fbpx

Munkagépek megmérettetése az ország legnagyobb szántóföldi szakmai rendezvényén

Írta: GÉPmax-2023/IV. lapszám cikke - 2023 július 16.

Az ország legnagyobb szántóföldi szakmai rendezvényének, a kétnapos idei mezőfalvai NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow mozgógépes szántóföldi bemutatójának idén is a legnagyobb érdeklődéssel kísért programja volt a gyakorlati bemutató. Idén rekordnak számító, 38 gépkapcsolatot láthattak éles helyzetben, azonos munkakörülmények között.

Az évente megrendezésre kerülő országos szántóföldi szakmai seregszemle gyakorlati bemutatóján érzékelhető volt a tendencia, hogy a gyártók, illetve forgalmazók egyre költségtakarékosabb megoldásokat, rendszereket prezentálták a Gépshow-n.

EKÉK, TALAJLAZÍTÓK

Bemutatkozott az az AMAZONE új Tyrok eke, amelynek új SpeedBlade ekefejeit nyírócsavaros vagy hidraulikus túlterhelés elleni védelemmel óvhatjuk meg a nem kívánt erőhatásoktól. A SpeedBlade ekefej növelt méretű kormánylemez-előrésszel és ©plus edzési eljárással készül. Gyors és anyagkímélő átfordítás a SmartTurn kétfokozatú hidraulikus véghelyzeti csillapítással. A másik nagy múltú ekegyártó, a Kverneland az LD váltvaforgató modell mechanikus fogásszélesség-állítású változatát vonultatta fel. A gerendely magassága 80, osztása pedig 100 cm-es.

Lemken Diamant 16
A LEMKEN széles váltvaforgató eke kínálatából a Diamant 16 széria mutatkozott be

A hosszú, finoman csavart, 38as univerzális teli kormánylemez sajátossága, hogy mind sekély, mind őszi mélyszántás esetén kiváló forgatást végez. A LEMKEN széles váltvaforgató eke kínálatából a Diamant 16 széria mutatkozott be, amely 5 ekefejtől 9 ekefejig rendelhető, 100 vagy 120 cm-es ekefejosztással, 80 és 90 cm-es gerendelymagassággal, barázdában, illetve tarlónjáró kivitelben. A Regent kínálatából a 4 vasú, 400CX-4 függesztett váltvaforgató eke munkáját vizsgálhatták meg a Gépshow-n. Gerendelye 120×120 mm keresztmetszetű, vastagsága 10 mm, s ezzel igazából 170-180 lőerős traktorokig ajánlja a gyártó. Az ekefejek osztása 1 m, fogásszélessége 4 fokozatban 32 és 50 cm között állítható. Felszereltsége a hazai igényekhez igazított: réselt kormánylemez kopóorras szántóvassal, beforgató lemez, tárcsás csoroszlya és átforduló gumi támkerék.

A talajlazítókat egyedül a Framest Fralaz 4200 típusú, 7 késes lazító képviselte. Háromszög alakú váza nagy szakítószilárdságú, melegen hengerelt zártszelvényből készül. A lazítókések ehhez a vázhoz mobil késtartó bilincsekkel kapcsolódnak, így távolságuk könnyen állítható. A kések egyenesek, az alsó részénél enyhén negatív szögállással, ez csökkenti a mélyebb rétegek felszínre, vagy felszín közelébe emelését.

RÖVIDTÁRCSÁK, TÁRCSÁS BORONÁK

A lengyel LandStal talajművelőgépmárka termékei közül munka közben láthattuk a BT rövidtárcsa-széria (2,5-4 m) 3 méteres, függesztett modelljét. A tárcsa szerelhető 560 vagy 660 mm átmérőjű normál csipkés vagy sűrűn csipkézett tárcsalapokkal. A gumibakos felfüggesztésű tárcsák két sora közötti távolság 100 cm. Az igényeinknek megfelelő elmunkáló henger 13 féle típus közül választható ki.

A tavaly debütált Väderstad Carrier XT a Carrier-család legújabb tagja, mely 4, 5, 6 méter munkaszélességben érhető el. A Carrier XT sajátossága a hidraulikusan forgó tárcsatartó tengelyek. Ennek a kialakításnak köszönhetően a Carrier XT képes optimalizálni a kivágási teljesítményt kis mélységben, miközben növeli a mélységi pontosságot a nagyobb munkamélységben. A lehető legjobb eredmény elérése és az üzemanyag-fogyasztás minimalizálása érdekében fontos a megmozgatott talajmennyiség csökkentése és a gép súlyának optimalizálása.

Kverneland Qualidisc Pro T rövidtárcsa
Kverneland Qualidisc Pro T rövidtárcsa

A szintén Kverneland Qualidisc Pro T modellek 4-7 m munkaszélesség között érhetőek el, munkamélységük 2-15 cm között változtatható. A szériából a hat méteres változatot láthattuk tarlóhántás közben. A gép nagy, 15-18 km/h munkasebességgel tud működni, miközben egyenletesen tartja a munkamélységet. A 600 mm átmérőjű, kúpos kialakítású tárcsalapoknak köszönhetően a behatolási szög és a vágási szög is egyforma marad a tárcsalap teljes élettartama alatt. Munka közben a tárcsakar nem tud oldalirányban elmozdulni, így biztosítja az állandó vágási minőséget. A Qualidisc Pro T az elmunkáló hengerek széles választékéval rendelhető, a bemutatott gépen az Actipress Twin henger nagy (Ø 560 mm) átmérőjű, dupla U-profilú hengerét láthattuk. Bemutatkozott a rövidtárcsák sorában a Bednar Swifterdisc XO 6000 F típus is, amely SWIFTERDISC XO_F 4-7,5 méteres munkaszélességű széria hatméteres tagja. Láthattuk továbbá munka közben az ukrán Elvorti Pallada 3200 vontatott rövidtárcsát és a Veles BDP-6-620CP vontatott nehéztárcsát, illetve az ausztrál Kelly láncos tárcsát.

SZÁNTÓFÖLDI KULTIVÁTOROK

Az idei Gépshow-n szántóföldi kultivátorokból nem volt hiány. Lássuk, milyen típusok munkáját hasonlíthatták össze a rendezvény vendégei!

Amazone Cobra sekélykultivátor
Amazone Cobra sekélykultivátor

A 6 és 7 m munkaszélességben kapható, 6-gerendelyes Amazone Cobra sekély kultivátorszériából a kisebbet láthattuk munka közben. A köztes kultúrnövények művelésétől, a tarlóhántáson át a magágykészítésig a Cobra igazi univerzális eszköz a 4-13 cm közötti sekély és közepesen mély műveléshez, a tarlómaradványok intenzív bekeveréséhez 6 gerendelyes felépítéssel és ECO laprugós kapákkal.

A Horsch Fortis kapaosztása megegyezik a Terrano GX-el, azonban a vázszerkezete a Tigertől jön. A mély, de kevésbé intenzív talajművelésre tervezték. A négygerendelyes vázszerkezet biztosítja a nagy átömlési keresztmetszetet. A mélységállítás a mellső támasztó kerekeken és a hengeren történik.

Horsch Fortis
A Horsch Fortis szántóföldi kultivátort mély, de kevésbé intenzív talajművelésre tervezték

A TerraGrip kapatartók 570 kg kioldóerővel rendelkeznek. A kapamező mögötti egyengető tárcsasor biztosítja, hogy henger előtt egyenletes talajfelszínt kapunk. Különböző hengerekkel szerelhető. A német Köckerling alapművelésre is alkalmas nehéz szántóföldi kultivátora a VECTOR, mely 4,6-tól 9 m-es munkaszélességig hat modellváltozatban érhető el. A 4,6 m munkaszélességű gép könnyen és gyorsan felszerelhető szárny bővítéssel 6,2 m-re bővíthető. Négy gerendelyén 17 rugós biztosítású merevszárú kapa található 27 cm-es húzástávolsággal. Rugós biztosításuk 550 kg-os terhelésnél old ki, de ha ez kevés lenne, opcióként rendelhető hidraulikus biztosítás is, aminél a kioldóerő 720 kg. A gép szárnyas késes művelőelemekkel van szerelve, melyekkel megvalósítható a 10-12 cm-es tarlóhántás, de a késszárnyak levétele után az akár 30 cm-es alapművelés is.

A Köckerling FLATLINE az ALLROUNDER gépcsalád továbbgondolt, továbbfejlesztett változata. A 13 cm-es kapaosztású gép művelőelemeit 6 sorban rendezték el, 70 cm-es gerendelytávolság mellett. A gép a szármaradványokra kevésbé érzékeny, ugyanakkor finomabb szerszámosztással alkalmasabb a magágykészítő műveletekre. A választható munkaszélesség 6, 7,5, valamint 9 méter. A vontatási teljesítmény igénye 35-50 LE méterenként.

Köckerling FLATLINE ALLROUNDER
A Köckerling FLATLINE az ALLROUNDER gépcsalád továbbgondolt, továbbfejlesztett változata

A Lemken Karat 10 kultivátor számos változatban érhető el, melyek közül a Lemken Karat 10/500 KUA féligfüggesztett modellt láthattuk a bemutatón. A kapák szimmetrikusan, 3 sorban vannak elrendezve a vontatási tengely mentén, ami a gépnek alacsony vonóerőigényt biztosít, és megakadályozza az oldalra húzást. Ez különösen fontos, amikor a kultivátor nyomvonalkövető rendszerrel üzemel. A munkamélység 5-35 cm, a használt kapáktól függően. A kapafejek gyorscserélő rendszerrel vannak ellátva.

A Regent Tukan MSG400-3 80 cm- es gerendelymagasságú, 4 méteres munkaszélességű, három részre tagolt, hidraulikusan csukható eszköz. Szárnyakkal a gép a sekélyebb, 6-12 centiméteres, míg nélkülük akár 25-30 cm-es mélyebb művelésre is alkalmas. Három sorban 16 kapa található, 25 cm-es kapaosztással.

Regent Tukan MSG400-3 függesztett gruber
A Regent Tukan MSG400-3 függesztett gruber 80 cm-es gerendelymagasságú

A kapaszárak állíthatók, és ennél a gépnél nyírócsavaros biztosításúak. A kapamezőt csipkés egyengetőtárcsák követik, majd a talajfelszín lezárásáról ékgyűrűs henger gondoskodik ebben az esetben, de bármilyen más henger is választható. A Väderstad Opus szántóföldi kultivátor a jól ismert és bevált TopDown alapjaira épül. A két gép közötti különbséget a tárcsasor hiánya jelenti mindössze. Az Opus 5-40 cm közötti munkamélységben dolgozó, 3 sorban és 27 cm osztásban lévő kapái hidraulikus úton, több mint 700 kg súllyal terhelhetők. A kapák mögötti egyengető tárcsák intenzitása a traktorfülkéből állítható. Tömörítő, egyengető egységként szimpla vagy dupla acélhengert, illetve ún. Double SoilRunner hengertípust választhatunk. A bemutatón a 400-as típus képviselte a szériát.

Multiva TopLine Super XL
A Multiva TopLine Super XL többcélú, északi típusú mulcskombinátor

MAGÁGYKÉSZÍTŐK

A magágykészítők sorát a Multiva TopLine Super XL többcélú, északi típusú mulcskombinátor kezdte, amelynek 9 db kapasorában a 12×65 mm-es TerraSuper rugós kapák 10, illetve 12 cm osztásban is felszerelhetők. Előbbinél lándzsa-, utóbbinál lúdtalp-kopóheggyel szerelve. A BUSA FKM 7.2 forgókapás magágykészítője 7,2 méter munkaszélességű, elöl nyitókapákkal, hátul belső tisztítóval ellátott törőhengerekkel szerelve mutatkozott be. Érdekes gépkombinációt mutatott be a Güttler Kft. Az Avant 30-56 3 méter szélességű, 56 cm átmérőjű Güttler csillagból álló, front függesztésű magágykészítőt láthattuk kombinációban egy erőgépen a 3 méter szélességű, 12 rotorból álló Moreni Compact 3000 szántóföldi forgóboronával.

Güttler Avant 30-56 magágykészítő Moreni Compact 3000 szántóföldi forgóboronával
A Güttler Avant 30-56 3 méter szélességű, frontfüggesztésű magágykészítő Moreni Compact 3000 szántóföldi forgóboronával kombinációban

STRIP-TILL GÉPEK

Számos munkaeszközt láthattunk a sávos művelési technológiához kapcsolódva. Technológiai sorrendben vonultatták fel az észak-amerikai Yetter munkaeszközeit. A Maverick 2984 sávművelő HR Plus variálható kiegészítői segítségével elvégezheti a szármaradványok kezelését, a tápanyag-utánpótlást és az őszi talajművelést, vagy tavaszi magágykészítést. Alkalmas szilárd, illetve folyékony műtrágya vagy ammónia kijuttatásához, vagy ezek kombinációjához. Ezt a gépet az 1100 literes fronttartállyal kiegészített Yetter Strip FreshenerCC sávfrissítő követte, melynek háromtárcsás kialakítása keveri a felső 4-10 centiméteres talajréteget. Ideális az ősszel elkészített sávok melegítésére, esetleges szárítására, így a magágy készen áll a korai vetésre. Ha már a vetésnél tartunk, erre is láttunk alternatívát. A MZURI PRO-TIL 4T SELECT egymenetes sávművelő vetőgéppel már januárban a kőbányai vásáron is találkozhattunk, de most mindenki a gyakorlatban is szemügyre vehette az érdekes konstrukciót.

VETŐGÉPEK

A Väderstad Spirit szériát a 600S típus képviselte a gépshown. Vetőgép-csoroszlyáinak TriForce felfüggesztése garantálja, hogy a vetőmag mindig az előre beállított mélységbe kerül. A Spirit 600-900S modellek iPad alapú, E-Control vezérléssel rendelkeznek, a vetőgép és a monitor között vezeték nélküli adatátvitellel. SeedEye vetésellenőrző és magszámláló rendszer rendelhető, aminél területegységre kivetendő magszámban adjuk meg a vetőmag mennyiségét, amely nem igényel kalibrálást.

Väderstad Spirit 600S
A Väderstad Spirit vetőgépszériát a 600S típus képviselte a Gépshow-n

A finn Junkkari T300 magágykészítővel kombinált vetőgépet is láthattuk, amelynek 4200 literes kombinált vetőmag- és műtrágyatartályban elválasztó fallal állítható a térfogatosztás aránya. A magadagolót és a műtrágya-adagolót a fém talajkerék fokozatmentes hajtóművön keresztül hajtja.

Láthattuk munka közben az Irtem FDD3000 vontatott mechanikus adagolású, 24 soros gabonavetőgépet. Teljes tartály kapacitása 1800 liter, fokozatmentes hajtóművekkel, aprómagvetésre alkalmas vetőhengerekkel, vetésellenőrző monitorral, automata sorelzáróval van felszerelve.

PERMETEZÉS, NÖVÉNYÁPOLÁS

Az Amazone UX 5201 ONE SMART SPRAY permetezőgép a BASF és a Bosch saját fejlesztésű foltkezelő megoldásával, kameraszenzorok segítségével ezredmásodpercek alatt megkülönbözteti a haszonnövényeket a gyomnövényektől, és hajszálpontosan vezérli az egyes permetezőfúvókákat. Egy hektárt kb. 80 ezer kis parcellára oszt fel, és a megadott paraméterek alapján dönt, hogy szükséges-e permetezni vagy sem, a gyomok kb. 5 mm-es nagyságától. A szintén bemutatott Kverneland iXtrack T permetező szórókerete paralelogramma felfüggesztéssel kapcsolódik az alvázhoz, melynek mozgását hidroakkumulátorok csillapítják. A permetező kormányzott hátsó híddal rendelkezik, a nyomtáv 1,5-2,25 m között állítható. A paralelogramma felfüggesztésen kívül alapfelszereltség még a hidropneumatikus tengely és vonórúdrugózás is. A bemutató közönsége láthatta munka közben az ukrán Boguslav Pro Titan szántóföldi permetezőt is.

A Busa KS6 forgókapás kultivátora Claas kamerarendszerrel volt szerelve. A kamera kifi nomult algoritmusokkal navigál a legnehezebb körülmények között.

A SZÁLASTAKARMÁNYBETAKARÍTÁS GÉPEI

Végezetül néhány mondatban említsük meg a gépbemutatón felvonultatott szálastakarmány-betakarító gépeket!

A Vicon széles kaszakínálatát a VICON Extra 332 függesztett tárcsás fűkasza, a rendképzőket idén a VICON Andex 464-es függesztett egyrotoros rendképző, a bálázókat pedig, a Vicon RV 5116 RN változókamrás típus képviselte.

A bálázó 2,2 méter széles rendfelszedője kétoldali meghajtással és rendleszorítóval van ellátva, amely PowerFeed rotoregységgel rendelkezik. A bálaméret 120 cm x 60-165 cm-ig állítható. Egy komoly kaszakombinációt is láthattunk a gyakorlatban, ami igazi újdonságnak számít a hazai piacon. A Fendt Slicer 310 FQ RC frontkasza és a Slicer 3160 TLX RC kaszakombináció mutatkozott be azonos márkájú, 724 Vario erőgépen.

A homlok-fogaskerekes kaszagerendellyel rendelkező Slicer kaszák csökkentett, 850 fordulat/perc TLT fordulatszámmal üzemeltethetők. Az üzemanyag-takarékos kaszálás így egyenletes vágási- és takarmányminőség mellett is lehetséges. A mulcsozókat idén a Müthing MU-Pro/F 860 Vario gépkombináció képviselte. Az MU-Vario® rendszernél a lezúzandó anyag tulajdonságaihoz és mennyiségéhez mérten pontosan hozzáállíthatók a vágó élek és a támasztó henger. A MU-PRO Vario első mulcsozóval kombinálva elérhető az optimális a traktor súlyeloszlása.

Farkas Imre