fbpx

MacDon-adapterek: nehéz terepen maximális aratási szélesség

Írta: - 2023 október 10. -Hirdetés

Agri CS: megérkeztek az Axial-Flow kombájnokra szabott MacDon vágóasztalok

A nyereséges évzáráshoz a jó kombájn-vágóasztal kiválasztása kulcskérdés egy gazdaságban. Adapterünkön múlik majd, hogy ami megtermett a táblán, az a legalacsonyabb szemveszteséggel kerüljön a gépbe. A megfelelő munkaszélesség pedig kezeskedik, hogy nagy teljesítményű kombájnunk tudását pénzzé tudjuk tenni, kiszolgálva annak „étvágyát”. A területteljesítmény kiaknázásában a csúcskategóriás kombájnoknak ősellenségét a mostoha terepviszonyok jelentették adapterek terén, lekorlátozva a munkaszélességet. Eddig – ezt már Süveges Sándor, az Agri CS Magyarország Kft. vevőszolgálati mérnöke teszi hozzá a történethez. A Case IH kombájnokhoz is megérkeztek a kanadai MacDon dedikált flexibilis hevederes adapterei, amelyek sebészi pontosságot és maximális teljesítményt biztosítanak akár a 48 cm-t megközelítő keresztirányú kopírozással és az oldalszárnyak független működésével.

A CNH csoport valamennyi kombájnjához elérhető speciális vágóasztalok előnyeiről és a lehetséges új fejlesztésekről kérdeztünk.

Egy MacDon flexibilis kombájn adapter a domboldalt is leborotválja – akár éjszaka is!

6 hengeres, 12,9 vagy 15,9 literes Common Rail dízelmotor, akár 634 LE csúcsteljesítmény, a legnagyobb kombájntípus esetében akár 15,1 méteres munkaszélességig bővíthető vágóasztal és egy tekintélyes, 14 400 literes magtartály. Önbizalmat sugárzó számok. Ha hozzávesszük a kíméletes szemleválasztást, a minimális mozgóalkatrész-számnak köszönhető alacsony alkatrészigényt (mindössze 8 szíj és 4 lánc található a gépekben) és a gyors kosárcserét, a terménytípusokhoz igazodva érthető okokból tették eddig is népszerűvé a legnagyobb Axial-Flow 8250-es és 9250-es Case IH kombájnokat.

Süveges Sándor, az Agri CS Magyarország Kft. vevőszolgálati mérnökét a cégnél a nagy teljesítményű betakarítógépek és traktorok üzemeltetési támogatásával kapcsolatban, demonstrációk igénylése kapcsán kereshetik a gazdálkodók. Többek között hangsúlyozza, hogy a műszaki tudás egy gépnél vágóasztal nélkül csak lehetőség. A teljesítmény ugyanis csak akkor használható ki, ha minél nagyobb adaptert tudunk a gépekhez csatolni, ennek viszont sokszor kerékkötője volt az egyenetlen felszín vagy a domboldalakkal tarkított táblastruktúra.

Ezen változtat a Case IH kombájnokhoz is elérhető, MacDon gyártmányú flexibilis vágóasztalok, amit most már a gyártó a 100%-ban CNH csoport gépeihez tervezve tesz elérhetővé társmárkázott kiadásban. De mit is jelent mindez pontosan?

„A vágóasztalok egyik előnye, hogy nem fix felfüggesztéssel, hanem az Acitve Float Systemnek nevezett aktív központi felfüggesztéssel készülnek, ami akár 48 cm keresztirányú kopírozásra teszi képessé a vágóasztalat. A flexibilis oldalszárnyakkal bármely magyar dombság vidékén maximális kapacitással dolgozhatunk kombájnjainkkal. A szinte centiméteres pontosságú talajkopírozást ezek az asztalokugyanis 9,1 m-15,2 m munkaszélesség között biztosítják.”

Süveges Sándor szerint a flexibilitás mellett jól látszott a szántóföldi bemutatók alkalmával az is, hogy a hevederes felhordó plusz tudása nem csak a prospektusokban érvényesül.

„Ennél az adapternél nincs olyan terménytömörítő hatás, mint amivel egy konzolcsigás rendszernél számolni kell. Ez normál körülmények között plusz teljesítményt jelent extra motorterhelés nélkül a kombájnnak, de kitolja a gép üzemidejét is, hiszen nincs konzolcsiga, amiben megszorulhatna az esti órákban nedvesebbé váló szalma. Ezzel az asztallal már nemcsak szóját vagy repcét tudunk tűpontosan betakarítani a táblákról, de a gabonanövények aratásához is hiánytalanul megfelel a tudása. A gazdának így nem kell több speciális adaptert vásárolnia, nincs átszereléssel töltött időveszteség. Kevesebb költség, több termény, ahogy a MacDon szlogenje is mondja.”

Néma csendben menti meg akár a fekvő gabonát is – ClearCut vágórendszer +25% vágófelülettel

A CNH-s kombájnokhoz elérhető MacDon asztalok több tekintetben növelték a FlexDraper adapterek tudását. Az asztalmélység 106 cm-ről 127 cm-re nőtt, ami 20%-os teljesítménytöbbletet eredményez, a nagy sebességű ClearCut vágórendszer hosszabb vágóélekkel, fejlesztett késgeometriával a vágóasztal felületét is negyedével kitolta. A vágás így csendesebb, mint a konzolcsigás gépeknél, elmarad a morajlás, ami ott megszokott.

„A vágóasztal csendesebben siklik a táblán, és ez akkor sem változik, ha például megdőlt az állomány. Az idei évben sajnos több helyen kipróbálhattuk, mennyit képes menteni a gép megdőlt gabonában, gond nélkül megbirkózott vele. Szinte a talajig leborotvált mindent, így akinek fontos, hogy minél több szalma képződjön, annak is jó választás. A terményminőségre se lehet panasz, a rendszer ugyanis a terményt kalásszal befelé húzza be, a teljesen talajközeli szemek sem maradnak ki.”

A pontos talajkövetés hosszú élettartammal társul: kiváló alapanyag-minőség

Az Axial-Flow kombájnokhoz márkázottan elérhető MacDon adapterek ráadásul nemcsak pontosak, de hosszú élettartamra is tervezték valamennyi alkatrészüket. A talajkopírozó hatást biztosító ContourMax kerekeket 4 ponton függesztették az adapterhez, a motolla ellenálló inox acél, de a tányérok és az oldalburkolatok is megerősített anyagokkal készülnek. Az élettartam növelését célozza a flexibilis vágóasztaloknál a leegyszerűsített kezelhetőség is: a flexibilis oldalszárnyak és a heveder beállításait észszerűen jelölik, az orsóhajtás láncfeszítője könnyen hozzáférhető, az oldalsó szalagok sebessége a fülkéből állítható, ahogy a flexibilis és a fix vágóasztal mód között is egyetlen kar segítségével válthat a kezelő.

„Számtalan okos beállítási lehetőség teszi egyszerűbbé a MacDon vágóasztalok használatát, a hevedernél is több fokozat közül választhatunk, a sebesség így a terményáramhoz igazítható, amire más vágóasztaloknál nincs lehetőség.”

A FlexDraper FD2 típusú flexibilis adapterek a következő munkaszélességekben érhetőek el az Axial-Flow Case IH kombájnokhoz:

  • 9,1 m / 30’’; egyoldali kaszameghajtású kivitelben 3701 kg
  • 10,6 m / 35’’; egyoldali kaszameghajtású kivitelben 2900 kg, kétoldali meghajtás esetén 3985 kg
  • 12,5 m / 41’’; kétoldali kaszameghajtással 4328 kg
  • 13,7 m / 45’’; kétoldali kaszameghajtással 4635 kg
  • 15,2 m / 50’’; kétoldali kaszameghajtással 4853 kg

A tervek szerint a MacDon a jövőben tovább dolgozik immár a Case IH-val közösen új, még hatékonyabb vágóasztaltípusok kialakításán. A minél jobb minőségű (és flexibilis asztalnak köszönhetően rossz körülmények között nagyobb mennyiségű) betakarított termény a lehető legkisebb szemveszteséggel ugyanis a Case IH-nak a piacra lépés óta kiemelt célkitűzés, amit a fenntarthatósági célok miatt még fontosabbnak tartanak a gépgyártó csoportnál. „A hatékonyság itt azt jelenti, hogy optimális motorterhelés mellett takaríthatjuk be – minél jobb minőségben és mennyiségben – valamennyi terményünket. A kisebb fogyasztás pedig nemcsak a gazdának, a lecsökkentett kibocsájtáson keresztül a környezetünknek is nyereség” – emeli ki Süveges Sándor.

Talajkövető, nagy szélességű flexibilis vágóasztalokkal aknázná ki Axial-Flow kombájnja teljesítményét? Válassza a gépekhez készült MacDon adaptereket az AGRI CS Magyarországtól ! www.agrics.hu