fbpx

TELEMATICS frissítésekkel könnyebb a dokumentálási folyamat

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 június 24.

A CLAAS által kínált TELEMATICS rendszer most már nemcsak a gép állapotának és beállításainak gyors áttekintését nyújtja valós időben, hanem kényelmes megoldást kínál a szántóföldi és betakarítási munkálatok megbízható dokumentálására is.

 

 

Az automatikus dokumentáció időmegtakarítást és kényelmes hozzáférést biztosít a gépadatokhoz és a szántóföldi területeink adottságaihoz. Miután az adott tábla határai a TELEMATICS-on keresztül eltárolásra kerülnek, a rendszer automatikusan felismeri, hogy melyik táblán dolgozik a gép. A TELEMATICS ezután a táblahatárok és a nyomvonalak alapján a tevékenységekhez kapcsolható adatokból táblaspecifikus dokumentációt készít. A rendszer teljesen automatikusan működik, nincs szükség további beavatkozásra se a gépkezelő, se az irodai munkatárs részéről.

 

A CLAAS a TELEMATICS rendszer 2020-as frissítésével gép- és agronómiai adatok automatikus dokumentációját kínálja a felhasználóknak.

 

Hozamtérképezés NIR-szenzor segítségével

Egy CLAAS JAGUAR silózóval kombinálva a betakarított mennyiség és a NIR-szenzor által mért értékek szintén táblákként is kiértékelhetők. A szárazanyagtartalom mellett a DLG szervezet által már bevizsgált NIR-szenzor, lehetővé teszi az olyan összetevők dokumentálását, mint például keményítő, nyersfehérje, nyersrost, nyershamu, nyerszsír és cukortartalom. Ezen felül a TELEMATICS egy áttekinthető és a NIR szenzoros mérésnek köszönhetően rendkívül pontos hozamtérképeket hoz létre a helyspecifikus értékeléshez. Szükség esetén az adatok és a térképek ISOXML formátumba exportálhatók és továbbíthatók. Ezen felül dokumentálható a kijutatott adalékanyag mennyisége is, amelyet a NIR-szenzor mérései alapján állít be a gép.

 

A DLG szervezet által már vizsgált NIR-szenzorral és a TELEMATICS rendszerrel, már lehetséges a JAGUAR-ral is történő hozamtérképezés.

 

Automatikus adatátvitel akár munkagépek esetén is

Az új CLAAS API segítségével a TELEMATICS most számos ismert üzemgazdálkodási rendszerhez közvetlenül csatlakoztatható. Így a táblahatárok automatikusan átvihetők a TELEMATICS-ba, majd az automatikus dokumentációból származó adatok közvetlenül a megfelelő üzemgazdálkodási rendszerbe kerülnek. Az adatok kézi exportálása és importálása már nem szükséges, amely sok munka- és időmegtakarítást jelent.

A CLAAS TELEMATICS TONI funkciója továbbra is egyedi megoldás. Az ISOBUS csatlakozón keresztül a kapcsolt munkagépekből, például bálázókból vagy pótkocsikból származó adatok is dokumentálhatók és amennyiben szükséges ISOXML formátumban exportálhatóak.

Az Agritechnica 2019-es kiállításon bemutatott, valamint kitüntetést elnyert DataConnect rendszerrel lehetőségünk lesz a jövőben a John Deere, Case IH, Steyr és a New Holland hálózati felhőszolgáltatással (Cloud-to-Cloud kapcsolat) ellátott vegyes gépparkok megjelenítésére a TELEMATICS-ban.

A TELEMATICS számos CLAAS traktorban és betakarítógépben alapfelszereltség, az automata dokumentáció mellett a Remote Service szolgáltatás akár távdiagnosztikai támogatást is tud kínálni. Magában foglalja az esetleges hibák továbbítását az adott CLAAS értékesítési és szervizpartnernek, aki a távoli diagnosztizálás után időt megtakarítva egyből megrendelheti és kézbesítheti a megfelelő alkatrészt. A távoli szolgáltatás másik része a kötelező szervizeket kezelő karbantartási terv, mellyel gyorsabban és tökéletes időzítéssel lehet az adott karbantartást elvégezni, igazodva az ügyfélhez.

A TELEMATICS munkagépekkel történő munkák dokumentálására is képes, így egyszerűbbé téve a gazdálkodók, bérmunkát végzők napi munkáját. A DataConnect-tel a márkafüggetlen flottakezelés is lehetséges lesz a jövőben CLAAS, Case ICH, John Deere, New Holland és Steyr gépek esetén.

 

További információt a CLAAS gépeiről és megoldásairól az AXIÁL Kft. területileg illetékes kollégáitól kaphat!