fbpx

Új AMAZONE Tyrok 400 Onland félig függesztett váltvaforgató eke

Írta: GÉPmax-2023/III. lapszám cikke - 2023 május 21.

Az AMAZONE mostantól kezdve tarlón járó szántáshoz is kínálja a Tyrok 400 féligfüggesztett váltvaforgató ekét. A tarlón járó és barázdás üzem közötti gyors és kényelmes váltással a Tyrok Onland rendkívüli rugalmasságot biztosít. Az új terméktípusok 7, 8 vagy 9 ekefejjel kaphatók a 400 LE-ig terjedő traktorteljesítmény-osztályhoz.

Amazone Tyrok 400 Orland

EGYSZERŰ VÁLTÁS A TARLÓN JÁRÓ ÉS A BARÁZDÁS SZÁNTÁS KÖZÖTT

A traktor mérete és abroncsozása egyebek mellett meghatározza, hogy barázdás és a tarlón járó üzemet célszerű-e alkalmazni. Különösen gumihevederes futóművek, ikerkerekek vagy 710 mm-nél nagyobb, extra széles gumiabroncsok használata esetén nem lehetséges a barázdában való haladás a részben már felszántott talaj káros tömörítése nélkül.

A tarlón járó szántás egyik fő előnye a széles traktorabroncsok nagy érintkezési felületének köszönhető csökkentett talajnyomás, valamint az, hogy alacsonyabb abroncsnyomással lehet dolgozni. Ez azt eredményezi, hogy lényegesen kevesebb károsodással jár a tömörödés. Ezenkívül a tarlón járó üzem a csökkentett oldalhúzás és a hatékonyabb erőátvitel miatt tökéletesebb húzási irányt biztosít. A maximális munkavégzési kényelem és a következő barázdához való pontos csatlakozás érdekében GPS-vezérlőrendszerek is használhatók. Az állandó mélységtartást az első támasztókerék biztosítja, amely folyamatosan a tarlón halad.

Más tényezők – mint például a talaj állapota – döntő hatással vannak az adott szántási módszerre. A tarlón járó és a barázdás üzem közötti gyors és egyszerű váltás emiatt rendkívül fontos. Ha a szántóföldön a talajfelszín eső vagy nedves körülmények miatt nem tesz lehetővé optimális vonóerő-átvitelt, bármikor gyorsan át lehet váltani barázdás művelésre. Ehhez mindössze egy hidraulikus kart kell átállítani a fordítókaron.

KOMPROMISSZUMMENTES, TISZTA STABILITÁS

A Tyrok Onland gépen egy 200x150x10 mm méretű, nagy szilárdságú acélból készült, tömör, zártszelvény gerendely található. Ez nagyfokú stabilitást biztosít a Tyrok Onland gépnek. A négyszögletes gerendellyel szemben döntő előny, hogy ez a gerendely még nehéz talajviszonyok között sem hajlik meg. Ez biztosítja az egyenletes munkamélységet a teljes hossz és munkaszélesség mentén, ami különösen nagy munkaszélességek mellett döntő fontosságú.

A Tyrok Onland a SmartTurn rendszerrel is jó eredményt biztosít. A táblavégi fordulóban a gyors átfordítás sebessége röviddel a művelet vége előtt hidraulikus megoldással a felére lassul. Ez anyagkímélő, csillapító hatást eredményez a munkahenger behúzásakor. Így nem kell kompromisszumot kötni a sebesség terén. Az Onland változatnál a „keretet” fordulás előtt automatikusan visszahúzza az Onland-munkahenger, hogy a fordulási súlypont a lehető legalacsonyabb, a traktorra és az ekére ható erők pedig a lehető legkisebbek legyenek.

RÉSZLETEIBEN ÁTGONDOLT EKEFEJ – SPEEDBLADE A KISEBB KOPÁSÉRT

A SpeedBlade ekefejet a – kormánylemez szabadalmaztatott, extra nagyméretű elülső részével – a főtest minimális kopása teszi különlegessé. A munkasebesség például 6 km/h-ról akár 8 km/h-ra történő növelésével a fő kopási pont automatikusan egyre inkább az ekefej közepe felé tolódik. Így a fő kopási pont még nagy sebességnél is a kormánylemez megnövelt elülső részén van, nem pedig a kormánylemez hátsó területén. Különböző réselt és teli kormánylemezek közül lehet választani a felhasználási területtől és a céltól függően. További hasznos megoldás, ami remek hatással jár: a csoroszlyacsúcs rányúlik az ekevasra, így a két alkatrész közötti illesztési hézag védve van. Az ilyen okos illesztésnek köszönhetően nem akadnak bele a növénymaradványok vagy a bálazsinegek.

Az AMAZONE az egyedülálló© plusedzési eljárással a legmagasabb mércét állítja fel az ekékhez használt kopóalkatrészek gyártása terén. Az extra széntartalomnak köszönhetően a Tyrok kopórészei még keményebbé és hosszabb élettartamúvá tehetők.

BIZTONSÁGOS, KÉNYELMES ÉS PRECÍZ BEÁLLÍTÁS A TÖKÉLETES MUNKAKÉP ÉRDEKÉBEN

A Tyrok Onland alapfelszereltségként mechanikus munkaszélesség-állítási lehetőséggel rendelkezik. Külön lehetőségként a munkaszélesség a traktor üléséből kényelmesen állítható hidraulikusan és fokozatmentesen, a körülményeknek megfelelően. Az első ekefejállítás választás szerint, mechanikusan vagy hidraulikusan történhet. Ennek egyik előnye az első eketest közvetlen vezetése az eke elülső részén, a pontos csatlakozó szántásért.

www.amazone.net/yt-tyrok-onland

Összeállította: FM