fbpx

Kverneland PUDAMA kampány – Kísérletek Európa szerte

Írta: Farkas Imre - 2024 január 19.

A Kverneland büszkén mutatta be a hannoveri Agritechnica kiállításon a PUDAMA kampány eredményeit. 2023-ban 30 európai helyszínen indultak el a PUDAMA szántóföldi kísérletek, hogy a rendszert a mezőgazdasági gyakorlatban, különböző körülmények között mutassák be, és megerősítsék az első tudományos eredményeket.

„A PUDAMA növeli az ásványi starter műtrágya felhasználásának hatékonyságát kukoricában, így a terméshozam 100%-os maradhat, miközben legalább 25% starter műtrágyát takaríthat meg.” Ez a jelentős tudományos állítás egy, a Kverneland és a kölni Alkalmazott Tudományok Egyetem együttműködésének keretében készült hároméves tanulmánynak és doktori disszertációnak eredménye volt, amelyet most idén széles körű szántóföldi kísérletek követtek Európa-szerte.

Kverneland-Optima-TFprofi-PUDAMA
Szántóföldi kísérletek Európa szerte

A műtrágyázás biztosítja a növények tápanyagellátását, de a túltrágyázás gyakran nemkívánatos hatással van a környezetre és az ökoszisztémára. A PUDAMA segítségével a kukorica vetésekor a starter műtrágya mennyisége és helye pontosan meghatározható. A tápanyagokat csak oda juttatjuk ki, ahol a növények gyökerei el tudják azokat érni, és csak annyit, amennyire szükség van. A vetőmag nagy sebességgel történő kijuttatásával szinkronizálva, a starter műtrágya légáram segítségével kerül a mag alá és mellé.

Széleskörű gyakorlati tapasztalatszerzés a szántóföldi kísérletek során szerte Európában

Miután a Kverneland a PUDAMA rendszert beépítette az Optima SX nagysebességű vetőkocsikba, és a Kverneland egy széleskörű, – hat európai országban, 30 különböző helyszínen -, szántóföldi kísérleteket indított, hogy bizonyítsa a PUDAMA technológia gyakorlati jelentőségét helyi körülményei között is a gazdáknak. Különböző intézetek, egyetemek, agronómusok és gazdálkodók vettek részt a különböző körülmények között végzett gyakorlati kísérletek nyomon követésében.

„Nem minden kísérlet volt sikeres. Gyakorlati körülmények között dolgoztunk, és tavasszal mintegy 30 kísérletet vetettünk el. Néhány kísérlet sikertelen volt a madarak által felszedett magok miatt; a kelet európai országokban a nyári vízhiány miatt, ahol két kísérleti helyszínen 150 mm alatt volt a csapadék mennyisége” – magyarázza Dirk-Jan Stapel – „de a többi kísérlet eredményei meggyőzőek!”.

Kverneland diagramm
Relative Yield (%) n = 61
Relatív hozam

A 75%-os mennyiséggel a PUDAMA-kísérletek ugyanolyan hozam eredményeket értek el, mint a 100%-os mennyiségű hagyományos módszer, folyamatos műtrágyasávval. A 75%-os PUDAMA parcellák termése szinte minden kísérletben közel azonos vagy inkább magasabb volt, mint a hagyományos sávműtrágyázás esetében.

A PUDAMA rendszer a 2024-es szezontól elérhető az Optima TFprofi és Optima F szemenkénti vetőgépmodelleken, a nagysebességű SX vetőkocsikkal.