fbpx

Robot, robot hátán – most a franciák mutattak be újabbat.

Írta: Farkas Imre - 2024 március 15.

Az idei SIVAL francia mezőgazdasági szakvásáron mutatták be az új francia mezőgazdasági rendeltetésű, autonóm szántóföldi robotot, a Toogo-t, amely a SIZA Robotics fejlesztése.

SIZA Robotics mérnökei elektromosan változtatható nyomtáv-beállítást fejlesztettek ki a Toogo szántóföldi robothoz. A nyomtáv különböző sorszélességekhez illeszthető 1,50-2,20 m tartományban. Ez lehetővé teszi a nyomtávolság csökkentését is, hogy megkönnyítse a robot szállítását. Mivel gyorsan beállítható a maximális nyomtáv, ez megkönnyíti a munkaeszközök rögzítését.

SIZA Toogo robot
Az idei SIVAL francia mezőgazdasági szakvásáron mutatták be az új francia mezőgazdasági autonóm szántóföldi robotot, a Toogo-t – fotó: https://siza-robotics.com/

A robot elején található kamera lehetővé teszi a munkaeszközök pontos beállítását. Ugyanazok az elektromos mérőműszer-beállító mechanizmusok biztosítják a munkaeszköz oldalirányú áthelyezését a sorban. Ez az áthelyezés – az elülső kamera által szolgáltatott információk alapján – szükségtelenné teszi a drága (kamerás) navigációs vagy kormányzási rendszert a sorközművelési feladat során.

A Toogo szabványos 2-es kategóriájú hárompontos felfüggesztést kínál, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját munkagépeiket használják talajműveléshez és vetéshez. Az emelőképesség meghaladja az 1400 kg-ot. A beépített elektromos kardántengely szolgálja ki a meghajtást igénylő munkagépeket. Ehhez hátul rendelkezésre áll egy elektromos hajtású, 540 percenkénti fordulatszámú TLT tengelycsonk.

A Toogo robot két akkumulátort használ, összesen 40 kWh teljesítménnyel. A SIZA Robotics szerint az akkumulátorok 7 év használat után is megtartják névleges kapacitásuk 80%-át. Gyorstöltővel 3 óra alatt 80%-ra tölthetők az akkumulátorok. A gyártó tájékoztatása szerint, a Toogo legfeljebb 12 órát dolgozik enyhén lejtős terepen (8%), 3,8 km/órás munkasebességgel.

A Toogo szántóföldi robot pneumatikus vetőgépekkel vagy mechanikus sorközművelő kapákkal és gyomfésűkkel használható.

SIZA Toogo robot
Valószínű hogy még a francia gazdák is sokkot kaptak, ha meghallották a 130 ezer eurós várható árát -fotó: https://siza-robotics.com/

Thibault Boutonnet, a SIZA Robotics alapítója és vezérigazgatója arra számít, hogy három éven belül kifejlesztik a robothoz, a saját sorközművelő kultivátort. „Ezeket érzékelőkkel látjuk el, amelyek információkat küldenek a robotnak. Viszont most a Toogo robotra koncentrálunk. Kis cég vagyunk, de mindannyian az új gazdálkodói generációból jöttünk” – mondta Thibault Boutonnet.

Boutonnet szerint a robot kompakt méretei – 3,80 m hossza és 75 cm-es szabad hasmagassága, illetve 1800 kg tömege miatt optimálisan tud manőverezni a terepen.” A precíz munkavégzés érdekében az RTK helymeghatározó rendszer centiméteres pontosságú navigációt garantál.”

Franciaországban már tesztelik a Toogo robot prototípusait. Az ára 130 000 €, ami jelenlegi árfolyamon átszámolva több mint 51 millió forint, mely tartalmazza az 5 év garanciát, a szervizelést és a karbantartást. A garancia a gép minden alkatrészére vonatkozik, beleértve a gumiabroncsokat és a csapágyakat is. A horrorisztikus árú SIZA Toogo robot 2026-ban lesz elérhető kereskedelmi forgalomban.