fbpx

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Navik Agri Kft.

Írta: GÉPmax-2024/I. lapszám cikke - 2024 január 18.

A Navik Agri Kft. célja mindig is az volt, hogy csúcsminőségű gépekkel szolgálja ki a hazai szőlő- és ültetvényes gazdaságokat. Ennek jegyében kezdett az idei évtől a tradicionális Ferrari traktorok hazai forgalmazásába is – nagy reményekkel telve, a korábbi cégfilozófiájuk megtartásával.

EGY KORSZAK VÉGET ÉRT

A Navik Agri Kft. jellemzően tradicionális olasz gyártók prémium minőségű gépeinek, eszközeinek magyarországi képviseletét látja el a szőlő- és gyümölcsültetvényes gazdaságokra fókuszálva. Tevékenységüket a Carraro Agricube ültetvénytraktorok értékesítésével kezdték, napjainkra viszont igen széles termékportfólióval szolgálják ki partnereiket, a 10 hektár feletti ültetvényes gazdaságokat megcélozva. Nemrégiben nagy változás történt a Navik Agri Kft. működésében, amiről Kelemen Gábor ügyvezetőt kérdeztem.

ültetvényes traktor ferrari szőlő hegy

– A társaságunk által képviselt Carraro SPA egy tradicionális olasz vállalat, amely hajtásláncelemek, váltók, első hidak, valamint ültetvénytraktorok tervezésével és gyártásával foglalkozik. Emellett évtizedek óta számos neves márka számára készítenek traktorokat, Carraro Agricube márkanév alatt pedig saját fejlesztésű traktorokat forgalmaztak. Ennek láttuk el eddig a magyarországi képviseletét.

A cég vezetősége azonban a vállalat közel 100 éves fennállása óta talán legnagyobb döntésére szánta el magát: az Antonio Carraro SPA-val kötöttek szerződést, és ennek értelmében a jövőben jóval nagyobb darabszámban gyártanak az új megrendelő számára ültetvénytraktorokat piros színben és Antonio Carraro márkanév alatt. A megállapodás részeként a Carraro Agritalia a korábbi saját márkanév alatti traktorjai gyártását megszünteti. 2024 második negyedévétől már nem gurul ki ilyen traktor a gyárból, így e tekintetben megszűnik a szerződésünk ezzel a gyártóval.

A jövőben a Carraro Drivetech hajtásláncelemek forgalmazása mellett természetesen továbbra is helyt állunk a társaságunk által értékesített Carraro Agricube traktorok szerződés szerinti jótállási kötelezettségeinek teljesítése terén, azonban a jövőnk már új kihívásokat tartogat számunkra.

NAGY REMÉNYEKET FŰZÜNK A FERRARIHOZ

– A jövőben felhagynak a traktorértékesítéssel, esetleg találtak másik alternatívát?

– Sokat gondolkoztunk, hogy a jövőben forgalmazzunk-e ültetvénytraktorokat, vagy fókuszáljunk még inkább a portfóliónk többi termékeire – végül úgy döntöttünk, hogy a Navik Agri eredeti küldetését fenntartva továbbra is komplett terméksort kínálunk a magas minőségi igényt támasztó ültetvényes gazdák számára. Hosszas előkészítő munka után megállapodtunk egy jól ismert gyártóval, ennek értelmében 2024 januárjától az ültetvénytraktor-gyártásban úttörő és tradicionális olasz gyártó Ferrari traktorjainak hazai képviseletét látjuk el.

– Ezt a váltást miként élik meg?

– Mindenképpen nagy lehetőségnek tartjuk, amellyel új fejezet kezdődik a társaságunk életében. A Ferrari amellett, hogy a prémium kategóriát képviseli, a korábbihoz képest jelentősen szélesíti is a piaci szegmensünket. A Ferrari az egytengelyes kisebb traktoroktól, a 80 lóerőig kínál megoldásokat, ráadásul a vállalat már tervezi a 100 lóerős változatot is.

Nagy perspektívát látunk a Ferrari szabadalommal védett fejlesztésében (Dualsteer®) is, melynek lényege, hogy a törzscsuklós kormányzás kiegészül egy elsőkerék-kormányzással. Az ezzel a kormányzással felszerelt modellek a szőlősorokban saját maguk mellé képesek visszafordulni.

– Hol mutatkoznak be először hivatalosan is a nagyközönség előtt a Ferrarival?

– Már a januári AGROmashEXPO szakkiállításon bemutatkozunk a Ferrari traktorokkal. Értékesítési csoportunk jó ideje azon fáradozik, hogy minél részletesebben megismerje az ültetvénytraktorokat, és kiutazunk a gyárba is egy értékesítési oktatásra. Ezt követően teljes erővel azon dolgozunk, hogy minél nagyobb részesedést szerezzünk a Ferrarival a hazai piacon. Hisszük, hogy a Ferrari kiváló választás volt számunkra, bízunk a hazai sikerében.