fbpx

Két új típussal bővült felfelé az Amazone UX permetezőgépcsalád

Írta: Farkas Imre - 2021 augusztus 28.

Amazone UX Super vontatott szántóföldi permetezőgép 9000 literig terjedő tényleges tartálytérfogattal és 42 m munkaszélességgel.

 

Az Amazone a 8000 l tényleges tartálytérfogatú UX 7601 Super és a 9000 l tényleges tartálytérfogatú UX 8601 Super csúcsteljesítményű típussal bővíti az UX vontatott szántóföldi permetezőgép családot. Az Amazone gépek kompakt kialakítását következetesen továbbvivő új modellek a 9000 literig terjedő tartálytérfogatot és 42 méter szórókeret-munkaszélességet az egytengelyes szántóföldi permetezőgép fordulékonyságával és nagy stabilitásával egyesítik. A teljesen új vázszerkezetnek köszönhetően az új modellek kitöltik az eddigi legnagyobb egytengelyes, 6200 literes Amazone szántóföldi permetezőgép és a 11 200 literes tandem permetezőgép közötti rést. Az időtálló növényvédelmet szolgáló innovatív Amazone technológiákkal felvértezett gépek a legmagasabb precizitást, ütőerőt és gazdaságosságot képviselik.

 

amazone ux permetező
Az Amazone gépek kompakt kialakítását következetesen továbbvivő új UX 7601 Super és UX 8601 Super

 

Maximális tartálytérfogat a legkompaktabb és legfordulékonyabb formában

Az UX 7601 Super és UX 8601 újonnan kifejlesztett váza folyamatos egységet alkot a tengely és közvetlenül az alapfelszereltség részét képező alsó bekötés között. Az előrefelé lejtős formájú váznak köszönhetően a szántóföldi permetezőgép súlyeloszlása ideális. Ezáltal optimálisan kihasználható a megengedett függőleges terhelés és tengelyterhelés. A súlypont az új vázkoncepciónál különösen alacsonyan található. Ez nagy stabilitást garantál lejtőn és kanyarodáskor. A váz egyidejűleg nagy szabadmagassággal rendelkezik. Az opcionális alvázburkolat védi a magas és érzékeny növényállományokat. További előny: Az egy darabból álló, külön vonórúd nélküli váznak köszönhetően az új UX Super gépek jellemzője a viszonylag csekély saját tömeg és a nagy hasznos terhelés.

A keskeny, a váz bal és jobb oldalán elhelyezett öblítővíztartályokkal kialakított permetlétartály hozzájárul a biztonságos menettulajdonságokhoz, különösen részben töltött permetlé-tartály esetében. A polietilénből készült tartály további előnye a lekerekített forma és a különösen sima belső és külső fal, amelyek összességében egyszerűvé teszik a tisztítást. Az átgondolt geometriának köszönhetően teljesen elhagyhatók a zavaró, rosszul tisztítható hullámtörőlemezek.

 

4-szeresen csillapított Super L3 szórókeret most 42 méter munkaszélességig

Magasabb igények esetén mindkét új UX géphez rendelkezésre áll 39, 40 vagy 42 m munkaszélességű Super L3 szórókeret. Fontos: A 12, 24 és 33 méternél található nyitási pontoknak és az opcionális, külső kerettagokon lévő munkaszélesség-csökkentő csuklóknak köszönhetően a Super L3 szórókeret maximális rugalmasságot kínál a csökkentett munkaszélességben történő használathoz. További nagy előny az egyoldali behajthatóság a belső kerettagig, akadályok mellett történő elhaladás esetére.

A profilos kialakítású, egyszerre nagyon stabil és könnyű kerettagok és a hidraulikusan előfeszített csuklók a teljesen alumíniumból készült külső kerettagokon különösen nyugodt szórókeret-viselkedést biztosít. Ezenkívül az új, 39–42 m munkaszélességű Super L3 szórókeret-változatok alapfelszereltségének részét képezi az aktív ContourControl szórókeret-vezetés és a SwingStop aktív horizontális csillapítás.

Külön kiemelendő, hogy az átgondolt nyitásnak köszönhetően a szórókeret szállítási helyzetben a fentiek ellenére kis helyet foglal, és nem lóg túl a permetezőgép elején. A behajtott Super L szórókeret biztonságosan ül és rugózik egy támaszon. Emiatt az Amazone esetében nem kell számolni a szállítások során gyakran előforduló károkkal. A két új UX, a 7601-es és 8601-es típus a Super L2 és Super L3 szórókeret kisebb munkaszélességű változatával is kapható.

 

amazone ux permetező
Az új modellek kitöltik az eddigi legnagyobb egytengelyes, 6200 literes Amazone szántóföldi permetezőgép és a 11 200 literes tandem permetezőgép közötti rést

 

Nagy teljesítményű szivattyúk kompromisszumok nélkül

A nagy tartálytérfogat mellett kiemelkedő keverőteljesítményt két nagy teljesítményű dugattyús membránszivattyú biztosítja 250 l/perc (permetezőszivattyú) és 350 l/perc térfogatárammal (keverőszivattyú). A dugattyús membránszivattyú nagyon megbízható műszaki megoldásai a permetezőnyomástól független, egyenletesen magas szállítási teljesítményt tesznek lehetővé. A keverőteljesítmény és kiszórási mennyiség még nagy rendszernyomásnál is mindig változatlanul magas. Továbbá a dugattyús membránszivattyúk önfelszívók, ezáltal a teljes permetlékör nagyon egyszerűen, rövid csőhosszokkal lett kialakítva. Ez nagyban hozzájárul a gyors és alapos tisztításhoz. Az újonnan kifejlesztett szivattyúgeneráció ezenkívül nagyobb dugattyúátmérővel rendelkezik, ezáltal kisebb a membránok mechanikus terhelése. Ez hosszú élettartamot garantál minimális karbantartási ráfordítással.

A permetező- és a keverőszivattyú meghajtása kívánság szerint történhet kardántengellyel vagy hidraulikusan. Nagyon hasznos részlet: Az ISOBUS-kezelésbe teljesen integrált hidraulikus szivattyúhajtás üzemi állapottól függően teljesen automatikusan szabályozza a szükséges szivattyú-fordulatszámot.

 

amazone ux permetező
A 9000 literig terjedő tartálytérfogatot és 42 méter szórókeret-munkaszélességet az egytengelyes szántóföldi permetezőgép fordulékonyságával és nagy stabilitásával egyesíti

 

A lehető legkényelmesebb kezelés a SmartCenterben

A hatalmas területteljesítmény mellett a két új UX Super modellnél a vezető tehermentesítése áll a középpontban. A jármű bal oldalán levő burkolat alatt, biztosan védett helyen található a SmartCenter beállítóközpont a teljes kezelőarmatúrával együtt. Ezenkívül itt helyezték el a 60 l térfogatú vegyszer-bekeverő tartályt is. A SmartCenter minden igényhez ideális megoldást kínál: A teljesen kézzel kezelhető Standard csomag mellett elérhető az átgondoltan egyszerű Comfort csomag a 3.0-s Twin Terminal kezelőegységgel. Ez magában foglalja a szívó és nyomó feltöltés automatikus leállítását, az autodinamikus, töltöttségi szinttől függő keverőmű-szabályzást és a távvezérelt tisztítóprogramokat. A Comfort plus csomag maximális kényelmet nyújt az érintőképernyős kezelőegységgel, a gép teljesen automatikus feltöltési és tisztítási folyamatokkal történő kezeléséhez.

 

Maximális teljesítmény a High Flow+ révén

Az UX 7601 Super és UX 8601 Super opcionálisan HighFlow+ rendszerrel szerelhető fel, amely nagyon nagy munkaszélességeknél és egyidejűleg nagy munkasebességeknél is hatékony permetezést garantál, kellő mennyiség kijuttatásával. Az intelligens szabályozástechnika lehetővé teszi, hogy mindkét szivattyú használható legyen a permetezéshez, és ugyanakkor a keverőszerkezet is magas teljesítményen dolgozzon, hogy homogén permetlé álljon rendelkezésre. A tisztítási folyamatok a HighFlow+ rendszer valamennyi elemére kiterjednek.

 

Forrás és fotók: Amazonen-Werke Kft.