fbpx

250-300+ LE: egyre több nagytraktort vásárolnak a gazdák

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 28.

Nemcsak Magyarországon, Németországban is dinamikusan nő a 250 feletti lóerő-teljesítményű traktorok piaca.

Több magyarázat is van

A német traktorpiacon tavaly 30 ezer egység feletti regisztrációt mértek. A 250 LE feletti mezőgazdasági járművek nem a legnagyobb piaci szegmens, de a számuk nő – írja az XXl-es traktorokról az Agrárágazat. A 300 lóerős vagy nagyobb traktorok például csak körülbelül 7 százalékot tesznek ki, de a részesedésük olyan tempóban bővül, mint egyetlen más teljesítményosztályé sem. Az, hogy a német gazdák a kisebb-közepes teljesítményű vontatókra mennek, részben a birtokszerkezettel, a jellemző birtokméretekkel magyarázható. Nem a többszáz, többezer hektáros gazdaságok a jellemzőek, hanem a kisebbek, ami az új traktorok regisztrációjában is megmutatkozik. A tavaly jegyzett minden második olyan traktor 120 LE-nél kisebb, kompakt kategóriába sorolható. Ugyanakkor csökken a 100 LE alatti traktorok piaci részesedése, különösen az 50 és 100 LE közötti kompakt traktoroké. Ennek a csökkenésnek az egyik oka – az Agrarheute szerint – az, hogy Covid-járvány idején nagyon bevásároltak ezekből a gazdaságok.

Itthon is több nagytraktor kelt el tavaly

És bár a 251 és 300 LE közötti teljesítményosztály mennyiségben nem a legnagyobb, de a piacuk jelentősen, tavaly 22,3 százalékkal nőtt. Ez a növekedés még látványosabb a 300 LE feletti teljesítményosztályban, ahol 51,5 százalékos növekedést mutatnak a számok.

Hazánkban tavaly eleve csökkent az újtraktor-vásárlások száma: a 2022-esnél 1263-mal kevesebb, összesen csupán 1757 új kerekes erőgép frissítette a gépparkot. A legnagyobb részarányt az 50 LE alatti, valamint a 101–140 LE-s kategória képviselte 21, illetve 22 százalékkal. A kis és közepes teljesítményű traktorok forgalma jelentősen visszaesett, ugyanakkor a némettel analóg tapasztalat, hogy a 260 LE fölötti traktorok értékesített mennyisége 13 százalékkal nőtt.