fbpx

Keréksúlyszerelés kényelmesen, gyorsan, biztonságosan

Írta: Farkas Imre - 2020 június 24.

Aki nap, mint nap más-más szántóföldi munkát végez középnehéz vagy nehézuniverzális erőgépével, az tudja, hogy egy héten vagy akár hónapon belül hányszor kell le és felszerelni a hátsó kerekek nagyméretű pótsúlyait.

A mai erőgépek már akkora tömegű és átmérőjű súlyokkal rendelkeznek, hogy csak több segítővel lehet biztonságosan felemelni kézzel a súlyokat, de vannak olyan méretű változatok, amelyek daruval vagy targoncával emelhetők a helyükre. Ebben az esetben speciális eszköz hiánya miatt, a rögzítési helyre való igazítás, a forgatás, ill. a mozgatás a pozicionáláskor nehézkes, balesetveszélyes, illetve a súly felülete is többször megsérülhet.

 

Egyszerű, de mégis nagy segítséget nyújt az új keréksúly mozgató egység – fotó: https://www.radgewichte-montieren.de/

 

A Heidenreich Elektrotechnik & Elektromaschinenbau GmbH. egyszerű, de mégis sokat segítő eszközt fejlesztett, az egybe öntött keréksúlygyűrűk kényelmes és biztonságos fel- és leszereléséhez. A háromszög alakú egység lényegében három ponton, állítható, műanyag betétes szorítópofák segítségével, a súlygyűrű belső falának feszülve rögzíti azt. A háromszög alakú rögzítőegység egy csőtengelyes tartóra van felhúzva, és így biztosít lehetőséget az elforgatásra is. A három szorítóelem a különböző vastagságú és furatátmérőjű keréksúlygyűrűkhöz állítható, reteszelhető, és a műanyag elemeik megvédik a súly felületét a sérüléstől. A csőtengelyes tartó segítségével két módon mozgatható: erre a célra épített daruhorogra akasztható emelőkar segítségével, amelyre csapszeg furatos megoldással, gyorsan rögzíthető a csőtengelyes tartóval együtt a súlyrögzítő egység. Az emelőkar egy könnyen csatlakoztatható kerékpárral is kiegészíthető, így az egység használaton kívül, kényelmesen tárolható, és a tárolási helyre mozgatható.

 

Kétféle mozgatás lehetséges, vagy raklapemelő villával szerelt targonca vagy rakodó, illetve emelőhorgos műhelydaru – fotó: https://www.radgewichte-montieren.de/

 

A másik alkalmazási mód, amikor raklapemelő villával szerelt targoncával vagy homlokrakodóval mozgatják a keréksúly-szerelőt. Ilyenkor a hosszú emelőkarra nincs szükség, hanem a csőtengelyes tartó erre kialakított szerelvényébe kell szúrni a raklapemelő villa csúcsait, és így lehet mozgatni a megfelelő helyre a keréksúlyt a szerelő segédeszközzel.

Az új fejlesztésű műhelykiegészítővel egy személy egyedül is biztonságosan, kényelmesen és sokkal gyorsabban szerelheti le, illetve fel a hátsó keréksúlyokat, ahogy az eszköz fejlesztője, Jan Henning Heidenreich is fogalmazott „a keréksúlyszerelés korábban megszokott, veszélyes módja a múlté”.