fbpx

Mozgósították a szőlész-borász társadalmat

Írta: Szerkesztőség - 2016 szeptember 02.

Fokozott figyelem kísérte a június 1-jén zárult AXIÁL-BARTIFARM szőlészeti gépbemutató körutat, amelyen sikerült mozgósítani az ország szőlész-borász társadalmát. A 9 helyszínen zajlott rendezvénysorozaton több mint 300 AXIÁL-partner vett részt.

2016. május 10-én vette kezdetét az AXIÁL Kft. és a kertészeti, szőlészeti munkagépeket forgalmazó BARTIFARM Kft. közös gépbemutató körútja, amely 9 helyszínen – Sopron, Etyek, Baktalórántháza, Tarcal, Egerszalók, Szekszárd, Villány, Ordacsehi és Badacsonytomaj – zajlott. A magyar borvidékekhez tartozó településeken az előadásoknak többségében neves pincészetek, a gyakorlati bemutatóknak pedig közeli ültetvények adtak otthont.

Az elméleti részben a szervezők ismertették a két cég kínálatában megtalálható szőlészeti gépeket, működésüket, amit ezt követően a gyakorlatban is bemutattak. A gépek között egy Fendt 209 F, egy Fendt 211 V és egy Landini Rex 100-as erőgép is bemutatkozott. A munkagépek között Berthoud Twist’air permetező, KMS csonkázó, lombszívó, Clemens kultivátor, Battistotti tőköztisztító, Daros vegyszerező keret és Fischer kasza is szerepelt.

Az AXIÁL és a BARTIFARM közti együttműködés folyamatos, a cégek rendszeresen megszervezik a szőlészeti gépbemutató körutat, amelyet idén a vártnál is nagyobb figyelem kísért.

Az érdeklődés egyrészről az elmúlt években tapasztalt időjárás-változásnak köszönhető, amelynek következtében egyre kevesebb idő áll rendelkezésre a kertészeti-szőlészeti munkákra. Másrészről a kertészeti ágazat felvevő piacán is egyre nagyobb mértékű árkülönbségek vannak a légyümölcs és az osztályozott, étkezésre szánt gyümölcs között. Ráadásul a hazai kertészeti ágazat gépesítettségének színvonala az európai átlagtól jelentősen elmarad. Éppen ezért a termelők versenyképességük növelése érdekében a korábbiaknál nyitottabbak az új technológiák, a minőségi és megbízható gépek megismerése és beszerzése iránt, amelyekkel kellő időben, üzemeltetési bizonytalanság és hibák nélkül lehet színvonalas munkát végezni.

Mindehhez hozzájárul a januári támogatási menetrendben beígért Kertészet korszerűsítése – kertészeti gépbeszerzés támogatás, amely az előzetes információk szerint 10 milliárd forintos keretösszeggel a nyáron kerül kiírásra.

Nagy Róbert, az AXIÁL Kft. Fendt termékmenedzsere így összegezte a körúton tapasztaltakat: – Az AXIÁL a mezőgazdasági gépek, a BARTIFARM pedig a kertészeti kultúrák gépeinek specialistája. Mindnyájan igyekeztünk a legjobb megoldásokat megmutatni a hallgatóságnak, és szerintem sikerrel tettük mindezt. A gazdálkodók első kézből, működés közben láthatták a gépeket, sőt ki is próbálhatták azokat. Megtettünk mindent, hogy segítséget nyújtsunk a gazdálkodóknak a megfelelő gép kiválasztásához, további kérdések esetén pedig kollégáimmal együtt állunk rendelkezésükre.

CÍMKÉK axiálbartifarm