbízható futást biztosítanak a folyamatos és a csúcsterhelések alkalmával.

A kis fogaskerekek elöl találhatóak, és mindegyik egy rotort hajt, ennél fogva a terhelésük minimális. Mivel a rotorok nagyon elöl vannak elhelyezve, ezért a kések átfedése kiváló, így a vágási felület abszolút tökéletes.

Az ék alakú kaszatest könnyű beállítási lehetőséget biztosít mind alacsony tarló — legelő és gyep –, mind a hosszabb szárú szántóföldi növények magasabb tarlójának vágása esetén.

Az ilyen kialakítás a kasza eltömődésének veszélyét is csökkenti.

Az edzett acélból készült széles talpak csökkentik a talajnyomást, így egyaránt védik a kaszatestet és a gyepet. A kaszatesthez alulról csavarokkal van rögzítve, ami — kopás esetén — könnyű cserét tesz lehetővé.

A kések 360°-ban szabadon elforoghatnak, így biztosítva az öntisztulást, valamint így elkerülhető az összeakadás a szomszédos késekkel.

A 112 mm-es kések az egyes tárcsákhoz keresztben vannak felszerelve, ami jó átfedést biztosít. Kiváló minőségű acélból készülnek, amely garantálja a hosszú élettartamot.

Főleg homokos talajon a kaszatárcsák — gyorsan — oly mértékben kopnak, hogy a kést rögzítő csapot már csak egy elvékonyodott anyag tartja. Annak érdekében, hogy ne kelljen az egész tárcsát cserélni, a KRONE acélöntvény kopóelemeket épített be, amelyek cseréjével elkerülhető a komplett tárcsa — drága — cseréje.

SafeCut tárcsabiztosítás -a világújdonság!

Az újszerű nyírócsapos egyedi tárcsabiztosítás védi az egész kaszagerendelyt. Mindig előfordulhat egy nagyobb kődarab a területen. Az idegen test a kaszagerendelyhez történő közeledésekor a nyírócsap eltörik. Az elszabadult tárcsa a meghajtó tengelyen, egy menetorsón ilyenkor megemelkedik a többi tárcsa síkjához képest.

A kiváló minőségű takarmány előfeltétele a pontos és tiszta vágás, ami nagyban függ a kasza felépítésétől és felfüggesztésétől, valamint az irányítási rendszerétől. Az elmúlt évtizedek fejlesztésének köszönhetőena KRONE EasyCut tömegközéppontú felfüggesztése biztosítja a teljesen egyenletes talajnyomást a teljes munkaszélességben.

Az állítható tekercsrugók nagy beállítási tartományban biztosítják a megfelelő talajnyomást, lehetővé teszik a könnyű kezelést, a gyors és pontos beállítást minden üzemeltetési viszony esetén.

A teher elosztása: a paralelogramma felfüggesztés felfogja az oldalirányú terhelést, és az egységet a haladási irányban tartja. Ezzel egy időben segíti csökkenteni a terhelést a tartókaron és a tömegközépponti felfüggesztési rendszeren.

A csökkentett oldalirányú mozgás és a csökkentett talajnyomás kihat az EasyCut egyensúlyára, ami megmutatja a KRONE tömegközéppontú felfüggesztési rendszerének az előnyeit.

Easy Cut CV rotoros, acél verőujjas szársértő

Manapság Magyarországon is egyre elterjedőben van a perjefélék vetése.

A fűfélékre jellemző viaszos levelek megsértésével érhető el a szikkasztás, míg a takarmány beltartalmi értéke alig változik.

A nagy teljesítményű KRONE CV szársértők a V típusú acél késekkel minden esetben felsértik a növényeket a teljes munkaszélességben, a gyorsabb fonnyadás érdekében, így csökken a mozgás a táblán, és kiváló minőségű takarmány képződik.

A vágószerkezet és a szársértő hajtásháza azonos, amelybe be lett építve a kétsebességes mechanikus sebességváltó a CV szársértő meghajtásához (600 és 900 l/min).

A csapokra szerelt V acél kések és a fokozat nélkül állítható terelőlemez biztosítja az egyenletes anyagáramot, csökkenti a gép kopását, és optimalizálja a gép beállítását a növények állapotához.

A V típusú acél kések és a terelőlemez a szársértést optimális intenzitással és a növényi szerkezet sérülése nélkül végzi. A kezelő be tudja állítani a rend szélességét a traktor nyomtávolsága és az abroncsok méretének függvényében, így elkerüli azt, hogy a traktor kereke a levágott terményen fusson. Ez az opció nagy előnyt jelent mocsaras területeken, ahol megvan annak a veszélye, hogy a traktor betapossa a levágott növényt a talajba.

Egy menetes karral fokozatmentesen állítható be a törőlemez és a kések közötti távolság, ennek következtében a szársértés intenzitása. Ha a hézagot csökkentjük, akkor nő a szársértés intenzitása. A szársértő rotor átmérője 64 cm.

Tudományos kutatások igazolták, hogy a termény szétterítése meghatározóan befolyásolja a fermentációt és a takarmány minőségét. Tehát a szétterítő terelőlemez nem csak szétteríti egy széles sávban a terményt, hanem vékonyabb, lazább rendet képez, ami szükségtelenné teszi a rendterítő munkáját, s végül magasabb szintű tejtermeléshez vezet, ami csökkenti a különböző takarmánykiegészítők használatának szükségességét.

EasyCut CRi bordás gumihengeres szársértő

A pillangósok és a gyógynövények más típusú szársértést igényelnek, mint a fűfélék. Finomabb kezelést biztosít a leveles növényeknek a CRi szársértő, mert kevésbé zúzza össze a növényt, mint a késes rendszer, a kényes leveleket egészben hagyja, így azok megtartják magukban a nagy fehérjetartalmat és a takarmány tápértékét. A termény szétterítése széles rendre gyorsabb száradáshoz vezet.

A teljes szélességű CRi hengerek egyenletes szársértést biztosítanak a teljes munkaszélességben. Köszönhetően a fokozatmentes hengerhézag- és nyomásállításnak, a rendszer könnyen beállítható a pillanatnyi növényállapothoz. A műanyag bevonat jó ellenállást biztosít, és csökkenti a kopást.

A masszív, 25 cm átmérőjű CRi bordás gumihengerek egyenletes és akadálytalan anyagáramot biztosítanak, alacsony teljesítményigény mellett.

A hengeres szársértőt egy közvetlen, csúszásmentes fogaskerék hajtásrendszer működteti. Az alsó henger meghajtása a kasza hajtásházába, a belső dobba van építve.

A felső henger szintén hajtott, egy külön hajtóművön (banán hajtómű) keresztül, amely a kasza jobb oldalán helyezkedik el, így szinkronban fut az alsó hengerrel.

Az EasyCut 2800 CV/CRi és 3200 CV/CRi fűkaszák a KRONE kompakt gépeinek csoportjába tartoznak, amelyekre a kiváló fordulékonyság jellemző. A gépek a traktorhoz oldalsó vonórúddal kapcsolódnak, és a csapon kapcsolódó hajtómű lehetővé teszi, hogy a gép elforduljon és “körbevágja” magát. A hajtómű nagy elfordulási szöge ellenére a kardánhajtás helyzete nem változik.

Központivonórúd-kormányzás

Az EasyCut 3210 CV/CRi, 3,20 méter munkaszélességű kaszák esetében a vonórúd központi elhelyezése végett nem a kompakt (rövid) felépítés, hanem a központivonórúd-kormányzás előnyeinek kihasználása volt a fő szempont. Ahhoz, hogy a kaszát a traktor mindkét oldalára a kívánt pozícióba tudjuk tolni, hosszabb felépítésre volt szükség.

A középen elhelyezett vonórúd hidraulikusan balra és jobbra tolja a kaszát a traktorhoz képest.

Az eredmény ugyanaz, mint a váltvaforgató ekénél; közvetlenül az előző vágás mellett jöhetünk vissza (nem kell körbevágni), valamint könnyebben elbánunk a táblavégi forgókkal.

A 6,20 méteres munkaszélességgel, központivonórúd-kormányzással az EasyCut 6210 CV a legnagyobb vontatott kasza ebben a sorozatban. Természetesen teljesítményigénye is ehhez mért; ez 150 LE körül van, ezzel azonban növelhető a közepes kategóriájú traktorok kihasználtsága.

Az EasyCut 6210 két egymástól független kasza/szársértő egységgel rendelkezik, amelyek egymástól külön-külön dolgoznak. Mindkét egység egyenként, a tömegközéppontban van a kettős vázon felfüggesztve. Ezzel a felépítéssel jó talajkövetést és következésképpen az egész felületen azonos talajnyomást kapunk a munkaszélesség egészén.

Keresztbehordó szalag

Ha a frissen vágott takarmányt zölden — esetleg kissé fonnyasztva — akarjuk betakarítani, a rendösszerakás külön műveletét — rendképző -kiválthatjuk a hidraulikusan meghajtott keresztbehordó szalaggal. Ezzel a kiegészítővel a kasza munkaszélességének (3,20 m) kétszerese kerül egy nagyobb rendre, ami már alkalmas arra, hogy bálázóval, rendfelszedő kocsival vagy járvaszecskázóval hatékonyan felszedjük.

Beck András

CÍMKÉK krone