fbpx

OROS típusú betakarító adapterek

Írta: Szerkesztőség - 2014 január 20.

A Linamar Hungary Nyrt. kanadai többségi tulajdonú vállalat gépgyártó divíziója, az OROS Divízió a hazai, nyugat- és kelet-európai és az észak-amerikai piacra fejleszt, állít elő és értékesít mezőgazdasági gépeket, részegységeket, kombájnadaptereket, építőipari gépeket.
Saját fejlesztésű kukorica- és napraforgó-adapterek tekintetében a vállalat több mint 35 éves gyártási, értékesítési múltra tekinthet vissza.
Ezen időszak alatt közel 30 000 db csőtörő gördült le szerelősorainkról, és talált gazdára a világ különböző pontjain.

OROS kukoricacső-törő adapterek
Az OROS betakarítóadapterek széles skáláját kínáljuk vevőiknek, a 2-soros csőtörőtől egészen a 12-soros kivitelig, fix és összecsukható kivitelben egyaránt, amelyek univerzális vázszerkezetüknek köszönhetően bármely kombájntípusra felszerelhetőek.
Kukoricabetakarító gépeink tekintetében megkülönböztetjük a kiforrott, 35 éves gyártási tapasztalatra visszatekintő OROS modellt és az új fejlesztésű OROS CORNADO-t, amelynek tervezése során a súlycsökkenés és az energiafelvétel csökkentése volt az elsődleges irányelv.

OROS csőtörőink 2-, 3-, 4-, 5-, 6-, 8-, 12-soros fix változatban készülnek, és 70-100 cm közötti sortávolságra vetett kukorica betakarítására alkalmasak.
Korszerű és kiforrott szerkezeti elemeinek köszönhetően hosszú élettartamú adaptereink HSA típusú első szárzúzóval vannak szerelve, amelyről fontos megemlíteni, hogy a világon elsőként mi fejlesztettük ki és mi alkalmaztuk betakarítógépeinknél ezt a szárzúzási megoldást. Az aprítókések közvetlenül a törőhengerek alatt működnek soronként, és a törőhengerek által megfogott szárat aprítják. Így a szár teljes hosszában egyenletes, kb. 7 cm hosszúságú zúzalék keletkezik. A csőtörő a hajtást a kombájn ferdefelhordó átmenőtengelyéről kardántengelyen vagy láncos tengelykapcsolón keresztül kapja. A kombájn által meghajtott tengely egy lánchajtáson keresztül hajtja a törőegységeket, amelyek a láncos tengelykapcsolón keresztül adják át egymásnak a hajtást. Az adaptert túlterhelés ellen a főhajtásba beépített biztonsági kapcsoló biztosítja, amely vagy a kardántengelybe vagy a meghajtó lánckerekébe (4-soros) van beépítve.
Az eszközök karbantartási igénye minimális; a tevékenység a törőhenger tűgörgős csapágyainak napi zsírozását jelenti, a csúcson elhelyezett zsírzókon keresztül.
Adaptereink műanyag burkolattal szereltek, ami a súlycsökkenés, a jobb csúszási képesség, a kopásállóság és a fagyállóság tekintetében is egyaránt előnyös megoldásnak számít.

OROS CORNADO típusú csőtörőink tervezése során a megbízhatóságra, a tökéletes száraprításra, a súlycsökkenésre törekedtünk. Univerzális vázszerkezetű betakarító adaptereink 2-, 4-, 5-, 6-, 8-, 12-soros fix és 6-, 8-, 12-soros összecsukható kivitelben kerülnek le gyártósorainkról. Az új külső kialakítása mögött számos beltartalmi változás is rejlik, amelyek közül a törőegységeknél elért jelentős súlycsökkenés a legmeghatározóbb. A kivételes igénybevételre tervezett hajtóműházak alumíniumból készülnek, autóipari minőségben. A törőhengerek egyszerűen fel- és leszerelhetőek.

A törőhengerbordák mellett a henger csigája is cserélhető. A hosszú élettartamú kanalas láncok feszítése automatikusan zárt, gondozásmentes egység segítségével történik. Soronkénti biztonsági kapcsoló szavatolja a hajtóműházak, valamint a kanalas láncok extrém terhelés elleni védelmét, hosszú élettartamát. A kikapcsolható szárzúzó közvetlenül a törőhengerek alatt helyezkedik el. Kialakításának és elhelyezkedésének köszönhetően a speciális keményfém felszórt kétoldalas kések a törőhengerek által „rögzített” szárat aprítják 5-6 cm-es darabokra a szár teljes hosszában, a szár állagától függetlenül.

A száraprítási paraméterek akár 11-13 km/h betakarítási sebesség mellett is változatlanok. Több más adapterrel ellentétben az egység a sorközi gyomot is 100%-ban összeaprítja. A hagyományos lánchajtást felváltotta a kardánhajtás, amely semmilyen karbantartást nem igényel a betakarítási időszak alatt!
Csőtörőinket további opciós kiegészítőkkel tudjuk ajánlani, amelyek között a talajkövető rendszer, az oldalmagasítás, a törőlécállítás és a csonktaposó is megtalálható.
Napraforgóbetétet mindkét típushoz tudunk biztosítani, így az adapter kukorica és napraforgó betakarítására egyaránt alkalmassá válik.

OROS SUN napraforgó-betakarító adapter
A váz kialakításának köszönhetően valamennyi jelenleg ismert kombájntípusra felszerelhető. A SUN típusú adapterek 6, 8 és 12 soros fix és csukható kivitelben kerülnek értékesítésre.
A betakarító gép szedőegysége 4 db behordólánccal ellátott egység, amely a napraforgófejek mellett a már lehullott szemeket is összegyűjti, és a csigavályúba juttatja. A robosztus kialakítású, zárt hajtómű egyedi biztonsági kapcsolón keresztül hajtja a forgókést és a 2-2 behordóláncot.
Az adapter meghajtása a kardánba épített biztonsági kapcsolón keresztül történik a kombájn ferdefelhordójának TLT tengelyéről. A szedőegységek meghajtásukat görgős láncon keresztül hatszögtengellyel egy oldalról kapják. A behordócsiga egyedi biztonsági kapcsolóval van ellátva. A csigalevelek a tökéletes anyagáramlás biztosítása érdekében fogazottak.

A burkolatot tekintve, napraforgó adaptereinket fémből és műanyagból készült burkolattal egyaránt gyártjuk, amelyek könnyen kezelhetőek, gyorsan fel- és leszerelhetőek. A megnövekedett napraforgó-vetésterületek következtében és a betakarítás utáni talajelőkészítő műveletek lerövidítésének érdekében az OROS SUN napraforgó betakarító adaptereinket igény szerint hidrosztatikus hajtású szárzúzóval is felszereljük, mely segítségével a betakarítással egymenetben megoldható a szár aprítása is, így költségtakarékosabbá válik a talajelőkészítés. A szárzúzó késeket hidromotorok hajtják, amiket a kardánhajtáson keresztül bolygóművel meghajtott ikresített szivattyúk működtetik. A napraforgó-tányérok magasságától függően változtatható a szedőegység és a zúzóegység távolsága, így különböző betakarítási körülmények között is egyszerre biztosítható a napraforgótányér minimális szárral történő levágása és az alacsony tarló. Opciós kiegészítőként műanyag sorválasztó burkolatot, hidrosztatikus szárzúzó rendszert, és ehhez talajkövető rendszert ajánljuk.
Valamennyi betakarítógépünkhöz tudunk OROS TRAILER szállítókocsit biztosítani, amely megfelel a közlekedés szabályainak, és rendelkezik a következő tanúsítványokkal: ISO 12100-1:2004, MSZ EN ISO 12100-2:2004, MSZ EN 349:1993. Minden gépünk rendelkezik CE-jelzéssel, amely azt jelenti, hogy biztonságtechnikai szempontból megfelel az Európai Szabvány követelményeinek. Pótalkatrész-ellátásunk megoldott!

www.linamar.hu