fbpx

CLAAS Rollant 455 RC fixkamrás, hengeres körbálázó

Írta: Szerkesztőség - 2014 január 07.

A CLAAS által gyártott első bálázógép 1934-ben gördült ki az üzemcsarnokból. A németországi bálázópiac mellett a másik igazán jelentős eladási célterületnek azonban Franciaország számított, így 1958-ban itt alapították meg a Usiness CLAAS France-t, a mai napig bálázókat gyártó üzemet.
Eleinte a ma is jól ismert kiskockabálázót, a Markantot (1966) gyártották ebben az üzemben, majd a fixkamrás Rollant (1974), a nagykocka Quadrant (1988) és végül a Variant (1994) előállítását is itt folytatták. Ebből a gyáregységből a mai napig közel 300.000 bálázó került ki, a termelők legnagyobb megelégedésére.

Ismerjük meg az új Rollant 455 RC-t – az elejétől a végéig!
A rendfelszedő (Pick Up) a tényleges 2,1 m-es munkaszélességével kimagasló szalmahozam esetén – akár a 6 ládás kombájn után – is teljesen „felszedett” tarlót biztosít, így egy szál sem kerülheti el a bálázót. A renden történő esetleges kanyargás sem okoz káros feszültséget a PU-on, mivel az mindkét oldalán önbeálló tarlókerekekkel szerelt, éppen a könnyebb manőverezés érdekében. A termény felszedését egy 300 mm-es átmérőjű, 120-as fordulatú rugósfogas rendfelszedő végzi.
Mivel a PU lényegesen szélesebb, mint a bálakamra, ezért a beáramló anyagot két oldalról egy-egy 250 mm átmérőjű, 272-es fordulaton meghajtott csiga tereli össze, feltorlódás nélkül. Az egységes terményáram biztosítása igény szerint lemezes (alapfelszereltség) vagy görgős (opcionális) rendleszorítóval történhet. A rendfelszedő lánchajtású és nyírócsavaros túlterhelés elleni védelemmel ellátott.

Hajtáslánc
A bálázóhoz a hajtás az 1700 Nm (1000 ford/perc) teljesítményű hajtóművön keresztül érkezik. A gépen minden egyes lánc erősített görgős lánc (1½” a rotor hajtásnál és 1¼” a fő- és hátfalhajtásnál). A láncok élettartamának megőrzéséhez szükséges kenést egy állandó, 6 literes tartállyal rendelkező kenőrendszer biztosítja.

Terménytovábbítás a bálakamrába
A termény bálakamrába történő folyamatos bejuttatását a „szecskázást” is végző aprítórotor (Roto Cut) végzi. Az aprítórotor 25 db, dupla 4 ágú csillagból áll. A csillagok spirális kialakításának köszönhetően az anyag áramlása folyamatos.

Aprítsunk vagy ne?
Az új 400-as széria jelenleg csak szecskázós kivitelben készül. Természetesen a kérdésre a válasz az  előállítandó bálától és a terménytől függ. Rövidre vágott termény, magas bálanyomás – így lehet a legtöbb terményt „bepréselni” az adott bálatérfogatba. A bemutatott gép 25 db, egyenkénti rugós  biztosítással ellátott, csoportokban kapcsolható szecskázókéssel szerelt.
A csoportokban kapcsolhatóság azt jelenti, hogy a Communicator kezelőegységen keresztül a kezelő a fülkéből kiválaszthatja, hogy 0 db, 12 db, 13 db vagy 25 db kés álljon rendelkezésre.
A dobfenéklemez, a szecskázóegység hidraulikusan, szintén a kezelőegységen keresztül működtethető – lenyitható.
Így az esetleges eltömődéseket gyorsan megszüntethetjük, illetve a szükséges késcserét könnyen elvégezhetjük.
A kezelőegység egy jeladó segítségével informálja a vezetőt az aprítóegység leterheltségéről.

Bálaképzés előtömörítéssel…
A fixkamrás bálázók sajátossága a bálaképzés során, hogy amíg a termény ki nem tölti a teljes kamratérfogatot, addig az anyag nem képes tömörödni.
Azért, hogy a bálánk mégis tömörebb legyen, a CLAAS kifejlesztette az MPS (Multi Pressure System) előtömörítő rendszert. A rendszer lényege, hogy a három hengerből álló egység „belóg” a kamra középpontja felé, így a termény hamarabb kezd el tömörödni. A belógás mértéke 15-20 cm, ami azt jelenti, hogy ennél vastagabb tömörített réteg keletkezik. Az új 400 sorozatú Rollantban a továbbfejlesztett MPS II Plus előtömörítő-rendszer üzemel, amely elődjeihez képest nem rugó ellenében, hanem hidraulikusan működtetett.
Az előtömörítő nyomás 70-120 bár között, a kezelőegységen keresztül, a fülkéből állítható.
További újítás, hogy a bálakamra hátfala 3 fokozatban (max. 7,5 cm) hidraulikusan kinyitható. Így a készített bála átmérője elérheti az 1,35 métert is.
A bálaképzést végző hengerek – 16 db – minden darabja erősített átmenő csőtengellyel készül, így ezek merevek, stabilak és hosszú élettartamúak.

Behálózva… vagy gúzsba kötve?
A bálázók alapkivitelben a hazai piacon hálós kötözéssel kerülnek forgalomba, de opcióként duplazsineges kötözéssel vagy mindkettő kombinációjával is rendelhetőek. A tapasztalatok szerint a kötési idő zsineggel hosszabb, kb. 15-20 másodperc bálánként, ami persze egyedi igényeinktől is függ. A CLAAS cég már 1984-ben bejegyeztette a ROLLATEX nevet, ami mára a mindennapokban eggyé vált a hálós kötözés szinonimájával.
A hálós kötésnél a bálázókon minden szem előtt van, hiszen a tekercs a gép elején, fent kapott helyet, innen kötözéskor a hálót is könnyebb beadagolni, amiben a bálarámpa is segít.

A bálázó által kínált gyorsaság a hálós kötözéssel tovább fokozható, mivel ilyenkor csak kb. 8-10 másodpercet igényel a bála „bekötése”.
A Rollant 400-as sorozat már az új, átkonstruált kötözőszerkezettel rendelkezik, amelyen 4 fokozatban beállítható, elektromágneses hálófék működik. Ezzel a technikával gyorsan – kezelőegységen keresztül – változtathatjuk a hálóféket a termény nedvességtartalmától függően, a biztos kötözés érdekében.

First Claas Service
Jelenleg hazánkban több ezer Rollant bálázó üzemel, évek óta megbízhatóan.
Számos partnerünk tapasztalta, hogy ez az évi 5-8.000 bála gond nélküli elkészítésére alkalmas gép  egyszerű és megbízható. Köztudott azonban, hogy még egy ilyen csekély igényű gép esetében is a folyamatos és lelkiismeretes karbantartás az üzembiztosság alapja. Éppen ezért a CLAAS gépek hazai importőre, az AXIÁL Kft. évek óta lehetőséget kínál arra, hogy a jól kiépített szervizszolgáltatás mellé a téli átvizsgálás alkalmával szükségesnek ítélt alkatrészeket előrendelés keretében, meggyőző  kedvezménnyel, időben biztosítsa ügyfeleinek. Országos lefedettséget biztosító bolthálózatunkban pedig a szezon közben esetleg szükséges kopóalkatrészek is raktárról folyamatosan, azonnal rendelkezésre állnak. Összefoglalva elmondható, hogy az új CLAAS Rollant 455 RC bálázók
magukban foglalják az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján jól bevált részegységeket és a legmodernebb fejlesztési irányokat, technikákat – a még gyorsabb, kényelmesebb és megbízhatóbb
bálakészítés érdekében.

Albert Csaba
AXIÁL Kft.