fbpx

John Deere kombájnok – Betakarítás mesterfokon

Írta: Fodor Mihály - 2023 május 20. -Hirdetés

Közeledik a nyári betakarítási szezon, amely minden gazdálkodónak az évben az egyik legfontosabb művelet. Egy termesztési folyamat vége, és egyben egy másik termesztési folyamat kezdete, mely különösen nagy elvárásokat támaszt egy betakarítógéppel szemben. Gazdaságos üzemeltetés, kiváló szemminőség, megfelelő szármaradvány-kezelés, csak néhány az alapvető elvárások közül. Ahhoz, hogy a betakarítást a lehető legnagyobb hatékonysággal lehessen elvégezni, elengedhetetlen a megfelelő kombájn kiválasztása, majd későbbiekben annak helyes üzemeltetése. A John Deere a választáshoz 4 különböző kombájnszériát kínál 6 teljesítményszinten, összesen 11 típussal, mely közül mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt üzemmérettől, napi elvárt betakarítási teljesítménytől és a betakarítás egyéb kritériumaitól függően.

W sorozat

Azok a gazdálkodók, mezőgazdasági üzemek, akik egyszerű felépítésű, kiforrott műszaki megoldásokkal rendelkező hagyományos szalmarázó ládás kombájnt keresnek, a legjobb választás a W sorozat, melynek alapjai egészen 1989-ig nyúlnak vissza, az amerikai Maximizer kombájnok megjelenéséig. A W sorozat 6 szalmarázó ládás kivitelben, 1670 mm-es cséplőrészszélességgel a V. és a VI. kombájnosztályba 2 teljesítményszinten biztosít stabil betakarítási teljesítményt valamennyi szántóföldi növényben. 660 mm-es cséplődob-átmérőjének köszönhetően hatékony cséplést végez, a hatalmas, 8,0 m2-es szalmarázóláda-felület pedig kíméletes leválasztást biztosít. 6,3 m2-es tisztítási felülete piacvezető kategóriájában, mely kiváló szemtisztaságot eredményez. A W sorozatú kombájnok tökéletes megoldást nyújtanak azoknak a közepes méretű üzemeknek, családi gazdálkodóknak, akiknek a napraforgó- és kukoricabetakarítás a fő profiljuk, ugyanakkor fontos a kiváló szalmaminőség is gabonabetakarítás során, mely a veszteségmentes, hatékony bálázás előfeltétele.

T sorozat

A hagyományos szalmarázó ládás kombájnok betakarítási teljesítményének korlátja a kalászos gabonákban általában szemleválasztásban jelentkezik. Ezért fejlesztette ki és dobta piacra a John Deere 2007-ben a T sorozatú kombájnokat. A T sorozat 3 teljesítményszinten az V., VI., VII. kombájnosztályban áll rendelkezésre, és 4 típust foglal magában, melyből a két kisebb modell 1400, míg a két nagyobb modell 1670 mm-es cséplőrészszélességgel rendelkezik. A T sorozat a nagy átmérőjű, 800 mm-es tangenciális dobjának és a dobkosár hatalmas átfogási szögének köszönheti páratlan betakarítási teljesítményét kalászos gabonákban, melynek köszönhetően egy 5 szalmarázó ládás típus meghaladja egy hagyományos 6 szalmarázó ládás gép áteresztőképességét, míg a nagyobb 6 szalmarázó ládás T kombájnok teljesítménye jónéhány rotoros és hibrid cséplőrendszerű kombájnéval vetekszik. Emellett természetesen megmaradt a kiváló szalmakezelés is, hiszen a cséplőrendszerbe az anyagáram nagyobb törések nélkül egy szinuszgörbéhez hasonlóan, nagy ívek mentén halad végig. A T kombájn kiváló választás azoknak a közepes és nagyüzemeknek, akik nagy betakarítási teljesítményre vágynak kalászos gabonában, ugyanakkor fontos a kíméletes szalmakezelés is. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezekkel a gépekkel a napraforgó, a kukorica vagy más szántóföldi növény nem takarítható be hatékonyan. A T kombájnok képesek akár 8-soros szárzúzos kukoricaadapterek, vagy akár a 12-soros napraforgó-adapterek problémamentes üzemeltetésére is.

S sorozat

A nagyobb áteresztőképesség és kíméletes szemkezelés volt az elsődleges cél az 1999-ben megjelent STS (Single Tine Separator) egyrotoros cséplőrendszerű kombájnsorozat kifejlesztésében. Mára az STS név S-re rövidült, azonban a fejlesztések töretlenek, melynek eredménye a legújabb, 5. generációs rotoros S700-as kombájnsorozat. A S700-as széria 3 teljesítményszinten a VII., VIII., IX. kombájnosztályban áll rendelkezésre a mezőgazdasági üzemek és bérvállalkozók számára. Az S kombájnok lelke a gépbe hosszirányba beszerelt cséplő-leválasztó rotor. A kíméletes „anyag az anyagon” cséplést a rotor mellső fele végzi, míg a hatékony leválasztást a rotor hátsó fele biztosítja centrifugális úton. Az anyagáram spriális pályán megy keresztül a cséplőrendszeren, melyet a rotorpalást tetején lévő terelővénákkal lehet szabályozni. Ez lehetővé teszi a leválasztás mértékének változtatását, valamint hatással van a szalmaminőségre is. Az S kombájnok nagy betakarítási teljesítményt biztosítanak a legjobb szemminőség mellett, ugyanakkor szalmakezelésük is elfogadható kalászos gabonák betakarításában. Ezen felül olyan speciális növényekben is helytállnak, mint pl. az olajretek, ahol a hagyományos tangenciális cséplőrendszerű kombájnokkal már nem lehet elfogadható szemminőséget produkálni. Verhetetlen a teljesítményük kukoricában is, melyhez 8-, 12-, vagy az S790 esetében akár a 16-soros szárzúzós kukoricaadapterekkel is üzemeltethetők. Ez számokban kifejezve napi 100-120 t/órás betakarítási átlagot is jelenthet.

X sorozat

Az üzemméretek folyamatos növekedése, a növekvő munkaerőhiány és a szűk betakarítási időintervallumok keltették életre egy új betakarítógép-sorozat kifejlesztését. A John Deere X sorozatú kombájnjai egy új szintre emelik a betakarítás teljesítményét. Bár a kombájn tervezése teljesen tiszta lappal indult, számos jól működő műszaki megoldást és alapelvet emeltek át az S sorozatból, illetve annak elődjétől, az 1992-ben bemutatott CTS kombájnból (első hibrid cséplőrendszerű betakarítógép a világon). A X sorozat 2 típusa bár a motorteljesítmény alapján a IX. és a X. kombájnosztályban helyezkedik el, a betakarítási teljesítménye a X., XI. kombájnosztálynak felel meg, innen kapta típusszámozását is X9 1000 és X9 1100 jelöléssel. A kombájnok kifejlesztésénél a hatékonyságra és a gazdaságos üzemeltetésre fektették a fő hangsúlyt. Cséplőrendszerük ikerrotoros, mely egyenként 24” átmérővel és 3510 mm hosszal rendelkezik, ezzel biztosítva a hatalmas betakarítási teljesítményt. Természetesen ehhez méretezték a tisztítórendszert is, mely a maga 7 m2-es felületével a legnagyobb a piacon. Ezek a főbb műszaki paraméterek biztosítják azt, hogy az X kombájnok teljesítménye gabonabetakarításban elérheti a 80-100, kukoricában pedig a 160-190 t/óra betakarítási teljesítményt, mindez 1% alatti cséplőrészveszteség és kiváló szemminőség mellett.

Vágóasztalok minden növényhez

A kombájnok betakarítási teljesítményét alapvetően meghatározza a megfelelő vágóasztal megválasztása az adott kultúrnövényhez. A helyes vágóasztal kiválasztásához a John Deere széles típusválasztékkal rendelkezik 4,9-től egészen 15,3 m munkaszélességig. A hagyományos konzolcsigás R-es vágóasztalok normál kalászos gabonákhoz, az X-es, változtatható kaszapozíciós vágóasztalok repce és gabonaféléhez ajánlottak, míg a flexibilis kaszaszerkezetű F konzolcsigás és RDF hevederes vágóasztalok szója- és borsóbetakarításhoz lettek kifejlesztve. A csúcskategóriát pedig a HydraFloat hidraulikus keretfelfüggesztésű D és HDX nagy munkaszélességű hevederes gabonavágó asztalok képviselik, melyek az S és X kombájnokkal alkotnak tökéletes párost. Kukorica és napraforgó betakarításához a Geringhoff adapterek teljes kínálata rendelkezésre áll 4,5-től egészen 12 m-es munkaszélességig különböző sortávolságokkal és szárzúzó opciókkal.

John Deere

Hatékony műszaki megoldások

Minden John Deere kombájn korszerű műszaki megoldásokkal rendelkezik. Az erőforrást mindegyik típus esetén Stage V környezetvédelmi normának megfelelő John Deere PowerTech motorok biztosítják, melyek alacsony fajlagos fogyasztásukkal és hosszú szervizintervallumokkal teszik lehetővé a gazdaságos üzemeltetést. Közös jellemzőjük a terheléskor biztosított 10% extra motorteljesítmény, valamint az ürítési extrateljesítmény. Talajkímélő gumiabroncsok széles választéka és gyári hevederes járószerkezet mindegyik kombájnsorozatnál elérhető opció éppúgy, mint a ProDrive automatikus sebességváltó vagy a hidrosztatikus összkerékhajtás, melyek nehéz betakarítási viszonyok közt is megfelelő felfekvőfelületet és vonóerőt biztosítanak. Minden John Deere kombájn kategóriájának megfelelő nagy méretű magtartállyal és kíméletes, nagy teljesítményű ürítési rendszerrel rendelkezik. A hatékony szármaradvány-kezelést pedig különböző szecskázó és pelyvaterítő opciók biztosítják az egyes szériáknál, mely az alapja mind a hatékony bálázásnak, mind a soron következő talajművelésnek.

Kimagasló kényelem

A John Deere kombájnok tágas fülkével vannak felszerelve, melynek döntött mellső üvegfelülete kiváló rálátást tesz lehetővé a betakarítóadapterekre. A gépkezelő komfortját a klimatizált belső tér, a fűthető, szellőztethető, bőrborítású légrugós ülés, a több ponton állítható kormányoszlop, a hűtőrekesz, a prémium, kihangosítóval szerelt rádió és az elektromosan állítható tükrök emelik még magasabb szintre. Mint minden John Deere erőgépet, a kombájnokat is az egyszerű kezelés jellemzi. A jobb oldali kartámlába integrált, könnyen átlátható kezelőszervek és a CommandCenterTM monitor egyszerű beállítást, valamint gyors beavatkozást biztosít a gépkezelők számára, a sarokoszlop-kijelző pedig azonnali visszajelzést ad a gép fontosabb üzemeltetési paramétereiről.

John Deere

Intelligens megoldások

A John Deere kombájnok számos intelligens megoldással rendelkeznek, melyek megkönnyítik a gépkezelők munkáját, növelik a betakarítás teljesítményét és javítják a betakarítás minőségét, ezáltal gazdaságosabb üzemeltetést biztosítanak. A helyspecifikus gazdálkodás és a navigáció alapfeltétele a nagy pontosságú műholdjel, ehhez minden John Deere kombájn felszerelhető SF6000-es antennával, melyek a KITE RTK jelkorrekciós szolgáltatásával biztosítják a 2,5 cm-es megismételhető jelpontosságot. Az AutoTracTM automatikus kormányzás és az AutoTracTM RowSenseTM sorérzékelő maximális munkaszélességet és pontos sorkövetést biztosít a betakarítás során, míg az Harvest SmartTM automatikus terhelésszabályzás állandó betakarítási teljesítményt nyújt változó körülmények közt meghatározott szemveszteség mellett. A kombájnok szerves része az ICA interaktív kombájnbeállító rendszer, mely segít optimalizálni a betakarítás minőségét, míg az S és az X sorozatnál a Combine AdvisorTM rendszer automatikusan fenntartja a beállított paramétereket a változó betakarítási körülmények mellett. Természetesen minden kombájn felszerelhető hozam- és nedvességmérővel, illetve az idei évtől elérhető a HarvestLab beltartalom-mérő szenzor is, mely búza esetében a fehérjetartalomról, repce esetében pedig az olajtartalomról ad pontos információt.

A John Deere kombájnok távfelügyeletét és adatkommunikációját John Deere Operations CenterTM felületén keresztül a gépeken elhelyezett JDLinkTM modul biztosítja. A rendszer részletes betekintés nyújt a gép üzemeltetési paramétereibe, távoli kijelző-hozzáférést biztosít a CommandCenterTM monitorhoz, ugyanakkor lehetővé teszi a kétirányú adatkommunikációt is, melyen komplett feladatokat tudunk küldeni, vagy kész dokumentációt tudunk fogadni az adott géptől. Az agronómia döntések meghozatalában és a gépüzemeltetés hatékonyabbá tételében pedig a KITE PGR kínál megoldást a KITE helyi precíziós gazdálkodási szaktanácsadóinak segítségével.

Hatékonyság, megbízhatóság, kiváló szemminőség, talajkímélés, kényelem, integrált precíziós alkalmazások: minden John Deere kombájn közös jellemzője. A megfelelő típus kiválasztásához pedig kérje gépértékesítője segítségét, aki a szükséges műszaki parméterek ismertetése mellett kiváló finanszírozási lehetőségeket is biztosít, hogy Ön egy új John Deere kombájnnal kezdhesse a 2023-as betakarítási szezont!

Bellai Tamás, kereskedelmet támogató mérnök