fbpx

A robotika és a fedélzeti elektronika újdonságai

Írta: Gépmax-2022/VI. lapszám cikke - 2023 január 09.

A százéves párizsi SIMA szakkiállítás termékverseny pályázatán, a „Robotika és Fedélzeti elektronika” kategóriában hét innováció pályázott.

AMAZONE okostelefonos alkalmazás: „MySprayer”

Egy alkalmazás a permetezőgépek használatának megkönnyítésére, különösen azoknál, akik nem rendelkeznek sok automatikus funkcióval. Az alkalmazás, amely Bluetooth-on keresztül csatlakozik a géphez, további funkciókat kínál a permetezőgép előkészítésének és használatának segítésére (töltöttségi riasztás, mennyiségek kiszámítása, a fúvókanyílások távvezérlése az ellenőrzéshez), ugyanakkor a használathoz memóriasegédként is szolgál, pl. megjeleníti az öblítés során használt szelepek helyzetét, magyarázatot ad a hibaüzenetekre. All-in-one alkalmazásként korlátozza a hibákat azáltal, hogy mindig kéznél van a megfelelő információ, valamint praktikus és okos funkciókkal rendelkezik.

AMAZONE MySprayer
AMAZONE MySprayer okostelefonos alkalmazás

AMAZONE permetezőgép UX SmartSprayer beépített érzékelőkkel

AMAZONE UX SmartSprayer: nagy pontosságú, célzott permetezés fedélzeti érzékelőkkel a „zöld a zöldön” érzékeléshez. Három specialista egyesítette tudását az UX SmartSprayer megtervezéséhez:

  • a BOSCH az érzékelési és képfeldolgozási részhez;
  • a BASF/xarvio a kijuttatás előtti alkalmazási tanácsadási részhez és a visszajelzési adatok feldolgozásához, hogy segítse a felhasználót a beavatkozással kapcsolatos döntésében;
  • az AMAZONE az érzékelőtámogató és a kijuttatási részhez.

A Bosch kamera a képelemzésnek, a fedélzeti világításnak köszönhetően valós időben, minden körülmények között felismeri a gyomokat. A xarvio agronómiai döntési motor a növényállomány, a gyomok és az időjárási körülmények figyelembevételével dönt a kezelésről. A xarvio Fieldmanager továbbítja a feladatot a SmartSprayer-nek. Az AMAZONE 25 cm-es osztással elhelyezett PWFM fúvókahordozókkal biztosítja a pontos, célzott permetezést, a permetezett terület méretének csökkentése érdekében 40°-os SpotFan fúvókákkal felszerelve. A ContourControl keretvezérlés a SwingStop Plus-szal párosulva optimális pozíciót biztosít. Az UX SmartSprayer-t három éven keresztül tesztelték Németországban, és a növényvédő szerek használatában a körülményektől függően akár 70%-os csökkenést is mutat. Kukoricán, cukorrépán és szóján működik, és előkészítés alatt áll más növények, például repce, illetve napraforgó esetében.

AMAZONE GPS-ScenarioControl Terminál szoftver

Szoftver az AMAZONE Amatron 4 terminálhoz az összetett kapcsolási folyamatok automatizálásához. Ez a szoftver lehetőséget nyújt a gép terepen történő használatához szükséges műveletsorozat és a földrajzi pozíciók rögzítésére. A forgatókönyv ezután a későbbi műveletek alkalmával lejátszható, és a gép funkciói automatikusan vezérelhetők. A szoftver számos előnnyel jár:

  • Az alkalmazások pontosságának növelése az automatizálás révén.
  • A lehetséges kezelési hibák csökkentése.
  • Könnyű kezelhetőség egy új üzemeltető számára (kevesebb stressz).
  • Könnyű információátvitel a járművezető és a terménykezelő között.
  • Időmegtakarítás és hatékonyság a munka elvégzése során (kiindulási pont, haladási irány).

Ez a szoftver az Amatron 4 és az Amatron Twin App segítségével is vezérelhető.

AMAZONE GPS-ScenarioControl Terminál
AMAZONE GPS-ScenarioControl Terminál

ECOROBOTIX ARA növényenkénti permetezőgép

Az Ecorobotix kínálja az ultraprecíz ARA intelligens permetezőgépet, amely mesterséges intelligencián alapuló, növényenkénti célzási technológiát alkalmaz. Akár 7 km/h sebességgel, 6×6 cm-es pontossággal permetezi a területet. Az ARA intelligens permetezőgép praktikus megoldás a környezetvédelmi előírások betartására, miközben javítja a gazdaságok jövedelmezőségét. Lehetővé teszi, hogy akár 95%-kal csökkentse a szerfelhasználást, miközben a terméshozam változatlan marad.

Jelenleg összesen 13 gyomirtó, gombaölő vagy rovarölő szeres kezelés áll rendelkezésre, sorközök és zöldségnövények, például cukorrépa, bab, hagyma, saláta, spenót, repce, kukorica, valamint gyep-, illetve gyepszőnyeg számára. A 2014-ben alapított, svájci székhelyű Ecorobotix SA a legmodernebb mesterséges intelligencia technológiát használja fel a fenntarthatóbb, ökologikusabb és gazdaságosabb mezőgazdaság irányába történő változás előmozdítására.

JOHN DEERE SPOT-ON GYOMIRTÁS SEE & SPRAY™ UNIVERSAL Valós idejű gyomfelismerés

A Spot-On Weeding kombinálja a valós idejű gyomfelismerést a soron belüli eszközvezetéssel, így lehetővé teszi a pontosan célzott foltpermetezést és a precíziós mechanikus gyomirtást.

KRONE & LEMKEN COMBINED POWERS Az autonóm mezőgazdasági jármű

A KRONE & LEMKEN több mint 350 éves együttes know-how-val rendelkezik szakterületükön. Termékválasztékukban (takarmánybetakarítás, talajművelés, vetés, növényvédelem) tökéletesen kiegészítik egymást. Az általuk létrehozott Combined Powers az egyetlen olyan autonóm mezőgazdasági jármű a piacon, amely saját intelligenciával rendelkezik, és tökéletes szinergiában működik eszközeivel. Kombinált technológiai csomaggal lehetővé teszi, hogy a legjobb döntéseket hozza a munka állandó minőségének fenntartása érdekében, teljes biztonságban.

TRELLEBORG TMS Adaptív gumiabroncs-kezelő rendszer

Az új Trelleborg ATMS az érzékelői segítségével képes a gumiabroncs működési állapotát érzékelni, valós időben megismerve a terhelést, a nyomást és a hőmérsékletet. A valós idejű adatok a gumiabroncs és a traktor munkakörülményei részéről lehetővé teszik a rendszerek számára, hogy teljes mértékben optimalizálják a traktor konfigurációját, és jelezzék a legmegfelelőbb nyomást, növelve ezzel az üzemeltetés hatékonyságát.

Fodor Mihály