fbpx

Drónok a hurrikánok ellen

Írta: Szerkesztőség - 2023 július 15.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) idén először alkalmaz távolról irányított repülőgépet és hajót a hurrikánszezonban. A drónok a hurrikánokba berepülve szerzik majd meg a szükséges adatokat, amelyekkel emberéleteket menthetnek – számolt be róla az itbusiness.hu

menekültek
Az Ian hurrikán után megmenekült emberek sétálnak a romok között 2022. szeptemberében

A minél pontosabb hurrikán-előrejelzés készítéséhez a lehető legfrissebb és legpontosabb adatok szükségesek, ebben pedig a legújabb technológiás drónok segítenek, a levegőben és vízen egyaránt. Ezek a távvezérléssel működő járművek begyűjtik a kellő adatokat a légkör és az óceán különböző szintjein, amik nélkülözhetetlen szerepet játszanak a viharok kialakulásának és erősödésének felderítésében.

Az új hurrikánelemző és előrejelző rendszert – Hurricane Analysis and Forecast System (HAFS) – a NOAA Tengeri és Légköri Tanulmányok Intézete, a NOAA Nemzeti Meteorológiai Szolgálat Környezeti Előrejelző Központja, a NOAA Atlanti Óceanográfiai és Meteorológiai Laboratóriuma, illetve a Miami Egyetem közösen fejlesztette ki, ezt követően tesztelték és értékelték. A modell az idei évben kerül bevetésre.

A „hurrikánvadász” repülőgép

A NOAA WP-3D Orion turboprop típusú repülőgépét érzékkelőkkel szerelték fel, és az ezzel megszerzett információkkal és a távvezérelt drónok adataival együtt elemezve a tudósok pontosabb képet kapnak a hurrikánokat mozgató erőkről. A várhatóan pontos értesítések hatására lehetőség adódik időben felkészülni egy esetleges hurrikánra a lakosságnak szintúgy, mint a helyi és állami szervezeteknek, valamint az önkormányzatoknak. A hurrikán-előrejelzések remélhetőleg megvédik a térségben tartózkodó emberek életét, tulajdonaikat és a mezőgazdaságot.

Kisméretű, személyzet nélküli repülőgép-rendszerek

Tavaly szeptemberben nagy előrelépést ért el az Andruil által gyártott Altius 600 többcélú drón, ugyanis sikerült az Ian hurrikán szemébe (azaz közepébe) berepülni vele. Az Altius 600 ugyancsak idén kerülhet tesztelésre majd bevezetésre, az adatok gyűjtéséhez az orrában robbanóanyag helyett érzékelőkkel van ellátva. A gépről új, könnyű StreamSonde szondákat fognak ledobni, amik alig 15 grammot nyomnak és elsődleges feladatuk a légáramlatok feltérképezése lesz. Szükség szerint egyszerre több szondát is bedobnak a hurrikán tölcsérébe, ahol a páratartalmat, a hőmérsékletet, valamint a légnyomást is mérni tudják majd.

repülő
Az Altius 600 tavaly szeptemberben berepült az Ian hurrikán közepébe

Továbbá a Black Swift Technologies cég SO távolról vezérelt gépeit idén tavasszal tesztelték, a sikeres tesztek után pedig alkalmazni is fogják őket. Az eddigieknél kisebb és könnyebb repülőgép valós időben képes mérni és továbbítani a légnyomást, a hőmérsékletet és a páratartalmat. A teszteket a NOAA Repülőgép-műveleti Központja végezte.

drón
A Blackswift SO a NOAA által eddig használt legkisebb és legkönnyebb repülő

Óceánfelszíni és felszín alatti legénység nélküli rendszerek

A NOAA és a Saildrone már harmadik éve telepítik a Saildronokat. Napelemmel is felszerelt és a szél energiáját kihasználva mozgó kisméretű, narancssárga színű hajókat idén nyáron a tervek szerint már 12 példányban fogják használni.

hajó
Nemcsak a levegőben, a vizeken is bevetik a távvezérelt gépeket, a Saildrone már harmadik éve segíti a tudósok munkáját

A kishajók az Atlanti-óceánon, a Karib-tenger és a Mexikói-öböl térségében fognak tevékenykedni: a tenger és a vízfelszín feletti légréteg hőmérsékletét, a páratartalmat, a légnyomást, a víz sótartalmát, a szélirányt és a sebességét, illetve a hullámmagasságot mérik, valamint a begyűjtött információkat visszaküldik a NOAA szervereire.

Suba-Mérai Fruzsina

Forrás: https://itbusiness.hu/technology/gadget/dronok-vadasznak-a-hurrikanokra/