fbpx

Ki érti ezt?: tovább javul a hangulat Európában

Írta: Kohout Zoltán - 2020 november 26.

Valami markáns fordulat érezhető az európai mezőgazdaságigép-ipar és kereskedelem köreiben.

 

Az a 8 közben már 14

Az európai mezőgazdasági gépipar általános üzleti klímaindexe tovább nőtt: az októberi 8 után most 15 ponttal. Mint nemrég laptársunk beszámolt róla, az Európai Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetségének (CEMA) mérései szerint 2019 közepe óta először érte el a pozitív tartományt októberben (+8), novemberben pedig az index már +14 ponton van. Ráadásul ez most elsősorban a jelenlegi üzletági értékelések javulásának az eredménye, és további jó hír, hogy a felmérés résztvevőinek csak 15 százaléka látja borúsan jelenlegi üzleti tevékenységét.

 

 

Árnyaltan a legmagasabb

A felmérés csaknem arra utal a CEMA szerint, hogy a Covid-19-járvány miatt bevezetett korlátozások már alig hatnak. Ezenkívül a következő hónapokra már biztosított a magas forgalom. A megrendelések volumene arra utal, hogy arról a mostani időszakban mért érték a legmagasabb, amit a felmérésben regisztráltak. Igaz ugyanakkor, hogy a legtöbb vállalat már nem számít a beérkező megrendelések további növekedésére. Árnyalja a képet emellett, hogy a két szegmensben (legelő, kertészet, települési-kommunális gépek, eszközök piaca) továbbra sincs elmozdulása az év eleje óta tartó negatív menetből.

 

 

Mindemellett az is a teljes képhez tartozik, hogy miközben a főbb piacok esetében (Francia-, Német- és Olaszország) a bizalmi szintje stabilan kedvező, számos kelet-európai piac és a britek várakozásai negatívabbak.