fbpx

Negyedével esett vissza tavaly a mezőgazdasági gépek forgalma

Írta: GÉPmax-2024/III. lapszám cikke - 2024 május 20.

A magyar gazdálkodók egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 288,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2023-ban, ami 25 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól. Ugyanebben az időszakban alkatrészekre 85,7 milliárd forintot fordítottak, ami 6 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest. A géppiacon belül az erőgépek a meghatározók 58 százalékos részesedéssel, míg a munkagépek és egyéb gépek a forgalmazás 42 százalékát tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 32, a gabonakombájnok 14 százalékos arányt képviseltek. A statisztikai felmérés 183 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült, 2023-ban.

AZ ELSŐ NEGYEDÉVBEN MÉG KIMAGASLÓ FORGALOM

A magyarországi mezőgazdaságigép-piacon erős felfelé ívelés volt tapasztalható 2023 év elejéig. Az aszály, majd az inputár-emelkedés okozta nehézségek ellenére 2022-ben a magyar gazdálkodók gépbeszerzési kedve töretlen maradt, a mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalma elérte a 465 milliárd forintot, mellyel új rekord született. A mezőgazdaságigép-piac ilyen mértékű bővülését – az áremelkedéseken túl – jelentősen befolyásolta a precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő pályázati lehetőség. A kifejezetten gépek, eszközök beszerzését célzó felhívások mellett az elmúlt években meghirdetett technológiafejlesztési pályázatok is lehetőséget adtak támogatott gépberuházásokra.

mezőgazdasági gépértékesítése

Annak ellenére, hogy 2023-ban helyreálltak az ellátási láncok, csökkentek a szállítási határidők, az agrárgéppiac számos kihívással – a terményárak csökkenése, gyengülő finanszírozási lehetőségek – szembesült. A magyarországi mezőgazdaságigép-értékesítés évek óta tapasztalt dinamikus növekedése 2023 elején még tartott, melyhez nagymértékben hozzájárult a digitalizációt támogató pályázat kifutása. 2023 első negyedévben kimagasló forgalmat sikerült elérni mind a mezőgazdasági gépek, mind a pótalkatrészek piacán, a mezőgazdaságigép- és alkatrészforgalom a 2022. I. negyedévi 82 milliárd forinttal szemben 110 milliárd forintban realizálódott.

A második negyedévtől azonban bekövetkezett a máig is tartó visszaesés: a gabonapiaci helyzet óvatosabbá tette, kivárásra kényszerítette a gazdákat. 2023-ban a gépeladás értéke 25 százalékkal csökkent, ezt a visszaesést csak kis mértékben kompenzálta az alkatrészvásárlás 6 százalékkal nagyobb forgalma. A legnagyobb mértékű visszaesés a traktorok és a gabonakombájnok piacát érintette. A gépforgalmazás ismételt növekedéséhez a pályázatok mellett a gazdálkodás eredményessége is mindenképpen szükséges.

Főbb Mg. Gépek értéákesítése

A MÁSODIK NEGYEDÉVTŐL VISSZAESÉS

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 288,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2023-ban, ez 25 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól. Ugyanebben az időszakban alkatrészekre 85,7 milliárd forintot fordítottak, ami 6 százalékkal haladta meg a 2022. évi eladásokat. A vizsgált időszakban a végfelhasználóknak történő, import beszerzésű és hazai gyártású mezőgazdaságigép- és eszközértékesítések 73 százalékát tíz forgalmazó bonyolította le, közülük a három legnagyobb gépkereskedő kezében összpontosult az összes magyarországi mezőgépeladás 57 százaléka. 2023-ban az első tíz cég és a három legnagyobb vállalkozás részesedése egyaránt 2-2 százalékponttal nőtt 2022-höz képest. Ezek a kiterjedt országos hálózattal rendelkező nagy forgalmazók az alkatrészek esetében ennél még nagyobb arányban vesznek részt a piaci igények kielégítésében.

Alkatrész értékesítés

TRAKTOROK

A mezőgazdasági termelők a jelentős visszaesés ellenére továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, ez a mezőgazdaságigép-beruházások összértékének 58 százalékát tette ki. A teljes értékesítésen belül a vezérgépek közül a traktorok 32, a gabonakombájnok pedig 14 százalékos részarányt képviseltek.

A mezőgéppiac legfontosabb szegmense a traktor, amelyből bőséges a hazai választék. Az ismert nyugati, kelet-közép-európai, illetve távol-keleti márkákból 2023-ban az egy évvel korábbi időszakhoz képest 1771-gyel kevesebb, azaz 2425 új kerekes traktor frissítette a gépparkot, 92 milliárd forint értékben. Közöttük a legnagyobb részarányt az 50 LE alatti, valamint a 101–140 LE-s könnyű univerzális kategória képviselte 24, illetve 20 százalékkal. A 260 LE alatti traktorok iránti kereslet jelentősen visszaesett, a 261–320, illetve a 320 LE feletti traktorok értékesítése ugyanakkor nőtt, 2 és 7 százalékkal.

33%-KAL KEVESEBB ÖNJÁRÓ RAKODÓ

Az önjáró rakodók értékesítése 33 százalékkal maradt el 2023-ban a bázisidőszak forgalmától, ami 450 rakodógép eladását jelentette. Ezen belül továbbra is a teleszkópgémes rakodók iránt mutatkozott jelentősebb igény, az értékesített 317-ből 215-öt a 7–9 méteres rakodási magasságú változatokból adtak el a kereskedők. A törzscsuklós homlokrakodókból 16, a csúszókormányos kisrakodókból 18 százalékkal csökkent az értékesítés. A traktorra szerelhető homlokrakodókból a bázisidőszakban eladott 706-tal szemben 472 talált gazdára tavaly, amelynek 62 százaléka volt hazai gyártású.

kombájn
299 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba

TÖBB MINT NEGYEDÉVEL KEVESEBB ÚJ KOMBÁJN

2023-ban a gabonakombájn-piac is zsugorodott (26 százalékkal), 299 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba, 40 milliárd forint értékben, míg 2022-ben 403-at értékesítettek, 50,5 milliárd forint értékben. A kombájnokhoz 17 százalékkal kevesebb napraforgó-betakarító adapter talált vevőre a tavalyi évben, 2022-höz képest. A kukoricabetakarító adapterek iránt 25 százalékkal csökkent a kereslet, 111-et értékesítettek, 2,5 milliárd forint értékben.

Talajművelő gép
Talajművelő gépekből 30 százalékkal csökkent az értékesítés volumene

KOMOLY MEGTORPANÁS A TALAJMŰVELŐ GÉPEK PIACÁN

A mezőgazdaságimunkagép-piacon a kereslet jelentősen visszaesett a vizsgált időszakban. Legnagyobb darabszámban (4127 darab) a különböző talajművelő gépekre volt igény, melyekből 30 százalékkal csökkent az értékesítés 2023-ban az egy évvel korábbi eladásokhoz képest.

A talajművelő gépek kategóriáján belül szárzúzót, tárcsás talajművelőt, sorközművelő kultivátort és magágykészítőt vásároltak a legtöbbet a gazdálkodók. A szárzúzókból 3, a sorközművelő kultivátorokból 28 százalékkal, a magágykészítőkből és a tárcsás talajművelőkből viszont közel felére csökkent a kereslet. A felmérés szerint az értékesített talajművelő gépek egyharmada volt hazai gyártású termék, köztük a legnagyobb részarány a hengereknél figyelhető meg, ezeknek a gépeknek 55 százaléka volt magyar gyártmány.

DRÁMAI VISSZAESÉS SZÁMOS MUNKAGÉPSZEGMENSBEN

A gyümölcs- és szőlőápolás gépeinél 58 százalékkal esett vissza a kereslet. Ebben a gépcsoportban a kertészeti soralj- és tőközművelők voltak a legkeresettebbek, de itt is felére csökkent az eladott gépek száma. Tápanyag-kijuttató gépekből (904 darab) 33, vetőgépekből (864 darab) 37 százalékkal maradt el az értékesítés az egy évvel korábbihoz képest. Előbbiből a legnagyobb részt a szilárdműtrágya-szórók (750 darab) képviselik.

A vetőgépek közül a szemenkénti vetőgépekből értékesítették a legtöbbet (434 darab), ami 41 százalékkal maradt el a bázisidőszaki forgalomtól. A növényvédő gépek iránti kereslet 23 százalékkal csökkent. A tulajdonoshoz került 1201 növényvédő gépből 705 függesztett, illetve vontatott, míg 138 önjáró szántóföldi permetezőgép, 163 pedig ültetvénypermetező volt. A szálastakarmány-betakarítók értékesítése 26 százalékkal csökkent, ezen belül a rendkezelők és a fűkaszák forgalma 18, illetve 34 százalékkal csökkent. Bálázógépből 21 százalékkal értékesítettek kevesebbet, összesen 393-ra volt vevő. Mellettük 87 új bálacsomagoló gépet adtak el, 30 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Szögletes nagybálázógép
Bálázógépből 21 százalékkal értékesítettek kevesebbet

Az öntözőgépek forgalma jelentősen elmaradt az egy évvel korábbi eladásoktól, 2023-ban 9,9 milliárd forintért értékesítettek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket, míg egy évvel korábban 12,9 milliárd forint értékben. A mezőgazdasági célú szállítójárművek értékesítési volumene 36 százalékkal csökkent, pótkocsikból 698 darabot adtak el, az egy évvel korábbi 1091-gyel szemben.

Önjáró permetezőgép
138 darab új önjáró szántóföldi permetezőgépet adtak el

A felmérés szerint az értékesített talajművelő gépek harmada (1344 darab) hazai gyártású termék. A permetezőgépekből 326, a műtrágyaszórókból 56 volt hazai gyártmány. A gazdaságokba került szállítójárművekből 398, a traktoros homlokrakodókból 291 származott hazai gyártóüzemből. Az értékesített kombájnadapterek harmada volt magyar gyártású.

Forrás: AKI ASIR