fbpx

Az intelligens permetezés – ha helyesen alkalmazzák – költségmegtakarítást eredményez

Írta: GÉPmax-2022/IV. lapszám cikke - 2022 július 29.

Napjaink növényvédőszerárai mellett már egyre magasabb költség gyomirtás alkalmával kezelni az egész tábla teljes felületét. Nem meglepő, hogy újabb és újabb fejlesztések kerülnek piacra, amelyekkel herbicidkijuttatásunkat célzottan tudjuk végezni. A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok területén június 16-án bemutatott helyspecifikus, intelligens permetezés az egyik garantáltan megtérülő módozata a költségtakarékos növényvédelemnek.

CSINÁLJUK OKOSBAN, AVAGY MIT TUD A BOSCH BASF SMARTSPRAYER?

A növénytáblát pásztázó szenzorok érzékelését, a Bosch mesterséges intelligenciáját, valamint a BASF xarvio® Digital Farming Solutions agronómiai intelligenciáját kombinálták össze a fejlesztők. Az eredmény pedig egy intelligens permetezési technológia, amely felismeri a gyom- és kultúrnövényt, megkülönbözteti őket egymástól, így a herbicidkijuttatásunkat célzottan tudjuk végezni.

A SmartSprayer magyarországi szántóföldi körülmények közötti adaptálására vállalkozott a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok. Először napraforgóban, majd 2-3 leveles kukoricában egy Amazone UX 5201 SmartSprayer permetező munkavégzésénél saját szemünkkel győződhettünk meg a helyspecifikus növényvédelem valódi jelentéséről, és sikerült jelentős megtakarítást is bemutatni.

Precíziós permetező
A BASF technológiájából már ismert xarvio® pontos képet alkot a tábláról, a kultúrnövényről és a gyomokról

MIÉRT KEZELJÜK AZ EGÉSZ TERÜLETET, HA CSAK NÉHÁNY FOLTBAN SZÜKSÉGES?

Az intelligens permetezés – ha helyesen alkalmazzák – költségmegtakarítást eredményez. A mezőhegyesi rendezvényen – természetesen csak vizet kijuttatva – a kukoricatábla gyomviszonyaihoz igazítva, egy forduló alatt a kijuttatott permetlé mennyiségében több mint 50%-os csökkenés volt mérhető, de a megtakarítás természetesen az adott tábla gyomterhelésétől függően eltérő lehet. Mi a technológia alapja? A BASF technológiájából már ismert xarvio® pontos képet alkot a tábláról, a kultúrnövényről és a gyomokról. Az intelligens képfeldolgozó algoritmusok valós időben elemzik a képeket, a program meghatározza az ideális időzítést, a tankkeveréket, annak pontos adagolását, majd a permetező fúvókái aktiválódnak, és a célzott kijuttatás elindul. Szemmel láthatóan mindig csak ott és annyit juttatott ki a fúvóka, ahol és ameddig az indokolt volt.

Precíziós permetező
A jövőbe mutató okospermetezés növeli a hatékonyságot, csökkenti a költséget

A bemutatón azonban kihangsúlyozták: bár a költségekre vagyunk talán a legérzékenyebbek, arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a technológia a növényállapot felmérésében és a posztemergens gyomirtásban is segítségünkre lehet. Sőt, technikailag az éjszakai növényvédelem bevezetésére is lehetőséget ad(na), a kevesebb kijuttatott hatóanyaggal (és vízzel) pedig nemcsak pénztárcánkat, de környezetünket is kíméljük, ráadásul a küszöbön álló Green Deal által előírt csökkentési ráta teljesítéséhez ez is jelentősen hozzájárulhat.

Sándor Ildikó