fbpx

Cenio – új szántóföldi kultivátor az Amazone-tól (videótartalom)

Írta: Szerkesztőség - 2019 december 19.

Az idei AGRITECHNICA kiállításon Cenio néven új 3-gerendelyes kompakt kultivátort vezetett be a piacra az Amazone.

A Cenius mellé a Cenio modellel bővítette kultivátorprogramját a függesztett kategória felé. A Cenio 3 m, 3,5 m és 4 m-es munkaszélességekkel, merev kivitelben érhető el, 105 – 190 LE közötti teljesítményigénnyel. Robusztus kialakítású kerete ellenére alacsony emelőerőt igényel.

A Cenio-val, a függesztett kategóriában bővítette szántóföldi kultivátor kínálatát az Amazone – fotó: amazone.de

A Cenio univerzálisan használható sekély tarlóhántáshoz, közepes mélységben keverő, és alapműveléshez, 5 és 25 cm munkamélység között. A kultivátor, a két különböző magasságú felső csatlakozási pontnak és a befelé vagy kifelé hajthatók 3-as kategóriájú, alsó függesztőkar csatlakozási csapoknak köszönhetően, könnyen felkapcsolható a 3-as és a 3N kategóriájú hárompont függesztéssel rendelkező traktorokhoz.

A 30 cm-es osztástávolságával a Cenio nagy mennyiségű tarlómaradvány esetén is eltömődésmentesen dolgozik, és a szerves anyagokat hatékonyan keveri be a talajba. A Cenio Special változatban a kultivátor nyírócsapos túlterhelés biztosítással van felszerelve. A Cenio Super esetében a túlterhelés elleni védelem egy új tervezésű automatikus biztosításból áll, 450 kg-os kioldóerővel. Száraz és kötött talajkörülmények között is jól tartja a munkamélységet.

Opcionálisan csipkézett, 410 mm-es átmérőjű, homorú beforgató-egyengető tárcsák is elérhetők – fotó: amazone.de

A Cenio kapái a Ceniusról ismert kapaszárral rendelkeznek, melyek speciális kialakítása révén rendkívül könnyen húzható és üzemanyagtakarékos. A talajt, a kapatest csúcsánál óvatosan megemeli, de csak a terelőlemezeknél megy át éles állásszögbe. Az ilyen kialakítású kapaszár jól segíti a tarlómaradványok bekeverését. Művelőelemként a Cenius összes ismert kapaváltozata elérhető a Cenio-hoz is. A sekély tarlóhántáshoz 350 mm-es C-Mix szárnyas kapa, míg az alaptalaj-műveléshez 25 cm-es munkamélységével, a 80 mm-es C-Mix kapa használható. Ezen kívül a komfortos C-Mix-Clip kapatest-gyorscserélőrendszer is elérhető a Ceniohoz.

A csoroszlyasor munkamélysége mechanikusan a gépen, vagy opcionálisan hidraulikusan a traktor vezetőfülkéjéből állítható be. A traktorost, egy jól leolvasható skála segíti a tájékozódásban, így gyorsan és kényelmesen reagálhat a különböző helyzetekre.
A talaj egyengetéséhez a csoroszlyák mögött opcionálisan rugós simító-egyengetők állnak rendelkezésre, melyek a rugós felfüggesztésnek köszönhetően optimálisan a talajhoz illeszkednek és kikerülik az akadályokat is. Nagy mennyiségű tarlómaradvánnyal borított talajokon való munkavégzés esetén opcionálisan finoman csipkézett, 410 mm-es átmérőjű, homorú beforgató-egyengető tárcsák is elérhetők. Az egyengetési egység művelési mélységének beállítása egyszerűen elvégezhető a gép jobb és bal oldalán található furatos-csapos állító lemezzel, vagy automatikusan, a kultivátor munkamélységének változtatásával.

A visszatömörítéshez a felhasználó 10 különböző típus közül választhatja ki az ideális hengert. A hengerek a jól bevált gyorscserélő-rendszer segítségével vannak a szorítókengyelen keresztül összekötve a kultivátorral, így az erősen változó talajokon gyorsan cserélhetők. A különleges felszereltséghez különféle kaparórendszerek tartoznak.

A Cenio opcionálisan a GreenDrill 200 univerzális ráépített vetőgéppel is felszerelhető.