fbpx

A növényvédelmi technológia trendjei a szántóföldi növénytermesztésben

Írta: GÉPmax-2023/VI. lapszám cikke - 2023 december 28.

A mezőgazdaságban szinte egyetlen más területet sem tárgyalnak olyan érzelmesen, mint a kémiai növényvédelmet. Ugyanakkor sok gyakorlati szakember jelenleg azt kérdezi magától, hogy egyáltalán megéri-e egy új permetezőgép anyagi ráfordítása. De nagyon gyorsan világossá válik, hogy a világ népességének növekedése és a mezőgazdasági területek folyamatos csökkenése mellett az egyetlen logikus következtetés valójában az, hogy a megmaradt területeket még intenzívebben kell megművelni az élelmezésbiztonság érdekében. De hol vannak a főbb paraméterek a mezőgazdasági rendszerekben, amelyekkel biztosítható a hozam anélkül, hogy elhanyagolnánk olyan szempontokat, mint a környezetvédelem, a fenntarthatóság…?

Az új fúvókáknak és a szántóföldi permetezőrendszereknek köszönhetően a géppel történő kijuttatás is felhasználóbarátabbá vált a kezelő számára

A politika a gyakorlatban olyan nagy kihívásokat ró a gazdákra, mint a Green Deal, a Farm to Fork stb. Ez azt jelenti, hogy csökkenteni kell a növényvédő szerek használatát, ugyanakkor meg kell őrizni a biológiai hatást és a jó terméshozamot. Mert minden csökkentési filozófia ellenére a növényeket megfelelően egészségesen kell tartani ahhoz, hogy megfelelő hozamot tudjanak biztosítani. Ennek fényében az olyan területek, mint a mechanikai gyomirtási technológia, a permetezés, a mesterséges intelligencia stb. óriási jelentőségre tesznek szert e célok elérésében. Más szóval, a mezőgazdasági gyakorlat jelenleg azon a küszöbön áll, hogy az amúgy is nagyon precíz növényvédelmet még pontosabbá tegye. A mezőgazdasági gépipar különösen itt kínál számos új vagy továbbfejlesztett ötletet a kijuttatási pontosság már most is magas színvonalának még magasabbra emelésére.

A mechanikai gyomirtás és a sorközművelésű növényeknél a géppel történő permetezés kombinációja óriási lehetőségeket rejt magában a növényvédő szerek megtakarítása, a rezisztenciakezelés új lehetőségei stb. tekintetében. A jobb előrejelzési modellek, szorosan összekapcsolva a továbbfejesztett érzékelőket, kijuttatási térképeket, mesterséges intelligenciát, programokat és fúvókatechnológiákat alkalmazó kijuttatási technológiával, még jobb és fenntarthatóbb helyzetbe hozhatják a mezőgazdaságot a jövőre nézve. Továbbá a szántóföldi permetezőgépek jobb vagy bővített kapacitáskihasználása elektronikával és/vagy folyékony műtrágya kijuttatásával számos új lehetőséget kínál a gyakorlati szakembereknek, amelyeket figyelembe kell venni az új beszerzések során.

Az Agritechnica 2023 tökéletes helyszín az áttekintéshez. A mezőgazdasági technológia vezető szakvására végre ismét élő eseményként tér vissza, és számos valódi megoldást kínál. A gazdálkodók ugyanis nemcsak ígéreteket akarnak hallani, hanem látni és megérinteni a gépeket, hogy a problémák teljes skálájával optimális üzemeltetési módon tudjanak szembenézni.

A TELJESÍTMÉNY OPTIMALIZÁLÁSA

Számos gépgyártó bővíti portfólióját az elülső tartályrendszerekkel és önjáró egységekkel. Itt tulajdonképpen nem maradnak kívánságok teljesítetlenül. A permetezőgép tényleges mérete mellett azonban a permetezőgép feltöltési logisztikája is nagy jelentőséggel bír. Ez a növényvédő szerek digitális címkézésével kezdődik, a zárt átadórendszerekkel (CTS) folytatódik, és gyorsan véget ér az optimális fúvóka-technológiával. Itt minden területen egy dolog közös: az adott műveleti struktúrához optimális berendezés. Végül is a legtöbb esetben nem megoldás egyszerűen gyorsabban hajtani.

A kapatechnológia területén már több rendszer is van a piacon, bár permetezőrobotokból még kevés van a területen

A sikeres növényvédelem tényezői nagyon összetettek, és még a kis változtatásoknak is nagy hatása van. Ilyen például a szerek kijuttatása során az időjárási viszonyok ismerete. Egyrészt a gyakorlatban a gazdák örülnek, ha a traktorok fülkéje légkondicionált, akár egy maximális Cat 4 kategóriájú védelemmel ellátott traktorkabinnal rendelkezik. De különösen itt a permetezőgép vezetője már nem veszi észre a körülményeket, például a szél felerősödését. Erre az iparág már jó ideje kínál megoldásokat, amelyek a permetezés során az időjárást a fülkében megjelenítik, és szükség esetén dokumentálják is. A túlzottan erős szél ugyanis fokozott elsodródáshoz, következésképpen rosszabb hatékonysághoz vezet, mivel nem tudni, hogy a növényvédő szer hova kerül, miközben szennyezi a környezetet. Ezért ezek a rendszerek segítenek annak ellenőrzésében is, hogy a munka során minden szükséges követelmény teljesült-e, és hogy nem okozott-e kárt a természeti környezetben.

A NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK HASZNÁLATÁNAK CSÖKKENTÉSE

Különösen a növényvédő szerek használatának csökkentésére vonatkozó politikai igények eredményeztek nagy változást az iparág kutatási prioritásaiban. Mert e téma nélkül biztosan nem foglalkoznának annyian a különböző mechanikai gyomirtási rendszerekkel kombinált permetlé-kijuttatással. Különösen a kapák esetében egy jól bevált rendszert emeltek magasabb szintre az új technológiával. A különböző kapaegységek mellett a kameravezérlés és az elmozdítható keretek sok kapa még pontosabb munkavégzést teszik lehetővé. Az ilyen típusú rendszerek jelentős lehetőségeket rejtenek a növényvédő szerek használatának csökkentésében a klasszikus növények, például a cukorrépa, a kukorica és a burgonya esetében. Az új fúvókáknak és a szántóföldi permetező rendszereknek köszönhetően a géppel történő kijuttatás is felhasználóbarátabbá vált a kezelő számára. Itt a kezelő a fülkéből választhatja ki, hogy milyen jellegű permetezést kíván végezni.

Az eufóriát azonban egy kicsit vissza kell fogni. Azon a problémán kívül, hogy a kapa a porszárazat, a permetezőgép pedig a nedveset szereti, a szántóföld heterogenitása is gondot okoz néha. Ugyanis egy ilyen rendszerbe a vetéstechnikát is be kell illeszteni. Magától értetődik, hogy a teljes gazdálkodási műveletnek Real Time Kinematic (RTK) rendszerrel kell rendelkeznie. Még akkor is, ha a permetezést szántóföldi permetezőgéppel végzik, a táblavégi fordulóknál és a dombvidéken jelenleg szinte megoldhatatlan problémák vannak, vagyis itt területkezelést kell végezni. Még a sorok kapálása sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Ezért a gyakorlati szakember minden modulra és technikai megoldásra rászorul, hogy a legkülönfélébb körülmények között is a maximális megtakarítást tudja kihozni.

Ha ezt egy lépéssel továbbvisszük a helyben történő alkalmazásig, akkor végre elértük a csúcstechnológiai ágazatot. Az ilyen rendszerekkel valóban csak azokat a területeket lehet kezelni, amelyek feltétlenül igénylik a növényvédő szereket. Ennek ellenére bizonyára még egy kis időbe telik, mire itt is elérjük a sorozatgyártást. Még akkor is, ha jelenleg olyan rendszerek vannak használatban, mint a kis munkaszélességű, mesterséges intelligenciával ellátott, speciális spot permetezőgépek, amelyek már most is nagyon jó munkát végeznek. Az úgynevezett intelligens permetezőgépek is mutatják, hogy mi minden lehetséges már ma a mezőgazdasági gépekben.

A mezőgazdasági gépeknél lassan a vegyszer vagy a kapa alternatívái is egyre nagyobb figyelmet kapnak. Idén például olyan rendszereket is kiállítanak, amelyek lézertechnológiával küzdenek a gyomok ellen. Ennek előnye, hogy még közelebb lehet kerülni a növényhez, mivel a munka érintkezés nélkül történik. Az ilyen rendszerekben minden bizonnyal sok lehetőség rejlik a gyomirtás jövője szempontjából.

Ha a teljes munkaterületet le kell fedni a permetezőgépen, akkor sokkal több érzékelőre van szükség

INTELLIGENS NÖVÉNYVÉDELMI TECHNOLÓGIA

Egy tendencia minden permetezőrendszerben félreérthetetlen: a permetezőgép kihasználtságát lehet és kell is növelni. Ebben a folyamatban az elektronikus segédeszközök biztosan döntő szerepet játszanak. Ez már a megfelelő diagnosztikai és előrejelző modellekkel kezdődik. Mindenekelőtt természetesen ismerni kell a kezelni kívánt terület állapotát. A közelmúltban a specifikáció a valós idejű megoldások iránti vágy volt, vagyis hogy mindent egy művelet során végezzünk el. Azonban itt is léteznek olyan megközelítések, amelyek multikopterekkel vagy drónokkal előre elkészítik az alkalmazástérképeket. A nagy előny abból adódik, hogy az ilyen rendszerekkel pontosan kiszámítható a kezelési terület. Ezután csak annyi permetlé kerül ki, amennyi feltétlenül szükséges, így kiküszöbölhető a maradékmennyiség, amely gyakran ártalmatlanítási nehézségeket okozna a gyakorlati szakembereknek. Emellett természetesen összetettebb és pontosabb érzékelők is használhatók az érzékeléshez, mivel itt csak egy érzékelőre van szükség. Ha a teljes munkaterületet le kell fedni a permetezőgépen, akkor sokkal több érzékelőre van szükség, ami természetesen drasztikusan megnövelné a gép árát. Így a különböző technológiák optimálisan kiegészíthetik egymást a még pontosabb növényvédelem érdekében.

Minden elektronikus támogatás és az egyes modulok nagy száma mellett azonban a gyakorlatban egyre nagyobb igény mutatkozik a felhasználóbarát és átfogó megoldások iránt. Ezért sem meglepő, hogy a gyártók olyan átfogó, nyitott megoldásokat igényeltek, amelyek intuitív döntéstámogató rendszert valósítanak meg a növényvédő szerek célzott, ütemezett és pontos kijuttatásához. Különösen a növényvédő szerek digitális dokumentációhoz való jogszerű alkalmazásának támogatása nyújtja itt a legnagyobb előnyt a szakemberek számára.

Az olyan rendszerek, mint a Dropleg, pl. repcében a méhkímélő növényvédelem végrehajtásának lehetősége

AUTONÓM RENDSZEREK

Az autonóm rendszerek – vagy egyszerűbben fogalmazva a robotok – területén nagy a mozgás. A jól ismert vállalatok mellett például számos start-up cég is dolgozik ezen a technológián. A kapatechnológia területén már több rendszer is van a piacon, bár permetezőrobotok még kevés van a területen. Számos jogi akadály mellett a növényvédő szerek kijuttatása során a gyakorlatban még mindig nagy leküzdendő akadálynak tűnik a felügyeleti munka. A figyelmes látogató azonban itt is számos megoldási megközelítést talál és csodálhat meg az Agritechnica2023-on.

MELYIK FÚVÓKA A LEGJOBB?

A jelenlegi körülmények között nyilvánvaló, hogy az elsodródásmentes fúvókák területén gyakorlatilag minden gyártó kínál olyan fúvókatípusokat, amelyek mind a kompakt injektoros fúvókák, mind a hosszú befecskendező fúvókák területén találhatók. Itt a szakemberek most a JKI által elismert, csökkentett elsodródást biztosító fúvókák széles skálájából választhatnak a gazdaságuk számára ideális fúvóka kiválasztásához. Azonban továbbra is ügyelni kell arra, hogy az optimalizált elsodródásmentesség kapcsán a biológiai hatásról ne feledkezzünk meg. Ez elsősorban az egyre csökkenő vízmennyiség vagy a növekvő menetsebesség összefüggésében is látható. A fő cél a kijuttatás mennyiségének biztosítása kellő nedvesítéssel és szükség esetén megfelelő állománybehatolással. Továbbá az olyan rendszerek, mint a Dropleg, pl. repcében a méhkímélő növényvédelem végrehajtásának lehetősége.

Az elsodródásmentes fúvókák területén minden gyártó kínál olyan fúvókatípusokat, amelyek mind a kompakt injektoros fúvókák, mind a hosszú befecskendező fúvókák területén találhatók

Az impulzusszélesség-modulált fúvókák területén is nyilvánvaló, hogy az alkalmazott technológiának néha még egy kicsit ki kell érnie. Elvégre már több évtizede beszélnek erről a témáról. Mostanában azonban olyan rendszerek jelennek meg, amelyek megbízhatóan működnek 20 és 100 Hertz közötti frekvenciákkal, és lehetővé teszik a különböző lehetőségek megvalósítását. A kanyarkompenzációval, a pontszerű permetezéssel stb. a felhordási mennyiségek a rendszeren belül is változhatnak. Ezek a rendszerek óriási lehetőséget kínálnak a gyakorlatban a folyamatosan növekvő követelmények és feltételek teljesítésére.

De végül a betegségek, rovarok és konkurens gyomok elleni védekezés sikere határozza meg a gyakorlatban való elfogadottságot. Mert a megtakarításokról stb. szóló minden vitában egy dolgot nem szabad elfelejteni. A gazdálkodó arra törekszik, hogy csak annyi növényvédő szert alkalmazzon, amennyi feltétlenül szükséges az egészséges élelmiszerek előállításához, és ezt már évek óta így teszi.

Harald Kramer Észak-Rajna-Vesztfália Mezőgazdasági Kamara (növényvédelmi szolgálat)
Fordította: Fodor Mihály