fbpx

Hódmezővásárhelyen az AXIÁL Kft. több termékét is elismerték

Írta: GÉPmax-2023/III. lapszám cikke - 2023 május 20.

A hagyományokhoz hűen még a kiállítást megelőzően kihirdették az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokhoz kapcsolódó termékverseny eredményeit. Idén ezúttal erre 2023. április 20-án, csütörtökön került sor, amikor az AXIÁL Kft. több termékét is díjazták.

1. DÍJAT NYERT TECHNIKATECHNOLÓGIA KATEGÓRIÁBAN A „TERMÉKDÍJ A MAGYAR NÖVÉNYTERMESZTÉSÉRT 2023” PÁLYÁZATON A BERTHOUD SNIPER KAMERÁS GYOMFELISMERŐ RENDSZER

Többéves pozitív teszteredmények után már elérhető a kamerás gyomfelismerő Berthoud Sniper opció. Alapja a Spray Tronic opció megléte. A Sniper technológiával a néhány, más gyártónál is elérhető Green on Brown (zöld a barnán) permetezés kivitelezhető, amely tulajdonképpen zöldfelület-felismerést jelent a tarlón, és annak lepermetezését foglalja magába.

Berthoud Sniper kamerás gyomfelismerő
Berthoud Sniper kamerás gyomfelismerő

Ilyen irányú fejlesztéseket már a kétezres évek elején láthattunk, ugyanakkor a Sniper annyiban többet tud a többieknél, hogy a Green on Green (zöld a zöldön) permetezéssel állományból lehet kipermetezni a gyomnövényt. A különböző algoritmusok között gyors a váltás, és felhasználói szintű finomhangolást is lehetővé tesz a rendszer. Ezek a szoftverek elérhetők repcére, kukoricára, napraforgóra, búzára, szójára. Az új algoritmusok, alapbeállítások viszonylag rövid időn belül előállíthatók, majd automatikus a rendszer finomhangolása.

2. DÍJAT NYERT TECHNIKATECHNOLÓGIA KATEGÓRIÁBAN A „TERMÉKDÍJ A MAGYAR NÖVÉNYTERMESZTÉSÉRT 2023” PÁLYÁZATON A HORSCH MAESTRO 8 CX VONTATOTT PRECÍZIÓS SZEMENKÉNTI VETŐGÉP

A 3 ezer literes központi műtrágyatartály mellett 70 literes soronkénti magtartályú a gép. A 300 literes mikrogranulátum-tartály szintén központi kialakítású. Az adagolót egyszerűre tervezték, az üzemeltetőknek azon kívül, hogy könnyed mozdulattal behelyezik a vetőtárcsákat, beállítják a vetési mélységet és a magfogó kerék mélységét, nincs más teendőjük. A vetési norma és a csoroszlyanyomás a monitoron állítható, a légáram szabályozásával minimálisra csökkenthető a duplázás, illetve a kihagyás.

HORSCH Maestro 8 CX vetőgép
HORSCH Maestro 8 CX vontatott precíziós szemenkénti vetőgép

Jó hír, hogy az adagolóban nem kell állítani a maglesodrót. Szinte minden Maestro vetőgép alapfelszerelése a hidraulikus csoroszlyanyomás-állítás, amelyet a kezelő az ISOBUS terminálon keresztül állíthat be 150, illetve legfeljebb 350 kilogramm között. A HORSCH saját fejlesztésű AutoForce opciós rendszere munka közben automatikusan igazítja a csoroszlyanyomást az aktuális talajviszonyokhoz.

Elismerésben részesült a pályázaton a CLAAS VARIANT 565 RC PRO gumihevederes körbálázó HD szecskázóval, a hetedik generációs Fendt 728 Vario traktor, valamint a Landini 6RS univerzális traktor.

Forrás: AXIÁL Kft.