fbpx

Etyek, ahol most az agrárgépeké volt a főszerep

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 17.

Alig telt el néhány hét a január végén megrendezett budapesti agrárkiállítás óta, s máris egy másik seregszemlére invitálták a hazai agrárgéppiac partnereit. Február 10-én, Etyeken a Korda Filmstúdió nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, ahol a Capital Invest & Marketing Kft. szervezésében megrendezett AgrárgépShow várta a kíváncsi látogatókat. Az új helyszínen közel 14 000 négyzetméter fedett és szabadtéri területen állíthattak ki a világ vezető mezőgazdasági gépgyártóinak képviselői.

Ez esetben nem a filmipar szereplői, a különböző filmes trükkök és díszletek töltötték meg élettel az óriási csarnokokat, hanem az agrárszféra nagyjaira irányult a reflektorfény. Három napon át a mezőgazdasági gépeké volt a főszerep. S hogy a kedvünk is derűsebb legyen, a tél beköszöntével az épületbe áttelelésre behúzódott lepkék a fűtés hatására mind feléledtek, és csodás pillangók tucatjai csaltak vidámságot a csodálkozó arcokra.

No, de térjünk vissza a gépekhez! A széles termékkínálatból bárki kedvére csemegézhetett, hiszen a legnagyobb erőgépektől a legkisebb mezőgazdasági eszközökig mindent megtalálhatott itt a kíváncsi látogató.

Nem kis érdeklődés övezte a kiállítást, amiről méltán tanúskodott a nyitónapi autóáradat: több kilométer hosszan kígyózó kocsisor fogadta az AgrágrépShow-ra érkezőket.

A háromnapos rendezvény első két napján a szakmáé volt a főszerep, szombaton pedig stúdiólátogatással és különféle szórakoztató programokkal kápráztatták el a közönséget.

A kiállítást Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. Kiemelte: a korábbi években tapasztalt erőteljes technológiai fejlődés termelésünk versenyképesebbé válásában hozott jelentős eredményt.

A pályázattal támogatott éveknek köszönhetően ebben az időszakban több mint 800 milliárd forint összeget, jelentett a különböző gépek cseréje, ami a termelés növekedését, ezen túl minőségi javulást és kapacitásbeli fejlődést egyaránt eredményezett. A magyar mezőgazdaság a piaci pozíciók erősítése vagy akár azok megszerzése érdekében azonban további folyamatos fejlődést, fejlesztést igényel.

A mezőgazdaság technológiai fejlődésében nincs megállás — mondta a helyettes államtitkár. Mindenkinek nyitottnak kell lennie a termelést megkönnyítő, segítő megoldásokra, s nem utolsósorban rendelkeznie kell olyan forrásokkal, amelyeket az innovációra tud fordítani.

A megnyitó ünnepségen díjazták is a kiállítókat. A vásárdíjat a Vaderstad Kft. kapta, emellett különdíjban részesült az Auditker Kft. A kiállítás nívódíját az IKR Zrt.-nek ítélték. A Magyar Mezőgazdaság gépesítési mellékletének Innovációs díját a szakértőkből álló bírálóbizottság döntése alapján az Invest Kft. Case IH Magnum 260-as traktora kapta.

Az eseményeket összegezve megállapítható, hogy a kiállítás nagyszerű lehetőséget jelenthetett azoknak a gazdáknak, vállalkozóknak, termelőknek, akik fáradságot nem sajnálva próbálják tartani a lépést a fejlődéssel, hiszen a rendezvényen most átfogó képet kaphattak az utóbbi idők innovációs eredményeiről, illetve a felmerülő kérdésekre a helyszínen azonnal szakavatott válaszokat remélhettek. Több alkalommal voltunk fültanúi, hogyan kerekedik ki két ismeretlen gazda között a beszélgetés, s miként osztják meg a kiállított gépekkel kapcsolatos szakmai tapasztalataikat egymással. A kissé zegzugosnak tűnő kiállítási tér sem kedvetlenítette el a látogatókat, hiszen az útbaigazító táblák segítették őket céljuk elérésében. Rövid időn belül bizonyosan otthonossá, megszokottá válik majd ez a helyszín mindenki számára…

KHI