fbpx

Kverneland-újdonságok az Agritechnica előtt

Írta: GÉPmax-2023/V. lapszám cikke - 2023 október 02.

Specialisták és optimális kombinációk

Augusztus végén 22 országból több mint 70 szakújságírót várt Németországba a Kverneland, hogy már az évvégi Agritechnica kiállítás előtt bemutassa a szakmai nyilvánosságnak a legjelentősebb újdonságait. Írásunkban a legfontosabb termékek közül válogattunk, de érdemes lesz az októberi MezőHírt is kézbe venni, ahol folytatjuk az itt megkezdett ismertetőket.

Kverneland Onyx
Kverneland Onyx sorközművelő kultivátor és egy Lynx aktív vázmozgató keret kombinációja

A KVERNELAND TELJESEN A MEGLÉVŐ PORTFOLIÓJÁBA INTEGRÁLTA A MECHANIKAI GYOMIRTÁS TERMÉKCSOPORTJÁT

Specialista a mechanikai gyomirtásban

A BC Technique S.A.S. 2023. januári felvásárlását követően a Kverneland Group az elmúlt hónapokban sokat dolgozott azon, hogy az új termékcsoportot teljes mértékben integrálja a szántóföldi gépek termékportfóliójába. A csúcsminőségű küllős kapák, sorközművelő kultivátorok és aktív vázmozgató keretek tökéletesen kiegészítik a Kverneland Group magas színvonalú kínálatát. Ezek a termékek és megoldások jól illeszkednek a fenntartható gazdálkodás jövőjébe, és lehetővé teszik a gazdálkodók számára a hatékony, pontos és következetes talajművelést és gyomszabályozást.

A biztonságos élelmiszer-termelés mellett a környezet védelme is a gazdák egyik legfontosabb céljává vált. A legújabb európai rendeletek, szabályok és a politikai környezet új szabványokat határozott meg, miközben csökkentette a használható növényvédő szerek fajtáit. Így a mechanikai gyomirtás lett az egyik megoldás a gazdák számára, hogy megfeleljenek ezeknek az előírásoknak, ezzel egyidejűleg biztosítva a növények egészséges növekedését, ami a sikeres terméshozam alapja.

Az első eszközök az idei szezonban Európa-szerte már a földeken teljesítettek szolgálatot azért, hogy bemutassuk és megismertessük ezeket a Kverneland kereskedői hálózattal. Nagyon elégedettek vagyunk a kiváló minőséggel, és meggyőzött bennünket a gépek szántóföldi teljesítménye, így készen állunk a teljes bevezetésre” – vázolta eredményeiket Dirk-Jan Stapel marketing- és sales igazgató. Az Onyx sorközművelő kultivátor, a Lynx aktív vázmozgató keret és a Helios küllős kapa 2023. szeptember 1-től lesz minden ország gazdálkodói számára teljesen elérhető.

Kverneland Onyx iXtra LiFe fronttartállyal
Fejlesztés alatt: Kverneland Onyx iXtra LiFe fronttartállyal

További megoldások és kombinált alkalmazások

A mezőgazdasági termelők igényei sokfélék, nagymértékben függnek a termesztett növényféléktől, a talajviszonyoktól és a gazdálkodási rendszerektől. Annak érdekében, hogy ezekre az egyedi kihívásokra megfelelő megoldás álljon rendelkezésre, a Kverneland a rendszerek kombinálásával kibővítette a mechanikai gyomirtás alkalmazási körét.

A Növényápolás és vetés termékspeciálistáival a Kverneland Group már a kezdetektől fogva teljes lendülettel dolgozik a további felhasználási lehetőségeken. A teljes gépkapcsolat egy beszállítótól – ez biztosítja a nagyfokú kompatibilitást és a felhasználóbarát üzemeltetést.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy már az idei Agritechnica kiállításon bemutathatjuk a mechanikai gyomirtás első gépkombinációját, kémiai növényvédelemmel és műtrágya-kijuttatással” – jelentette be Dirk-Jan Stapel:

• A Kverneland Onyx a Kverneland iXtra LiFe fronttartállyal lesz kombinálva sávos permetezéshez vagy folyékony műtrágya kijuttatásához.

• A Kverneland a-drill-lel és az f-drill fronttartállyal kombinálva a mechanikai gyomirtással egy menetben szilárd műtrágya vagy kísérőnövény kijuttatása is lehetségessé válik.

Ezek a fejlesztések folyamatban vannak, és 2024-től korlátozott darabszámban lesznek elérhetők.

Kverneland
A starter műtrágya szakaszosan történő kijuttatása válasz a növekvő környezetvédelmi igényekre

PUDAMA KVERNELAND OPTIMA F SZEMENKÉNTI VETŐGÉPPEL

Kibővült a szemenkénti vetőgépek választéka a szakaszos műtrágyakijuttatással: a PUDAMA rendszer mostantól az összecsukható vázú Optima F-nél is elérhető.

Manapság egyre fontosabb a fenntartható mezőgazdaság és az erőforrás-takarékos gazdálkodást támogató innováció. A PUDAMA-val a Kverneland új mércét állít fel a kukorica vetése terén; a szükséges starter műtrágya mennyisége legalább 25%-kal csökkenthető, köszönhetően a műtrágyafoltok pontos elhelyezésének a kukoricavetőmagok alatt és mellett.

PUDAMA – magas hozamok a szemenként vetett kultúráknál kevesebb inputanyag felhasználásával

A PUDAMA a kukorica vetésekor történő szisztematikus, célzott, helyben történő műtrágya-kijuttatást jelenti. Lehetővé teszi a kukorica pontos vetését a starter műtrágya szinkronizált elhelyezésével pontosan a kukoricavetőmag mellé, ahol arra szükség van.

Ezzel a technológiával a TH Köln, a kölni Építő- és Mezőgazdasági Géptechnológiai Intézet fejlesztői bebizonyították, hogy a PUDAMA-rendszerrel a hagyományos folyamatos sávos műtrágya-kijuttatáshoz képest a starter műtrágya legalább 25%-a megtakarítható, a terméspotenciál megtartása mellett.

A PUDAMA-technológiát először az Optima TFprofi vontatott vetőgépen alkalmazták, most pedig az Optima F csukható vázon mutatják be, az f-drill fronttartállyal kombinálva.

A PARALLEL-HIDRAULIKUS CSUKÁSÚ GERENDELY: OPTIMA F

Az Optima F egy erős, 6,00 m munkaszélességű, hidraulikusan összecsukható váz, amely akár 12 SX vetőkocsival is szerelhető. Az Optima F kifejezetten a professzionális gazdálkodók és vállalkozók igényeihez igazítva nyújt nagy teljesítményt a szántóföldön. A vetőgép gyorsan összecsukható, és szállítási helyzetben tárolható. Ez rendkívül felhasználóbarát és időtakarékos. A Kverneland Optima F a műtrágya-kijuttatáshoz használt f-drill fronttartállyal kombinálva egy nagy teljesítményű és könnyen manőverezhető szemenkéntivetőgép-kombináció, amely nagy teljesítményt és optimális súlyeloszlást biztosít.

A PUDAMA-rendszerrel felszerelt Optima F vetőgép először a 2023-as Agritechnica kiállításon mutatkozik be, és a 2024-es szezontól korlátozott, 0-sorozatban lesz megvásárolható, míg az Optima TFprofi PUDAMA-rendszerű változata már teljeskörűen elérhető.

Optima F a 12 SX vetőkocsival
Gyors csukás szállítási helyzetbe: Optima F a 12 SX vetőkocsival

KVERNELAND TWINFILL

A Kverneland 2023 augusztusában, Németországban, a Kverneland Group Exclusive Media Event keretében mutatta be a TwinFill-t: ez egy feltöltőprogram az iXter B hátsó függesztett permetezővel kombinált iXtra fronttartályokhoz.

Permetezőkombináció feltöltése

Manapság a kezelő kétféleképpen töltheti meg a mellső-hátsó permetezőkombinációt. Vagy két alkalommal, a két tartályt külön-külön vagy egyszerre, és ebben az esetben utána hosszabb keverési időre van szükség. Mindkettő időigényesnek tekinthető, és növeli a nem kielégítő koncentráció lehetőségét. A kezelők nem szívesen számolnak, és nem szeretik két részletben kiadagolni a szükséges növényvédőszer-mennyiséget, mivel ez dupla munka, nem felhasználóbarát, és további hibalehetőséget rejt magában, ami többletköltségekhez vagy túl/alul adagoláshoz vezethet. A növényvédő szer egyszerre történő hozzáadásakor eddig csak olyan mellső-hátsó kombinált megoldások voltak ismertek, amelyek a keveréket az első és a hátsó permetezőtartály között keringtetik, szivattyúval oda-vissza adagolva, hogy mindkét tartályban azonos koncentrációt érjenek el. A probléma itt az, hogy nagyon nehéz, sőt lehetetlen megállapítani, hogy mikor érjük el a keringtetéssel azt, hogy többé-kevésbé azonos koncentráció legyen a mellső és a hátsó tartályban is.

kverneland
TwinFill: egy kombinált feltöltési program a front és hátsó függesztésű permetezőgéphez, amelyben megadhatjuk a kívánt mennyiséget a front és a hátsó tartályban vagy a leszórandó hektár mennyiségét a kezelőterminál képernyőjén

Tökéletes koncentráció – minden esetben

A TwinFill egy automata feltöltőprogram, amely lehetővé teszi, hogy a kezelő egyszerre töltse fel a növényvédő szert mind az első, mind a hátsó tartályba, az ismeretlen keverési idő hátránya nélkül. A szoftver gondoskodik arról, hogy a permetlé megosztásra kerüljön, és a megfelelő mennyiségben és azonos koncentrációban kerüljön a mellső és a hátsó tartályba. Miután mindkét tartályt a kívánt szintre töltöttük fel tiszta vízzel, mindkét tartályban azonos koncentráció érhető el” – ismertette a megoldást Dirk-Jan Stapel. „A TwinFill különösen előnyös a közepes méretű szántóföldi gazdálkodók, a zöldségtermesztők és a vegyes gazdálkodást folytató vállalkozók számára. A kezelő egyszerűen, egy lépésben feltöltheti az összes növényvédő terméket a két tartály szükséges térfogatáig együttesen, vagy csak meg kell adnia a permetezendő terület nagyságát, anélkül, hogy kétszer és különböző mennyiségben kellene az összes terméket kimérnie, és külön-külön feltöltenie a tartályokba!”

A TwinFill rendszerrel a kezelő azonnal elkezdheti a permetezési munkát, mert a keverék mindkét tartályban tökéletesen lesz hígítva, és felhasználásra készen áll – a teljes permetezési munka alatt. A tiszta víz vagy permetlé sem megy veszendőbe, mert előre pontosan kiszámítható, hogy mennyi vízre vagy permetlére van szükség.

Multi-Tank-Menedzsment

Az iXtra-iXter B kombináció továbbra is megtartja a multitankfelhasználás jellegzetességeit, amivel a mellső és a hátsó tartályban két különböző permetlékeveréket készíthetünk különböző alkalmazásokhoz, vagy tiszta vizes tartályként használva tárolásához, későbbi bekeveréshez vagy egy másik tartálykeverék elkészítéséhez egy későbbi időpontban, egy másik helyen.

KVERNELAND F-DRILL MAXI PLUS: KÉSZEN A JÖVŐRE

A Kverneland az f-drill maxi plus modellel kibővítette az f-drill fronttartály termékcsaládját. Az f-drill maxi plus további lehetőségeket kínál a gazdálkodóknak és a vállalkozóknak, mivel bármely gazdálkodási rendszerhez adaptálható, és különböző munkagépekkel kombinálható, különböző munkaszélességben, különböző műveletekhez. Az f-drill maxi plus lehetővé teszi a vetést és a műtrágyázást egy menetben, de a vetőmagok és a köztes növények kombinált kijuttatását is. Az osztott elrendezés a forgóboronával és a csoroszlyasínnel együtt optimális súlyeloszlást biztosít, valamint egy menetben elvégezhető a magágy-előkészítés és a vetés.

A vetőmag és a műtrágya precíz lehelyezése kulcsfontosságú a hatékony és fenntartható gazdálkodásban. Az f-drill vetőgép-kombináció kifejlesztésének fő célkitűzései közé tartozott a talajra és a környezetre gyakorolt hatás csökkentése a kevesebb taposás és talajmozgatás révén, miközben a vetőmag és a műtrágya pontos lehelyezésével magas terméshozam biztosítható.

kverneland
A Kverneland 60 : 40 arányban megosztott f-drill maxi plus tartálya & Rotago F & f-drill CB F

f-drill maxi plus – erőteljes, rugalmas, fenntartható

Az f-drill maxi plus változattal kibővítettük az f-drill fronttartály-termékcsaládunkat. Az új front tartály két független, elektromos meghajtású ELDOS adagolóegységből és egy 2200 literes ’maxi’ adagolótartályból áll” – magyarázza Sebastian Koers termékmenedzser. „A maxi plus modell tartálya 60 : 40 arányban osztott, és lehetővé teszi két különböző anyag eltérő dózisban történő kijuttatását egy menetben. Szükség esetén a teljes tartálytérfogat rendelkezésre áll egy anyag kijuttatásához, az elválasztófal gyors eltávolításával, ami egyszerű csavarkötéssel van rögzítve. A tartály nagyfokú rugalmasságot kínál!”

A venturi rendszerű adagolóegység nagyobb kijuttatási mennyiséget tesz lehetővé. Az f-drill maxi plus nagyfokú rugalmasságot kínál az alábbi kijuttatási lehetőségekkel:

• kétféle különböző vetőmag vagy

• vetőmag és műtrágya egy menetben, eltérő dózisban.

A CX-II vagy CX-II kétkifolyós csoroszlyák rugalmas és egyedi mélységállítása a csoroszlyasínen lehetővé teszi a különböző mélységbeállítást. Ez rendkívül fontos, ha egy menetben két különböző terményt vetünk, például repcét sekélyen, a kísérő növényeket, mint például a babot pedig mélyebben.

A kényelmes és biztonságos manőverezhetőség érdekében a front tartály keréksorral vagy az egyedi igényektől függően pótsúllyal szerelhető fel. Az f-drill maxi plus kompakt, alacsony felépítésének köszönhetően kimagasló kilátást biztosít.

Könnyű csatlakoztatás az elektronikához – intelligens, kezelőbarát

Az ISOBUS e-com szoftver „plug and play” kompatibilitása lehetővé teszi, hogy az f-drill maxi plus-t és a teljes kombinációt bármely ISOBUS-kompatibilis traktorhoz csatlakoztassák, és a traktor saját termináljáról vagy alternatívaként a Kverneland IsoMatch Tellus Pro vagy az IsoMatch Tellus GO+ termináljáról üzemeltessék.

A Kverneland f-drill maxi plus a fenntarthatóságot, rugalmasságot, hatékonyságot és intelligenciát jelenti – hogy készen álljunk a jövőre.

Összeállította: Fodor M.