fbpx

Több újdonság is bemutatkozott az AgroMaszk Show-n

Írta: Gépmax.hu - Hirdetés - 2020 december 21.

Az AgroMax Kft. Kunszentmiklóson tartott szántóföldi gépbemutatót: az AgroMaszk Show-n a Case IH erőgépek és a Pöttinger munkaeszközök mellett az érdeklődők Strautmann szervestrágya-szóró pótkocsit is láthattak munka közben. Bemutatkozott továbbá a MAZZOTTI önjáró permetezőgép is.

 

A STRAUTMANN TRÁGYASZÓRÓ MUNKÁJÁT ELLENŐRIZNI CSAK TÁVOLRÓL ÉRDEMES

Az AgroMax Kft. Kunszentmiklóson megtartotta őszi szántóföldi gépbemutatóját. Az AgroMaszk Show-n elsőként a Case IH Maxxum 145 CVX és a Strautmann MS 901 szervestrágya-szóró gépkapcsolata mutatkozott be munkaközben közben a szép számban ellátogatott gazdálkodó előtt.

A Case IH Maxxum legújabb szériája 2017-ben mutatkozott be három változatban: Maxxum, Maxxum Multicontroller és Maxxum CVX. A széria jellemzői a nagy teljesítmény és a kompakt méret, ami hozzájárul az ideális kormányozhatósághoz – ismertette Várkonyi Bence. A trágyaszórót húzó Maxxum CVX fokozatmentes sebességváltóval szerelt, ami komfortosabbá teszi a munkát.

 

Az MS 901-es pótkocsi szórástávolsága a 26 métert is elérheti, s a szerves trágyát teljes szélességben egyenletesen teríttette a bemutatón
Az MS 901-es pótkocsi szórástávolsága a 26 métert is elérheti, s a szerves trágyát teljes szélességben egyenletesen teríttette a bemutatón

A TERRADISC rövidtárcsát a nagy területen történő tarlóhántásra és általános magágyelőkészítésre fejlesztette ki a Pöttinger
A TERRADISC rövidtárcsát a nagy területen történő tarlóhántásra és általános magágyelőkészítésre fejlesztette ki a Pöttinger

 

Az AgroMax Kft. termékpalettája immár kiegészült a Strautmann munkagépekkel is. A bemutatón a 9 tonna össztömegű MS 901-t láthatták a gazdák munka közben. A röpítőtányéros, univerzális trágyaszóró pótkocsival nemcsak szerves trágyát, hanem például mésziszapot vagy komposztot is kijuttathatunk. A robusztus felépítésű MS 901 teljesítményigénye mindössze 70 lóerő. A dolgozó trágyakijuttató távolodása után a gazdálkodók láthatták, hogy tökéletesen egyenletes szórásképet hagyott maga után: természetesen tisztes távolságot hagy-va a gépkapcsolat mögött, hiszen az MS 901 szórástávolsága 24-26 méter. Opcionálisan minden szóróműhöz rendelhető hidraulikus torlaszfal, ami precízebb kiadagolást biztosít még az aprószemcsés rakomány kiszórása esetén is.

Az Strautmann MS 901-es kijuttató pótkocsi komplett elektrohidraulikus vezérléssel szerelt: a vezetőfülkében elhelyezett monitoron keresztül végezhetjük el a beállítást, működtethetjük a pótkocsit, illetve ellenőrizhetjük a megfelelő üzemelést.

 

A TALAJMEGMUNKÁLÁS MINDENESÉT A GAZDASÁGOS CASE IH PUMA HÚZTA

A 6 m munkaszélességű Pöttinger TERRADISC rövidtárcsát egy 175 lóerős Case IH Puma CVX húzta a bemutatón. A Puma továbbfejlesztése során a tervezők a még nagyobb kényelemre, üzemanyag-hatékonyságra, nagyobb teljesítményű világításra, további kerékopciókra és jobb kilátásra fókuszáltak. A Pöttinger TERRADISC 6000 rövidtárcsa kompakt méretének köszönhetően tarlóhántás mellett kiválóan alkalmas ősszel magágykészítésre, rögösebb szántás elmunkálására. Míg a hagyományos tárcsás boronák 6-8, a TERRADISC rövidtárcsa akár 14-16 km/h munkasebességre is képes. A Pöttinger munkaeszköz szinte karbantartásmentes, köszönhetően zárt csapágyazásának.

 

VITASEM – LEGFŐBB ERÉNYE AZ EGYSZERŰSÉGE

A Case IH Vestrum tulajdonképpen a Maxxum és a Luxxum házasságából született. Olyan, magas felszereltségű széria, amely kizárólag CVX váltóval érhető el. A Vestrumba épített, rendkívül korszerű, négyhengeres, 4,5 literes, 16 szelepes és 110 lóerős FPT motor állandó teljesítményt nyújt 1 700-1 900 1/min közötti fordulatszám-tartományban.

A Vestrum mögé kapcsolt Pöttinger VITASEM 402-es mechanikus vetőgép egyszerű és könnyen kezelhető. AVITASEM vetőgépet a pontos magadagolás és magvezetés, az egyenletes vetésmélység, valamint a kényelmes kezelés teszi igazán különlegessé.

Hazánkban mindig is népszerűek voltak a 3-4 méteres függesztett vetőgépek, amikkel egy jól előkészített talajba a máktól a lóbabig minden elvethető.

 

NAGY TERÜLETEK MŰVELÉSE GAZDASÁGOSAN, TÖKÉLETES SZÁNTÁSKÉPPEL

A szántás nem ördögtől való, csak jó ekével és hozzáértéssel kell végezni. Ehhez lényeges a munkaeszköz megfelelő erőelosztása, stabilitása, robusztus kialakítása, valamint a gyors és pontos beállíthatóság: mindezt biztosítják a Pöttinger ekék. A bemutatón egy SERVO 45 M PLUS váltvaforgató ekét húzott a Case IH Puma 185 CVX.

A Pöttinger ekéi kialakításuknak és a SERVOMATIC beállítóközpontnak köszönhetően bármilyen talajtípushoz alkalmazhatók. A Pöttinger kopóalkatrészei sem elhanyagolhatók: szántóvasai edzett bóracélból készülnek, amik a leginkább igénybe vett kopási pontokon további megerősítést is kapnak. A SERVO 45 M PLUS a legnagyobb vázterhelés helyén egyedi csavaros kötésű betétekkel is rendelkezik.

 

MAGNUM AFS CONNECT ÉS PÖTTINGER TERRIA: AZ IDEÁLIS PÁROS

Az új Case IH Magnum AFS Connect széria gumikerekes traktorja Európában először az idei AGROmashEXPO-n mutatkozott be. Ezt követően a pandémia miatt sokáig nem láthatta a nagyközönség az új szériát. Ezt a rossz időszakot az AgroMaszk Show törte meg.

 

A Pöttinger VITASEM 402-es mechanikus vetőgép magadagolása és magvezetése is igen pontos
A Pöttinger VITASEM 402-es mechanikus vetőgép magadagolása és magvezetése is igen pontos

A stabil, robusztus kialakítású Pöttinger ekék egyszerűen és gyorsan beállíthatók
A stabil, robusztus kialakítású Pöttinger ekék egyszerűen és gyorsan beállíthatók

 

Az új Magnum AFS Connect nemcsak mutatós dizájnt kapott, de számos új műszaki tartalommal is bővült: továbbfejlesztett precíziós alkalmazásokat, valamint AFS Pro 1200 Android alapú, nagyméretű monitorral szerelték fel. Az AFS Connect telematikai rendszer távoli elérés formájában is biztonságosan továbbítja a kinyert adatokat, az erőgéphez kapcsolódó munkagépektől származó információkat. A gépkapcsolat munkája valós időben nyomon követhető, vagy akár vissza is kereshető egy okostelefon segítségével. A traktor a munkavégzés közben történő aktuális motorterhelésből érzékeli a talaj kötöttségi fokát, illetve a dőlés szögéből megállapítja a terület lejtését.

Az új Magnum AFS Connect sorozat 5 modellje 280 és 400 lóerő között érhető el, s mindet a 8,7 literes FPT 9 hathengeres, turbófeltöltős, intercooler motorral kínálja a gyártó. Az új sorozat PowerShift és fokozatmentes CVX váltóval egyaránt rendelhetők, kivéve a legnagyobbat: az csak PowerShift váltóval kapható. Az AFS Connect sorozat reaktív kormányzási rendszere automatikusan visszatéríti az első kerekeket egyenes állásba. Az adaptív kormányzás pedig lehetővé teszi a kormánykerék sebességének beállítását az első tengely kerekeinek teljes elfordításához. Új funkció a fékrendszer rásegítés, ami elősegíti a belső kerekek automatikus fékezését kanyarodáskor, a fordulónál.

Az új Magnum AFS Connect tágas fülkében a gyártó megszüntette a B oszlopot, ami tovább tökéletesítette a kilátást.

Új megoldás a vontatott nehézkultivátor kategóriában

A Pöttinger az idei év őszén vezette piacra a 3 és 4 soros TERRIA nehézkultivátor-sorozatát, ami sekély- és mélyművelésre egyaránt alkalmas. Az AgroMaszk-on a 4 soros, 6 méter munkaszélességű TERRIA mutatkozott be, amit az új Magnum AFS Connect sorozat 340 lóerős modellje működtetett.

A Pöttinger nehézkultivátor szárnyas kapákkal szerelt kapasora természetesen cserélhető, így a szántás kiváltására alkalmas lazítást is elvégezhetjük az eszközzel.

A TERRIA munkamélysége menet közben hidraulikusan állítható fokozatmentesen a traktorfülkéből. A mélységállítás a traktor hárompontjától függetleníthető, hiszen az elöl található tarlókerekek, illetve a hátsó lezáró hengersor végzi a mélységállítást. A gépkezelő pedig a hátsó szélvédőn keresztül tökéletesen rálát a munkamélységet jelző skálára.

A lezáró hengersor rögtörő és tömörítőképessége is tekintélyes. Kiemelendő a gép sárkaparója is, ami még sáros körülmények között is megakadályozza a gép eltömődését.

 

Az új Case IH Magnum AFS Connect is felvonult az AgroMaszk Show szántóföldi bemutatón
Az új Case IH Magnum AFS Connect is felvonult az AgroMaszk Show szántóföldi bemutatón

Várkonyi Bence ismerteti a Pöttinger SYNKRO-ban rejlő lehetőségeket
Várkonyi Bence ismerteti a Pöttinger SYNKRO-ban rejlő lehetőségeket

 

MEGALAPOZZA A TARLÓVETÉS EREDMÉNYESSÉGÉT

Az idő- és költségmegtakarítás a talajmunka egyik fontos követelménye, amire megfelelő választ ad a Pöttinger SYNKRO szántóföldi kultivátor a sokoldalú hengereivel. A vállalat úgy fejlesztette ki ezt a sorozatot – két- és háromgerendelyes kivitelben –, hogy sekély és mély talajmunkáláshoz egyaránt alkalmassá tegye 30 cm munkamélységig. A háromgerendelyes Pöttinger szántóföldi kultivátor célja megalapozni a tarlóvetés sikerességét. A SYNKRO kapái teljes felületen átvágják a talajt, amivel kiváló keverési hatás érhető el. A finomszemcsés feldolgozás megakadályozza a rögök kialakulását.

A SYNKRO függesztőbakjának dőlése állítható, ami tökéletes illesztést eredményez mindenféle traktorhoz. A szakmai napon a 3 méter munkaszélességű, háromgerendelyes SYNKRO 3003 mutatkozott be, amit szintén egy Case IH Puma vontatott. A bemutató végén a gépkapcsolatok, gazdálkodók és a vendéglátók összegyűlte egy fotó erejéig. Ezt követte a közös ebéd, ahol volt mit megbeszélni, hiszen a felvonult gépek valóban lenyűgözően dolgoztak.

 

Csomor Zsolt