fbpx

Műtrágyaszórók hazai kínálata, konstrukciós megoldásai

Írta: GÉPmax-2024/II. lapszám cikke - 2024 április 26.

A növénytermesztés során a megfelelő termelési színvonal elérése érdekében feltétlenül szükséges a talajból kivont tápanyagok visszapótlása. A tápanyag-visszapótlás történhet szerves trágyákkal és műtrágyákkal. A tápanyag visszapótlásának a talajok tápanyag-szolgáltató képességéhez és a termesztett növényféleségek igényeihez igazodó, kiforrott agrotechnikája, technológiája van.

A hazai állatállomány csökkenése miatt szerves trágyák, istálló- és hígtrágyák csak korlátozottan állnak rendelkezésre. A műtrágyák használatára pedig egyre szigorodó előírások – pl. nitrátdirektíva vagy a „Helyes gazdálkodási gyakorlat” – vonatkoznak. A hullámzó és inkább emelkedő műtrágyaárak is az agrotechnikai követelmények és technológiai előírások betartását és megfelelő színvonalú műszaki, gépesítési megoldások alkalmazását igénylik. Ezeket az igényeket és követelményeket a műtrágyaszóró gépek gyártói és fejlesztői is érzékelik, és ennek megfelelően folyamatosan fejlesztik az egyébként jól kiforrott gyártmányaikat, és egyre újabb konstrukciókkal, típusokkal jelennek meg a piacon.

RÖPÍTŐTÁRCSÁS ÉS PNEUMATIKUS, SZÓRÓKERETES KONSTRUKCIÓK

A legnagyobb típusválasztékban a különböző konstrukciójú röpítőtárcsás műtrágyaszóró gépekkel találkozhatunk, de az újabb fejlesztésű pneumatikus rendszerű, szórókeretes konstrukciók is jelen vannak a kínálatban. A röpítőtárcsás műtrágyaszórók egyes gyártói a nagy talajművelő-, vetőgépgyártók gyári színeire festett változatainak beszállítói is.

Lemken Polaris műtrágyaszóró
Egyes műtrágyaszórógép-gyártók beszállítóként is működnek
– fotó: https://lemken.com/

A röpítőtárcsás gépek a széles felhasználói igények kielégítésére számos méretben – a kis, 0,5-1,0 m3 tartálytérfogatú, egytárcsás gépektől az egészen nagy, 10-14 m3-es, kéttárcsás változatig – kaphatók. A kis, egytárcsás gépek kivétel nélkül függesztett konstrukciók, kis munkaszélességgel (max. 9-10 m) tudnak dolgozni. A nagyobb, 1,0–3,2 m3 tartálytérfogatú, kéttárcsás kivitelű, függesztett gépek 10-18-30 m munkaszélességgel üzemeltethetők.

Kéttárcsás, függesztett, korrózióvédelemmel ellátott gép
– fotó: https://downloadcenter.amazone.de/hu/media

A nagyobb tartálytérfogatú változatok az üzemeltető traktor hátsó függesztőberendezéséhez csatlakoznak, szállítási és munkahelyzetben pedig a tartályt egytengelyes futómű támasztja alá. Üres állapotban kiemelhetők, terhelt, szállítási és munkahelyzetben járószerkezetre támaszkodnak, ezért ezeket a konstrukciókat féligfüggesztett gépeknek is nevezhetjük. Egyes típusoknál a röpítőtárcsás műtrágyaszóró gép a nagy tartálytérfogatú szállítókocsira van csatlakoztatva, és a saját tartálya szórás közben a szállítókocsiról a hidromotoros hajtású szállítócsigával tölthető után. A vontatott röpítőtárcsás gépek tartálytérfogata 3,5–10, de akár 14 m3 is lehet, és 18–56 m munkaszélességgel tudnak dolgozni.

Rauch Axent vontatott műtrágyaszóró
Nagy tartálytérfogatú, kéttárcsás, vontatott műtrágyaszóró gép

A nagyobb tartálytérfogatú felépítmények pedig cserefelépítményként – a gépkihasználás növelése céljából – a magajáró növényvédő gépek alvázára felszerelhető változatban is elérhetők. A piacon a különleges körülmények – szeles idő, tagolt, lejtős területek – mellett történő minőségi műtrágyaszórásra alkalmas pneumatikus szórógépekből viszonylag kevesebb típus és konstrukció közül választhatnak a felhasználók. A kisebb pneumatikus szórószerkezetű gépek függesztett gépek, és max. 3,2 m3-es műtrágyatartállyal készülnek, a szórókeret szélessége 25–27 m. Az osztott, kétoldalt szimmetrikusan elhelyezett szórókeret hidraulikus munkahengerekkel helyezhető munkahelyzetbe, illetve emelhető ki függőleges síkba szállításkor. A nagyobb, 14 m3-es tartálytérfogatú gép pedig vontatott kivitelű konstrukciójú, és kéttengelyes futómű támasztja alá. A talajkövető, osztott szórószerkezet pedig 48 m széles. A szórókeret több fokozatban állítható, szállítási helyzetbe a tartály mellé kétoldalt, vízszintes helyzetbe hajtható be.

Horsc Leeb Xeric vontatott pneumatikus műtrágyaszóró
Nagy munkaszélességű, pneumatikus műtrágyaszóró

A röpítőtárcsás és pneumatikus szórószerkezetű műtrágyaszórók kiforrott konstrukciók. Az újabb fejlesztésű változatok azonban már a széles körben alkalmazott számítógépes AutoCAD tervezési, AutoCAM gyártástechnológiai és gyártásirányítási alkalmazások eredményeit is magukban foglalják. A szerkezeti részek kialakításán a lézervágás, robottechnológia és a környezetbarát festési eljárások eredményei is láthatók. A vázszerkezetek teherviselő elemei anyagminőségénél a szokásos szerkezeti anyagokat nagy folyásszilárdságú anyagokkal váltják ki. A korróziónak kitett alkatrészeknél pedig a korróziónak ellenálló „Corr” anyagokat építenek be.

TARTÁLYOK ÉS KIEGÉSZÍTŐIK

A röpítőtárcsás és pneumatikus műtrágyaszóró gépek műtrágyatartályának kialakításánál a kiszórandó műtrágyák fizikai tulajdonságait veszik figyelembe: a geometriai méreteknél a műtrágya térfogattömegét, vagyis fajsúlyát, az alakjánál pedig a műtrágya belső súrlódási felkúpszögét. Az egészen kis tartálytérfogatú gépek tartálykialakítása kör keresztmetszetű, lefelé összeszűkülő csonka kúp. A nagyobb, kéttárcsás forgórészes gépek műtrágyatartálya a gép hosszirányú szimmetriatengelyére merőlegesen van elhelyezve. A vontatott gépek és magajáró alvázak felépítményeinél pedig azzal párhuzamos beépítést alkalmaznak. Alakjukat tekintve felső részük négyszög-keresztmetszetű, hasáb alakú, alul csonka gúla formájú, a kiömlőgarat/garatok felé összeszűkülve. Egyes típusoknál a tartályfenék, lekerekített sarkokkal, mélyhúzott kialakítású. A műtrágyával érintkező felületek erős korróziós hatásnak vannak kitéve. Ezért tűzihorganyzással vagy különleges, a korróziónak ellenálló festési eljárásokkal – foszfátozás, KTL-alapozás, fedőfestés, több rétegű elektromos festés – védik a felületeket. A műtrágyatartályok egyéb kiegészítőkkel vannak ellátva, az idegen anyagok ellen védőráccsal, a csapadék ellen pedig nyitható műanyag vagy lemezfedél, harmonikás vagy gördülő ponyva védi a műtrágyát. A műtrágyatartályok alapkivitelű változatainak nagysága térfogatnövelő magasítókkal – az üzemeltető traktor hidraulikus emelőképességének figyelembevételével – bővíthető. A függesztett röpítőtárcsás műtrágyaszóróknál az anyag gravitációsan jut a szórószerkezetre, és mivel a szemcsés, szilárd műtrágyák hajlamosak a boltozódásra, az anyagáram zavartalan rávezetésének biztosítására a kiömlőgarat fölé különböző hajtott tengelyű, forgó- vagy lengőmozgást végző boltozódásgátló berendezések vannak felszerelve.

Amazone boltozódásgátló
Vízszintes tengelyű boltozódásgátló működése
– fotó: https://downloadcenter.amazone.de/hu/media

A vontatott röpítőtárcsás gépeknél vagy a magajáró gépek felépítményénél a lehordószerkezet közvetlenül vagy dobos adagolón keresztül juttatja a szórószerkezetre az anyagot.

A pneumatikus műtrágyaszóró gépek egyes típusainál a műtrágya adagolóréssel ellátott diffúzoron keresztül jut a ventilátor nyomóoldali légáramába. A műtrágya az elosztókúpon keresztül jut a nyomólégáram segítségével a szórókeret szórófejeihez, ütközőlapjaihoz. A nagyobb tartálytérfogatú, vontatott változatoknál pedig a műtrágyatartályból a lehordószerkezet vagy hevedercellás adagolón keresztül szállítja a műtrágyát az elosztóhoz, és szállítócsöveken keresztül a szórószerkezethez, illetve a szórócsövekhez.

ADAGMENNYISÉG BEÁLLÍTÁSA

A műtrágyaszóró gépeknél a kijuttatott hatóanyag, vagyis a műtrágyaadag mennyiségének pontos beállítása agrotechnikai szempontból, az optimális terméshozamok elérése, költséghatékonysági és környezetkímélési szempontból is nagy jelentőségű. Ennek érdekében a gyártók folyamatosan fejlesztik az adagmennyiség beállításának eszközeit, működtetőmechanizmusát. Ennek eredményeként az adagmennyiség beállítása a függesztett, röpítőtárcsás gépeknél a munkasebesség megválasztásával és az adagolórés, a súber beállításával, az egyszerűbb gépeknél kézzel, míg a bonyolultabb gépeknél távvezérléssel történik.

Adagolórés állítómechanizmus
Az adagolórés állítómechanizmusa

Ez utóbbi konstrukcióknál a tábla végi fordulókban az elzárás és a súber nyitása szintén távvezérléssel, egyes típusoknál automatikusan végezhető el. A nagyobb tartálytérfogatú vontatott, röpítőtárcsás gépeknél a műtrágyát gumihevederes szállítószalag szállítja az adagolónyíláshoz. A szállítószalagot hajtó tengelyek jól szabályozható módon, hidrosztatikusan kapják a hajtásukat. Ezért az adagmennyiség a meghajtó hidromotorok fordulatszámának változtatásával is beállítható.

A pneumatikus rendszerű gépek diffúzoros rendszerű változatainál szintén a munkasebesség megválasztásától, az adagolószerkezet és a ventilátor által szállított levegő légtechnikai paramétereitől, beállításától függ a kiadagolt műtrágya mennyisége. A hevederes lehordószerkezetes, pneumatikus műtrágyaszóróknál az adagmennyiség szintén a súber beállításával, a lehordószerkezet sebességével és a cellás adagoló fordulatszámával szabályozható.

Pneumatikus műtrágyaszóró adagolószerkezete
Pneumatikus műtrágyaszóró adagolószerkezetének működése
– fotó: https://rauch.de/en/

A műtrágyaszórók munkaminőségre vonatkozó paraméterei – a szórásegyenletesség, a szóráskép, munkaszélesség – az előzőekben említett módon vannak hatással a tápanyag-visszapótlás hatékonyságára.

SZÓRÁSKÉP ÉS SZÓRÁSSZÉLESSÉG

A röpítőtárcsás műtrágyaszórók szórásképe, szórásszélessége, illetve ebből adódóan a munkaszélessége a műtrágya röpítőtárcsákra való rávezetésétől is függ. Ezért egyes típusoknál a kiömlőgarat helyzete elektromotorokkal, távvezérléssel változtatható. A szórásképet és a munkaszélességet a röpítőtárcsákon elhelyezett szórólapátok száma, kialakítása, a röpítőtárcsákon történő elhelyezése, szögállása és a tárcsák fordulatszáma is befolyásolja. A röpítőtárcsás gépeken a szórólapátok száma 2-4-8 is lehet. A különböző profilú szórólapátok cserélhetők, egyes típusokon a szögállásuk – a különböző konzisztenciájú műtrágyák szórásakor – változtatható. A röpítőtárcsás gépekkel a különböző szórási módok – a normál, határ-, vízparti szórás – üzemmódjai különböző terelőlemezekkel, terelőernyőkkel állíthatók be, illetve szakaszolható a szórás.

Kverneland határszóró
Állítható lapátozású szórótárcsa és határszóró ernyő

A pneumatikus szórószerkezetű gépek munka-, illetve a szórókeret működő szélessége 12-18-24-36, de akár 48 m is lehet. A fix munkaszélességű kereteken az adagolószerkezet beállításával szakaszolhatók, illetve állíthatók be a különböző szórásképek.

Rauch Aero GT vontatott pneumatikus műtrágyaszóró
Pneumatikus gép munka közben

A hajtásátvitel a röpítőtárcsás gépeken a legtöbb esetben mechanikusan, fogaskerekes hajtóművekkel történik. A hidrosztatikus hajtás szabályozhatósága miatt azonban egyre több típusnál alkalmazzák a hidromotoros hajtásátvitelt. Egyes típusokon a hajtási nyomaték mérésével vezérlik a szórótárcsákra jutó műtrágyamennyiséget, az egyenletes szóráskép kialakítása céljából.

A nagyobb tartálytérfogatú vontatott, röpítőtárcsás és pneumatikus szórószerkezetű gépek újabb változatainál a talajtömörödés csökkentésére, a traktorral azonos nyomon való járás biztosítására alkalmazzák az egytengelyes, kormányzott futóműveket. Ez a megoldás a növényzetben okozott taposási károkat is csökkenti.

DIGITÁLIS MEGOLDÁSOK

A röpítőtárcsás műtrágyaszórók szinte valamennyi gyártmányánál találkozhatunk elektrotenzometrikus mérőcsapok által szolgáltatott jeleket feldolgozó digitális mérlegekkel. A digitális jelek ISOBUS-adatátvitele, valamint a kiépített terminál, illetve kezelőfelület, a megfelelő szoftverek lehetővé teszik a táblatérkép szerinti differenciált kijuttatást, illetve valamennyi gyártó röpítőtárcsás műtrágyaszórójának az elektronikája kompatibilis az üzemeltető traktor terminálján keresztül elérhető műholdas GPS-rendszerekkel, -alkalmazásokkal.

Rauch CCI-1200 monitor
Pneumatikus műtrágyaszóróknál is segíti az üzemeltetést az ISOBUS-adatátvitel és -terminál

Az ismertetőben leírt konstrukciós megoldások a hazai mezőgéppiacon számos – különböző nagyságrendű, tartálytérfogatú és szórásszélességű, manuális beállítású és különböző távvezérlésű, ISOBUS-adatátvitelű, digitális kezelőfelületű – típusban fellelhetők. Ez a széles konstrukciós választék az extenzív, intenzív és akár a differenciált termesztéstechnológiák tápanyag-visszajuttatására vonatkozó igényeit is kielégíti.

Dr. Kelemen Zsolt műszaki szakértő